Spring til indhold
Hjem » Artikler » Har du erhvervsrelevante kompetencer?

Har du erhvervsrelevante kompetencer?

Tekst: Anne Moltrup Weber

Foto:  Henrikke Kylén Pedersen

Som universitetsstuderende får du muligheden for at tilegne dig en masse teoretisk viden og fordybe dig i dit interesseområde. Der er læsning, forskning og opgaveskrivning på programmet. Når man kommer ud på arbejdsmarkedet, er der dog mange universitetsstuderende der føler, at det ikke er de analytiske eller teoretiske kompetencer der bliver efterspurgt. Det er derimod ofte praktisk erfaring med konkrete programmer eller arbejdsmetoder, der søges. Noget der ikke bliver lært på universiteterne, men som man selv skal opsøge ved siden af studiet. Når der bliver holdt oplæg om, hvordan man finder en praktikplads eller et godt job efter endt uddannelse, så bliver der ofte lagt mest vægt på hvordan netværk, studierelevante jobs, frivilligt arbejde og kurser, er med til at gøre dig attraktiv på arbejdsmarkedet. Det er selvfølgelig også forskelligt fra studie til studie, hvor meget vægt der lægges på den færdige titel, og hvor meget der lægges på erhvervserfaring. Dog er det ikke en dårlig ide at finde et relevant studiejob, eller udnytte praktikmulighederne på dit studie. At komme ud i en rigtig virksomhed, og arbejde med virkelige cases, giver en ballast som man ikke opnår på universitet. En af de studerende, der bevidst har valgt at opsøge erfaring udenfor studiet, er Lea Thybo.

Efterspurgte kompetencer er ikke på pensum

Lea Thybo har en bachelor i Medievidenskab, og er i gang med sin kandidat i Digital Living. Lige nu er hun dog sideløbende med studiet, både redaktør på studiebladet Kontekst, projektleder hos Studiz og User Experience tester hos Usertribe. Ifølge Lea er universitetet ikke særlig erhvervsrettet, og hun har derfor fokuseret på at lære noget mere konkret ved siden af studiet – bl.a. Photoshop, Indesign, WordPress og User Experience. Disse værktøjer har hjulpet hende til at få arbejde, og hun bliver ofte kontaktet igennem LinkedIn, hvor det især er de praktiske kompetencer der får hende til at skille sig ud fra mængden. Det er dog tidskrævende at have gang i så meget, sideløbende med kandidaten. Lea gætter på, at hun bruger ca. 70 timer om ugen på studie, jobs og at tilegne sig viden igennem bl.a. seminarer og kurser. Underviserne kunne derfor være bedre til at inddrage erhvervsrelevante emner i undervisningen:

– Jeg vil gerne kunne føle, at jeg efter hver forelæsning har fået et nyt perspektiv på nogle ting, som jeg kan fortælle om til en kommende arbejdsgiver. På nuværende tidspunkt synes jeg, at det halter lidt på det område. Der går lidt søndagsskole i det ind imellem.

En forsmag på erhvervslivet

Lea har været meget aktiv ved siden af studiet, og hun er især begejstret for at have tillært sig mere håndgribelige og praktiske færdigheder – som supplement til den mere analytiske tilgang.

– Jeg bruger begge dele. Jeg analyserer stort set på alt, jeg kommer i nærheden af – og det vil jeg kalde en akademisk egenskab. De akademiske og konkrete kompetencer supplerer hinanden godt, og man står meget stærkere på arbejdsmarkedet hvis man kan begge dele.

Det er altså ikke fordi den teoretiske ballast fra universitetet er ubrugelig; den er bare endnu bedre i samspil med mere konkrete kompetencer. På arbejdsmarkedet skal der skabes et produkt, en værdi og arbejdet er derfor ofte mere praktisk funderet. Lea bruger hver mandag nede på Studiz’ kontor i Startup City, hvor hun lige nu er i gang med at forberede en større brugerundersøgelse. Studiz er en onlineportal for studierabatter, der arbejder for flere og bedre studierabatter. Alle de ansatte er selv studerende, og det er derfor en meget ung og uformel arbejdsplads. Lea laver administrative opgaver på kontoret, og tager ud og laver interviews på andre tidspunkter.

– Jeg kan godt lide at være på kontoret, og det er derfor et valg, at jeg er der hver mandag. Jeg kunne i princippet godt arbejde hjemmefra, hvis jeg ville. Jobbet hos Studiz har givet mig mulighed for at arbejde med et større projekt, og man får tildelt det ansvar, som man føler, at man kan magte. Det betyder, at man kan arbejde med nogle ting, som man sjældent ville få ansvar for i større virksomheder. Det er super givende, og det er også dér man lærer mest.

Udover studiejobs og seminarer, har Lea deltaget i case competitions og på den måde fået indblik i rigtige dilemmaer fra erhvervslivet. Derfor er det bare med at udnytte de tilbud der er på dit studie, men også at være opsøgende ved siden af studiet. Det hjælper dig, ifølge Lea, når du engang bliver jobsøgende.

Studiz er altid åbne overfor nye samarbejder – praktik, opgaver eller studiejobs – og engagerede og dygtige kollegaer. Tjek https://www.studiz.dk/om/job ud, hvis det lyder som noget for dig.