Spring til indhold
Hjem » Artikler » Hamborg – musik, natteliv og madglæder til overkommelige priser

Hamborg – musik, natteliv og madglæder til overkommelige priser

Foto: Jörg Modrow

Nordtysklands internationale metropol er et nærmere bekendtskab værd

Har du et par fridage i studiekalenderen, eller trænger du måske til en lille pause fra studierne? Den nordtyske millionby Hamborg – Tysklands andenstørste by – er perfekt egnet til et weekendophold. Den er både international, afslappet, har et spændende natteliv og meget forskelligartede bydele, lige fra det hippe til det multietniske, samt et kæmpe udvalg af barer, caféer, restauranter, butikker og loppemarkeder. Tag vennerne med til en weekend rig på oplevelser og nye indtryk.  

Berlin har Berghain – men også Tysklands andenstørste by har masser at byde ind med, når det gælder et spændende natteliv, nemlig Reeperbahn og bydelen St. Pauli. På et areal svarende til to kvadratkilometer finder man landets største live-club miljø med f.eks. den lille tætpakkede Indie-Club Molotow, Mojo Club og store koncertlokationer, hvor der danses til vilde techno-rytmer til langt ud på de små timer. Alle tænkelige musikstile og subkulturer har hjemme i St. Pauli, der også har et imponerende antal barer i alle afskygninger, fra lettere afdanket til super trendy. På St. Pauli er der aldrig langt til den næste bar, og det hele kan klares på gåben.

Det var også på St. Pauli at The Beatles´ karriere tog fart for over 50 år siden. I dag er det især Reeperbahn Festival, der hvert år i september trækker internationale musikstjerner og omkring 30.000 musikfans til byen. I forbindelse med Club-festivalen bliver 70 lokationer i omegnen af Reeperbahn til et potentielt springbræt til noget større for omkring 400 newcomer-bands fra hele verden.

Kreative og forskelligartede bydele

Før i tiden var St. Pauli, der ligger lige ud til en af Europas største havne, et berømt og berygtet red-light district. Nattelivet og table-dance barerne er stadig et yndet trækplaster, men derudover finder man også mange teatre, gallerier og gode restauranter i området. I de små sidegader folder street- og urban-art kunstnerne sig ud i det offentlige rum, og har man tid til at gå lidt rundt, vil man også støde på unge designere og små spændende og anderledes butikker – alt dette gør St. Pauli til et oplagt mål for en fototur om dagen. Det ofte sete hvide piratkranie på sort baggrund er bydelens uofficielle logo, der stammer fra fodboldklubben FC St. Pauli. Klubbens omkring 30.000 kreative, tolerante og politisk aktive fans sørger hver 14 dag for ekstra god stemning, når der spilles hjemmekampe på det nærliggende stadion.

Populære samlingssteder for studerende, kreative sjæle og kunstnere finder man i St. Paulis tilstødende bydele Schanzenviertel, Karolinenviertel og Altona/Ottensen, der sagtens kan nås til fods. Søger man derhen, søger man samtidig væk fra mainstream. Hyggelige barer og caféer gemmer sig ofte mellem de gamle huse og inde i baggårdene, og gode shoppingmuligheder er der også rigeligt af. I Feldstraße i Karolinenviertel er højbunkeren fra 2. Verdenskrig blevet omdannet til et musikklub- og mediehus. Klubben Uebel & Gefährlich har en stor tagterrasse og er flere gange blevet prisbelønnet og udråbt til at være en af landets bedste. Længere nede i bunkeren har flere netradiostationer og musikstudier til huse. I det tidligere slagteri (”Schlachthof”) på modsatte side af gaden kan man købe den musik, som produceres dér, samt tegneserier og lokalt design i butikken Hanseplatte. Sammesteds afholdes der hver lørdag et stort loppemarked, og lidt længere henne starter Marktstraße med dens sammensurium af vintage- og genbrugsbutikker, pladeforretninger, sneakershops, unge designer stores samt fair trade og økologisk mode.

Fuld valuta for pengene

Millionbyen Hamborg er et oplagt valg for studerende på smalt budget, for ligesom Berlin, som ligger halvanden times togrejse fra Hamborg, ligger prisniveauet her langt under det man møder i byer som München og Stuttgart længere mod syd. Især de madglade kan se frem til et enormt udvalg af internationale spisesteder, der ikke koster det store. For tiden oplever byens burgerrestauranter et veritabelt boom, tæt fulgt af det vegetariske/veganske køkken, der også er oppe i tiden. Den globale trend til kortrejst mad er også tydelig at spore i Hamborg, hvor der i stigende grad arbejdes med lokale og regionale produkter, uanset om det er en 3-stjernet restaurant eller en pølsebod. Alt andet ville være spild af ressourcer – Hamborgs frodige opland bugner af friske råvarer. Ølbutikker med produkter fra lokale mikrobryggerier popper op alle vegne og giver de etablerede mærker voldsomt baghjul. Prøv også de lokalt fremstillede limonader og softdrinks – Hamborg er storproducent i den retning.

Kunst, kultur og festivaler

På Hamborgs såkaldte ”Kulturmeile” mellem Galerie der Gegenwart og Deichtorhallen bliver der budt på stor kunst for små penge – med Kunstmeilen-passet er der fri adgang til alle museer. Hamborgs alternative kunstnermiljø kan bl.a. opleves i Gängeviertel, hvor en række kunstnere i 2009 besatte husene for at forhindre nedrivningen – i dag afholdes der bl.a. udstillinger, koncerter, parties og bogarrangementer. Kulturfabrikken Kampnagel i den nordlige del af byen er hjemsted for internationale Performing Arts-kunstnere, og som særligt highlight kan nævnes den internationale sommerfestival, der finder sted hvert år i august.

Et kig i byens festivalkalender afslører dog, at der er god grund til at aflægge byen en visit hele året. For udover Reeperbahn Festival og den internationale sommerfestival på Kampnagel er der bl.a. også musik- og kunstfestivalen MS Dockville, masser af julemarkeder og DOM – Hamborgs svar på Tivoli (tre gange om året).

Maritimt og afslappet

Hamborgs studerende holder gerne til på Elbens bredder („Elbufer“) lige overfor havnekranerne, hvor man kan gå ture eller sidde og se gigantiske containerskibe og store luksuslinere sejle forbi med jævne mellemrum. Tag f.eks. en af de små færger til stranden i Övelgönne, oplev solnedgangen og udsigten over havnens rå industrimiljø fra din plads under de kunstige palmer i Park Fiction i St. Pauli eller nyd en sval øl i en af de mange strandklubber omkring Landungsbrücken.

Vel mødt og velkommen i Hamborg!

 

Nærmere informationer:

http://www.hamburg-travel.com/

www.wheretheheartis.com

http://hamburg-ahoi.com/

www.reeperbahnfestival.com

 

Lej en cykel

En rigtig god og billig måde at danne sig et overblik over Hamborg på er at leje en rød bycykel på en af de over 100 cykelstationer i hele byen. Hamborgs stinet til cyklister hører til de bedste i Tyskland. Det er gratis at tage cyklen med i metroen, S-togene og havnefærgerne, så er man træt eller kniber det med tiden, er det nemt lige at tilbagelægge en længere strækning uden at skulle træde i pedalerne.

 

Henrejse:

Med tog via København