Spring til indhold
Hjem » Artikler » Guide til tv-serier

Guide til tv-serier

TEKST Christina Svendsen

Der var en tid, hvor tv-serier var noget, man gik og ventede længselsfulgt på fra uge til uge. Sådan er det ikke længere! Primært i det amerikanske bliver der produceret et overflødighedshorn af kvalitetsserier, der kort tid efter premieren ligger frit tilgængelige på diverse website, eller kan købes som box-sæt på Amazon for en slik. Delfinen har taget et kig på fire af tidens serier.

TRUE BLOOD
True Blood handler om vampyrer, der er af en lidt anden variant end de glitrende vampyrer, man finder i Twilight. I stedet for evig uskyldig kærlighed er det en serie, der er gennemsyret af det lystdrevne og det sexede. Den foregår i sydstatsbyen Bon Temps, hvor man møder servitricen Sookie Stackhouse, der er midt i tyverne og er tankelæser. Vampyrer har, efter at have levet i skyggerne i årtusinder, to år tidligere bekendtgjort deres eksistens for omverdenen. Offentliggørelsen er muliggjort ved opfindelsen af syntetisk blod, der bliver solgt på flaske under navnet ”Tru Blood”. En aften træder den karismatiske vampyr Bill ind på Sookies arbejdsplads, og hun bliver straks fascineret. Hun kan ikke læse hans tanker, hvilket hun finder befriende, men det øger også hendes tiltrækning af ham. Med Bills ind-træden i sit liv bliver hun introduceret for vampyrernes hedonistiske verden, hvor mennesker frivilligt stiller deres blod til rådighed for de dragende vampyrer.

Vampyrblod viser sig at have sine fordele for mennesker. Det øger libidoen ganske betragteligt, så der går ikke længe, før den lokale pusher også sælger vampyrblod til sexgale ungersvende. Vampyrer er desuden ikke de eneste overnaturlige væsener. Igennem seriens forløb møder man bl.a. varulve, formskiftere, hekse og feer.
Serien kan på det stærkeste anbefales. Selv Snoop Dogg er fan og har skrevet en fantastisk hyldest til Sookie. Videoen kan findes på YouTube ved at søge på ”Snoop Dogg Sookie”.

Første sæson af True Blood kan fås til 199,95 kr.

MAD MEN
Man skal næsten have boet under en sten for ikke at have hørt om Mad Men. Serien er blevet en kæmpesucces og har skabt en bølge af fornyet interesse for 60’erne.

Seriens hovedperson er den meget talentfulde reklamemand Don Draper, der arbejder på et reklamebureau på Madison Avenue i New York (reklamemænd, eller på engelsk ad men, kaldte sig selv mad men fordi de arbejdede på Madison Avenue). Man følger livet på reklamebu¬reauet Sterling Cooper og Dons liv i forstæderne med hans kone Betty, der efter at have arbejdet som model på Manhattan er blevet husmor. I første afsnit bliver man introduceret for sekretæren Peggy, der har første dag på kontoret. Igennem serien bliver der bygget et bånd mellem Don og Peggy, fordi de begge kæmper for at bryde ud af de rammer, livet har sat for dem. Don vil slippe af med fattigdommen, han led under som barn, og Peggy vil bryde de snærende bånd, som hendes køn sætter for hende. I en tid hvor kvinder forventedes at ville giftes, så de kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet for at få hus og børn, har Peggy helt andre ambitioner. Karaktererne i serien bliver skildret som komplekse personer, der tager komplekse valg. Det er ikke ofte, at man som seer føler sympati med en figur som Don Draper, der til tider opfører sig direkte usympatisk.

Der er en grund til, at Mad Men er blevet så populær, så hvis man ikke har set den endnu, er det bestemt på tide at komme i gang.

Første sæson af Mad Men kan fås til 99,95 kr.

WEEDS
I Weeds møder man Nancy, der bor i et typisk pænt amerikansk forstadskvarter. Hendes mand er for nylig død af et hjerteanfald, mens han var ude at jogge med den ene søn, så nu skal Nancy være eneforsørger for deres to sønner og husholdersken. Samtidig med at familien kæmper med sorgen, skal økonomien også løbe rundt, og her har Nancy taget ret utraditionelle midler i brug. Hun er områdets cannabispusher og har forbavsende travlt, når man tænker på, at hun bor i en regelret, nybygget forstad. Blandt hendes kunder er der husmødre, fodboldtrænere og sågar byrådsmedlemmer. Livet som forstadspusher er dog ikke ligefrem konfliktfrit, og tingene eskalerer hurtigt ud af kontrol for Nancy. Serien, der er i gang med syvende sæson, har sine gode og dårlige stunder. Nancy tager nogle meget tvivlsomme valg, der truer sikkerheden og stabiliteten af hendes lille familie. Hendes moral falder hele serien igennem, og til tider kan man næsten ikke lade være med at håbe på, at der træder en socialrådgiver ind ad døren og fjerner hendes børn. Mit største problem med serien er, at historien i de senere sæsoner kører fuldstændig ud af kontrol. Jeg forestiller mig et rum af manuskriptforfattere, der har haft den ene ambition, at den næste beslutning, Nancy tager, helst skal være endnu værre end den foregående.
Den første sæson er en dejligt skæv og skøn historie, men når den er overstået, ville jeg personligt skynde mig videre til andre og bedre serier.

Første sæson af Weeds kan fås til 99,95 kr.

DEXTER
Dexter handler om politimanden Dexter, der opklarer mord om dagen og laver helt andre, suspekte ting om natten. Dexter er seriemorder og bruger sit arbejde på at udvælge potentielle ofre, nemlig forbrydere der ikke bliver fanget i politiets net. Som dreng så han sin mor blive brutalt myrdet og blev derefter adopteret af politimanden, der fandt ham badet i blod. Da Dexter under sin opvækst begynder at udvise sine ret voldsomme tendenser, prøver den desillusionerede politimand at lære Dexter en form for retfærdighed, hvor han stadig kan få afløb for sin morderiske trang. Han lærer ham et kodeks, der består i, at han ikke må myrde, medmindre han er fuldstændig overbevist om, at offeret er skyld i ganske alvorlige forbrydelser, og at de ikke kan straffes på lovlig vis. I første afsnit starter Dexter ud med at være en rablende sociopat, der bruger lang tid på at skjule sin virkelige identitet. Efterhånden som serien skrider frem, gennemgår han en stor udvikling og bliver til sin egen forundring mere og mere menneskelig. Han bliver forelsket og kæmper imod den mørkere side af sin personlighed. Det bliver dog sværere end først forventet, og han må indse, at det kan være nødvendigt at skaffe nogle folk af vejen.

Serien er en forfriskende version af de utallige politiserier, der er fremme i øjeblikket. Man kan ikke helt lade være med at holde af den usandsynlige helt Dexter, der ender med at blive et ganske godt menneske, samtidig med at han stadig er alvorligt forstyrret.

Første sæson af Dexter kan fås til 199,95 kr.