Spring til indhold
Hjem » Artikler » Guide: Sådan overlever du julens indbyggede helvede

Guide: Sådan overlever du julens indbyggede helvede

Det er en generel opfattelse, at julen er sådan en glædelig ting. Det er familietid med stort F – ja, det er godt med dig. Selv hvis man elsker æbleskiver og juletræer, så kan julen være en prøvelse. For hvorfor skal du drikke glögg med din fars kusineskusine en gang om året? Og hvorfor er ens personal space erstattet med brun sovs?

Delfinen giver dig her de bedste fif til, når din far igen i år opfører sig upassende, og du overvejer at flytte til Nordpolen og leve eneboerlivet. Vi lover, at du nok skal overleve julen igen i år!

1: Onkel Svends paratviden

Du har begivet dig ud på den time lange togtur hjem til forældrene. Til din egen forfærdelse er det Onkel Svend, der er kommet for at hente dig i sin gamle Volvo. Du kan nu se frem til en køretur fyldt med spørgsmål om diverse ekskærester. For er du ikke stadig sammen med ham den søde med det mørke hår? Nej? Svend er ikke overbevist, for han er sikker på, at det der smarte, nye Facebook viste ham et billede af, at I var i Tivoli her den anden dag. Men frygt ej! For selvom du er fanget i bilen, så er der en løsning: Radio Soft Jul. Denne lille perle af en radiokanal er eminent til at distrahere familiemedlemmer. Der er dog fare for at blive inkluderet i en heftig julequiz under turen.

2: Snothænder og juletræsmarch

Gamle, slidte sanghæfter, hver sin fortolkning af salmerne, skrig og skrål. Dansen rundt om juletræet kan hurtigt gå fra at være en hyggelig tradition til at minde om en marchøvelse i hæren. Med en svedig hånd i den ene og en snotbeklædt barnehånd i den anden, går det i gang. Men det værste er sangstemmerne. For selvom Moster Birthe er kordame i den lokale kirke, så lyder hun mest af alt som en fejlet audition til X-Factor. Ja, du ville næsten ønske at Blachman sparkede døren ind til stuen – men nej, du må ty til andre midler. For skal du egentlig ikke på toilettet? Det er jo ret vigtigt at lytte til sin krop. Og nej, de skal da ikke vente, du hopper bare ind, når du kommer tilbage, måske. Som sidste udvej, kan du altid sætte ild til lidt gran og flygte fra scenariet, men dette er trods alt kun en nød løsning.

3: “Julemanden” er på besøg

Oof, nu bliver det for alvor pinligt. Børnene har gennemskuet plottet for flere år siden, men ingen kan overbevise din mor om det. Så med helt skinger og meeeget begejstret stemme, peger hun ud af vinduet: ”Jeg så noooogen udenfor!”. Kaos kommer snigende, og tæerne krummer sig sammen. Men frygt ej, vi skal nok få dig helskindet gennem besøget fra julemanden med vatrondel-skæg og en stemme, der lyder som far før puberteten. For nu skal du ud og tjekke til julegodterne, og var det ikke noget med, at der skulle ordnes mandler til risalamanden? Som den tro tjener, du er til julen, påtager du dig den gode gerning. Som modydelse slipper du for permanente tics efter at have interageret med Julemanden.

4: Landet uden internet

Nu sker det igen; Den årlige tidsrejse tilbage til stenalderen. Landet uden online medier til at redde dig fra akavede situationer med familiemedlemmer. Åbenbart har dele af Danmark endnu ikke opdaget internettet, og du er derfor tvunget til at kravle rundt i samtlige kroge efter en lille bid data. Men frygt ej! For der er andre måder, du kan undslippe familiens greb. Lange gåture er altid et hit, og har I hund er denne en dejlig enabler med dens logrende hale og forstående øjne. Er der intet kæledyr i sigte, så er det nu, at du endelig kan bruge din universitetsuddannelse til noget. For er der ikke en mega vigtig eksamen, du bliver nødt til at kigge på? Eller et studiegruppemedlem, der flipper ud og skal beroliges? Jo da! Så find et værelse, fake en samtale, og ellers sæt en film på computeren og nyd øjeblikkets frihed.

5: Hvem er det, jeg narrer?

Nu må jeg stoppe mig selv. Jeg er i virkeligheden alt andet end en julehadende Grinch. Til min kærestes fortvivlelse, begynder min jul allerede i september. Jeg går rundt med nissehue hver eneste dag i december, laver dekorationer og maser overambitiøst et juletræ ind på de sidste tre kvadratmeter i lejligheden, som ikke allerede er plastret til med julepynt. Ja, faktisk er jeg mindst lige så begejstret for juletraditioner som min mor. Det er pinligt, jeg ved det godt. Jeg elsker jul, jeg elsker stemningen. Ligesom alle andres indebærer min familie sin del af konflikter, men juleaften er de pakket væk på loftet og erstattet med julestemning. Måske ens personal space bliver lidt udfordret, men i sidste ende ville jeg ikke være foruden. I stedet for personal space får vi kærlighed, og jeg lover dig, det skal nok gå det hele.

Glædelig jul!