Spring til indhold
Hjem » Artikler » Guide: Ny i Aarhus

Guide: Ny i Aarhus

September betyder for flere tusindes vedkommende studiestart og en ny by at
færdes i. De fleste lykkes med at finde frem til Strøget, men det kræver en dedikeret indsats at nå helt ind til de aarhusianske perler. Heldigvis har Delfinen gjort fodarbejdet for dig og fundet frem til nogle af de fedeste steder i byen.

SPISESTEDER

Aarhus er leveringsdygtig i alt lige fra rullekebabber til gourmet af international klasse. Shawarmaerne skal du nok få stiftet bekendtskab med før eller siden, mens de finere restauranter typisk ligger uden for de fleste studerendes økonomiske formåen.

Der findes dog glimrende alternativer i en overkommelig prisklasse, hvor især Sct. Oluf (Mejlgade 33) har vundet en plads i mange studerendes hjerter med billige tre-retters menuer af en ganske udmærket kvalitet. Og at de ejer et bordfodboldbord og sælger store fadøl til 25 kr. natten igennem, har kun været med til at styrke statussen som en yndet studenterdestination.

Lige ved siden af Sct. Oluf finder man Olinico (Mejlgade 35), der tilbyder gourmetfastfood – eksempelvis blåmuslinger med fritter eller fish-and-chips på den traditionelle facon – til yderst favorable priser.

Et andet bud på en middag i byen kunne være en af Aarhus’ mange restauranter, hvor kunden selv medbringer de våde varer. Kif-Kif (Mejlgade 41) og Le Basilic (Mejlgade 85) er eksempler på denne type restauranter, og begge leverer middelhavsretter af en fin kvalitet, hvor man altså er fri for at betale voldsomme overpriser for drikkevarerne.

Og så bør man i øvrigt lægge vejen forbi Le Coq (Graven 16), hvis man skulle få lyst til at spise ude på en helt almindelig tirsdag. Tirsdage er nemlig lig med ’Fad & Mad’ på Le Coq, hvor man for en beskeden 50’er får serveret et solidt måltid mad akkompagneret af en iskold fadøl.

BARER OG CAFEER

Aarhus er den by i Danmark med den relativt højeste koncentration af studerende, og det er derfor kun naturligt, at der er et livligt café- og natteliv. Og er man til kaffe, finder man flere gode bud rundt omkring i byen.

Kaffe og Co. (Tordenskjoldsgade 94) har rent faktisk papir på at være en del af verdenseliten med en barista, der er blevet nr. 3 til verdensmesterskaberne for baristaer. Sigfreds Kaffebar (Ryesgade 3 og 28) er et andet bud på en glimrende kop kaffe på en lidt mere central adresse.

I Vestergade finder man LYNfabrikken (Vestergade 49B), som er blevet mødested for Aarhus’ kreative miljø. Her serveres der, foruden kaffe, et bredt sortiment af våde varer og en række lette anretninger.

Skal der lidt mere fart på drengen, vil de fleste hurtigt opdage de store steder såsom Train/Kupé, Social Club og Gaz Station. Men der findes en masse glimrende alternativer rundt omkring i byen. Herr Bartels (Åboulevarden 46) tryller hver torsdag med voldsomt billige cocktails og 80’er- og 90’er-hiphop, hvilket også er ensbetydende med, at der stort set altid er gang i den.

Er man derimod villig til at betale for sine drinks, finder man byens vel nok bedste af slagsen på Salon Salon (Vestergade 50), hvor et yderst kompetent personale brillerer med specielle, men fremragende cocktails.

Går man tilbage til Åen, finder man desuden Sway (under Clemens Bro), som er en af meget få rockbarer i Aarhus, hvor en rå industrikulisse danner rammen om bordfodboldborde og Tuborgs gulddamer i spandevis.

Vil man have en lidt anderledes oplevelse, er Café Casablanca (Rosensgade 12) et bud. Foruden at være Aarhus’ ældste café er det også blevet tilholdssted for det modne – og velhavende – publikum, og det er således den oplagte jagtmark for cougar hunters og golddiggers.

Men helt afslutningsvis skal det selvfølgelig understreges – og dette er faktisk sagt i ramme alvor – at Aarhus’ bedste gå i byen-sted utvivlsomt er de mange fester og fredagsbarer, der findes rundt omkring på Aarhus Universitet.

SHOPPING

Når det kommer til shopping, er Aarhus bestemt ikke den værste by, og den er meget mere end bare Bruun’s Galleri og Strøget. Ei’Kon og Støy Munkholm kender de fleste pga. deres belejlige placering på Store Torv, men hvis man vil finde de allerbedste tøjbutikker i byen, bør man begive sig ned i Latinerkvarterets brostensbelagte gader.

Her finder man bl.a. Junk de Luxe (Studsgade 2), der foruden deres eget mærke fører en række internationale brands af den lidt mere kantede art, som eksempelvis Comme des Garçons og Fifth Avenue Shoe Repair.

Et par gader derfra finder man Works Unltd (Guldsmedgade 24), som for nylig har været nomineret i kategorien ’Bedste Retail Space’ til DANSK Fashion Awards. Her føres mærker som Henrik Vibskov og Peter Jensen.

En anden aarhusiansk butik, der ikke bare var nomineret, men også vandt en Fashion Award i samme kategori, er Wood Wood (Guldsmedgade 22B), hvor de foruden eget mærke også fører en række andre både danske og internationale brands.

Er man til vintage-shopping er Dengang (Graven 24, baghuset) et godt bud på en shoppe-destination. Her er alle varer nøje udvalgt af et kompetent personale, og man slipper således for at skulle meje sig igennem forvaskede fleece-trøjer og plisserede blomsternederdele, når man går på jagt i genbrugsjunglen.

SPORT

Sportsinteresserede aarhusianere har holdt lav profil det seneste års tid, da byens fodboldflagskib, AGF, måtte en tur ned og vende i 1. division. Nu er de imidlertid tilbage, og entusiasmen bobler på ny i denne fodboldgale by.

Men der er også andre hold end AGF i lokalområdet, og er det stemningen snarere end seværdigheden, man går efter, er en 2. divisionskamp med Aarhus Fremad ikke af vejen. Her tilbydes i samarbejde med Studenterhus Aarhus studierabat på indgangen og billige fadøl i Studenterteltet.

Aarhus markerer sig dog også i andre sportsgrene. Med Bakken Bears er Aarhus således hjemmebane for et af landets absolut bedste baskethold, og med SK Aarhus på kvindesiden og Aarhus Håndbold på herresiden er Smilets By også repræsenteret i de bedste håndboldligaer.

SPILLESTEDER

Med jævne mellemrum lægger spændende kunstnere vejen forbi Aarhus, og dette sker typisk på spillestederne VoxHall/Atlas (Vester Allé 15), Train (Toldbodgade 6), Studenterhus Aarhus (Ndr. Ringgade 3) eller Musikcaféen (Mejlgade 53). Der er dog alternativer, og på det seneste er V58 (Vestergade 58) begyndt at markere sig inden for den mere urbane musik. Skal det være lidt mere uprætentiøst, byder Fatter Eskild (Skolegade 25) på live-musik fra mindre kendte, lokale bands i hyggelige rammer og en gårdhave, der er lige i øjet på en varm sommeraften.

BIO & BØGER

Som det sig hør og bør i en studieby, kan Aarhus også bryste sig af at lægge gader til nogle ganske glimrende boghandlere.

Stakbogladen er naturligvis det oplagte valg for studerende, men dribler man ned i byen, finder man i Kristian F. Møller (Store Torv 5) en glimrende boghandler med et solidt udvalg af kvalitetstitler på både dansk og engelsk.

Går man op i Ryesgade, finder man Vangsgaards (Ryesgade 3), der tillige er leveringsdygtige i spændende læsemateriale, og her kan man også nyde en kop Go’ kaffe i in-store-caféen, som bestyres af folkene fra Sigfreds Kaffebar.

Desuden har Vangsgaards for nylig åbnet en outletbutik i Frederiksgade 44, hvor man kan finde nye bøger til meget fordelagtige priser.

Er man mere til film end bøger, har vi i Aarhus, foruden de obligatoriske Cinemaxx og BioCity-biografer, Danmarks måske bedste biograf i Øst for Paradis (Paradisgade 7), hvor filmene bliver nøje udvalgt af et yderst kvalitetsbevidst personale. Og er filmene gode nok, er der intet i vejen for, at de forbliver på plakaten i både halve og hele år.