Læs, hvordan den danske fotograf Daniel Rye Ottosen har forsøgt at få sit liv og sin identitet tilbage efter 13 måneders indespærring som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Et skridt på vejen tilbage er fotoudstillingen ’Recovery’ på Aarhus Kunstakademi 17.-18. oktober.
Tekst: Jacob Krag Linde
Foto: Daniel Rye Ottosen
D. 19. juni 2014 kunne den hårdtprøvede fotograf Daniel Rye Ottosen ånde lettet op. Dette var dagen, hvor Daniel slap fri fra sit fangenskab i Syrien hos den ekstremistiske terrorgruppe Islamisk Stat. Efter 13 måneder som gidsel blev han løskøbt og er nu vendt tilbage til Danmark, til livet og til fotograferingen.
En fotoudstilling om Daniels liv siden løsladelsen løber d. 17.-18. oktober af stablen på Aarhus Kunstakademi i Aarhus. ’Recovery’ er navnet på fotoudstillingen, men også på den proces, Daniel har været i gennem siden opholdet som gidsel i Syrien. Den genvundne mulighed for at fotografere har fungeret som en slags terapi ovenpå fangenskabet.
”De fleste ved nok, jeg har været i gennem noget traumatisk. For at komme mig over det og for at komme videre i mit liv, har jeg villet fotografere igen. Sammen med venner og familie har jeg haft kameraet med, så jeg kan føle mig så normal som muligt”.
Selvterapi i Skotland
En af de steder, Daniel har brugt sit kamera, er i Skotland. I selskab med en Citroën Berlingo, et trangiasæt og en nær ven, som Daniel sad gidsel sammen med i 9 måneder, drog de afsted for at dække valget om skotsk selvstændighed.
”Det handlede om at være sammen med min ven og komme os over vores oplevelse. Vores interne sprog og humor forstår ingen andre. Vi er vant til at være sammen i en stram situation, og det har virket. At vi hang ud er bedre og vigtigere end at snakke med psykologer,” fortæller Daniel.
Det var mens, Daniel var i Skotland, at han fik at vide, at hans amerikanske ven fra fangenskabet i Syrien, James Foley, var blevet halshugget af selvsamme fangetagere, som havde taget ham gidsel året før. Venneparret fór ind i Berlingoen, kørte langt væk og satte sig i græsset for at koge noget mad.
Jeg vil ikke være et offer, det kræver jo ingenting. Det kræver meget mere hårdt arbejde og engagement at være fotograf
En ny identitet
En af de største udfordringer siden frigivelsen har været at slippe af med identiteten som gidsel. For Daniel gælder det ikke blot om at komme tilbage fra Syrien til Danmark. Det gælder også om at komme tilbage fra identiteten som gidsel til identiteten som fotograf og som menneske.
”Fotograferingen er et forsøg på at vinde min identitet tilbage. I billedet. Jeg vil ikke være et offer, det kræver jo ingenting. Det kræver meget mere hårdt arbejde og engagement at være fotograf,” siger Daniel, der hellere vil være ’ham fra udstillingen’ end ’ham fra fangenskabet’.
En vigtig historie er én, der ikke bliver fortalt. Så ender man i Syrien
Vejen til Syrien
”En vigtig historie er én, der ikke bliver fortalt. Så ender man i Syrien,” siger Daniel, der forud for rejsen havde brugt masser af tid og penge på at forberede sig og forsikre sig.
Planen var at dække den store strøm af mennesker, der flygter til Tyrkiet som resultat af massakrerne i den syriske borgerkrig. Daniel har altid været drevet af en ukuelig passion for sit arbejde.
”Det er vigtigt bare at gøre det. I stedet for at forsøge at blive bedre, have de rigtige kontakter eller det rigtige udstyr skal man bare gøre det,” siger han. Sådan har det været siden gymnasiet, hvor fotografiopgaverne nemt overskyggede skolearbejdet.
Det store spring var dog, da Daniel blev personlig assistent for den internationalt anerkendte og prisbelønnede fotograf, Jan Grarup. I efteråret 2012 tog de begge til Mogadishu i Somalia for at dække borgerkrigen. Grarup var imponeret over Daniels evne til naturligt og menneskeligt at omgås med krigens implicerede.
Det var den samme passion for mennesket og for det humanistiske, der drev Daniel til Mellemøsten, hvor mange hundredetusinde syrere er flygtet over grænsen til Tyrkiet siden 2012.
Men kun fem dage efter, Daniel var landet i Tyrkiet, blev han kidnappet. Sammen med en tolk og en chauffør havde han krydset grænsen til Syrien, hvor han d. 17. maj 2013 blev bortført og taget til fange.
Daniels fotoudstilling ’Recovery’
– Fotografen Daniel Rye Ottosen udstiller d. 17.-18. oktober på Aarhus Kunstakademi i Aarhus billeder fra tiden efter gidselevakueringen. Fotoudstillingen er en del af en større, gratis kortfilms- og fotofestival under navnet Aarhus Independent Pixels. Der er gratis adgang til både fotoudstillingen og til kulturfestivalen.
– Udstillingens fotografier indeholder motiver fra Daniels rejse til Skotland, hverdagsbilleder af familier og venner, en tur til Norge samt et karneval i London.
– Billederne sælges i størrelserne A3 og A3+. Pengene skal gå til dække den gæld, som er opstået i forbindelse med evakueringen fra Syrien.
– Daniels søster, som har været tovholder for forhandlingerne om at få ham fri, vil åbne fotoudstillingen. Daniel er ikke tilstede, da han skal til begravelsen af kollega og ven James Foley.