Spring til indhold
Hjem » Artikler » Forkerthedsfølelser og onani med bamser: Fries Before Guys på Risskov Bibliotek

Forkerthedsfølelser og onani med bamser: Fries Before Guys på Risskov Bibliotek

På alle pladser står der genanvendelige træbåde med pommes frites-chips. Lokalet er fyldt med glade, spændte unge kvinder (og en enkelt bibliotekstrofast ældre herre). Arrangementet er helt udsolgt. Karina, der er ansat på biblioteket, starter med en lille introduktion om bibliotekets nye initiativ: bæredygtighed og VÆREdygtighed – der dækker over nærvær, fællesskab og bevidsthed om egne handlinger. Og netop bibliotekets søgen om at være væredygtige, har ført til at Josephine og Nanna sidder her i dag.

Antisammenligningsbog uden filter

Den aalborgensiske duo fik faktisk lidt tilfældigt titlen som forfattere. Gyldendal forsøgte mange gange at ringe til kvinderne, der stædigt ignorerede opkaldene. De var overbevist om, at Gyldendal forsøgte at sælge dem et medlemskab til deres bogklub. Men det var ikke formålet med opkaldet, fandt de ud af, da Josephine endelig tog telefonen; Gyldendal ville have dem til at skrive en bog. Det blev til En som os – en bog, hvis titel kan forstås på flere måder. Bogen er en antisammenligningsbog, som de selv kalder den. Fyldt med personlige minder, anekdoter, digte, dagbogstanker og messenger-samtaler. Bogen handler om hvordan det er at være et helt almindeligt menneske i en verden fyldt med idealer – skrevet med en yderst ærlig, sårbar og humoristisk tone.

Arrangement i aften er det første om bogen og ikke podcasten. Nanna og Josefine sidder på niveau med publikum imens de læser højt fra bogen og fortæller om skriveprocessen. Det hele er helt nede på jorden og meget ligefrem. Uden filter, ligesom deres bog. Bogen er delt op i fire kapitler; angst, seksualitet, forkerthedsfølelser og forbundethed, og de to piger læser op fra hvert af disse kapitler. En latter spreder sig i salen, når der læses historier fra teenageårene. Om onani med en stor og gul bamse og om barbering helt om til røvhullet som en fast rutine inden det lokale halbal. Vi smiler lidt, når Josephine fortæller om skammen over at have været nøgen med en dreng under en mor-far-børn-leg som 6-årig, men forstår samtidig også de forkerthedsfølelser, der ramte hende dengang.

Angst, sorg og forkerthed

Det er nemlig ikke kun grin og glæde som dette midlertidige fællesskab skal rumme. Der bliver skabt et rum, hvor der er plads til nysgerrighed og undren, men også sværere og tungere følelser. Om angst, sorg og forkerthed. Nanna fortæller med en bævrende stemme om en forårskoncert, der endte i gråd, fordi hun som skilsmissebarn følte, at hun stod mellem sine forældre. Undervejs har hun behov for pause i sin oplæsning.

Der er meget vigtigt i bogen og i de unge kvinders oplæg. De fortæller ærligt om deres dødsangst. Selvom det kan være et svært emne at snakke om, mener duoen at det er utrolig vigtigt at gøre det alligevel. Som de understreger, så mangler der et sprog, der kan illustrere hvad det vil sige at have angst.

“Skam får næring, når det forties, men forløses når der tales om det”

Også skam er et gennemgående tema, som er tæt forbundet med forkerthedsfølelser. Josephine oplevede skammen så sent som forleden. Hun var blødt igennem på Nannas madras, dyne og topmadras og endte med at spilde salt ud over det hele i panikken over at få det fjernet. Skam får næring, når det forties, men forløses når der tales om det, siger de to. Og netop dette er grunden til, at de taler højt om det og andre svære emner. Både i deres podcast, i deres bog og her i dag. Nogle gange rammes Josephine og Nanna af panik over, hvor meget de har udleveret sig selv og deres omgivelser i bogen, men det er også det, der gør bogen ægte, ærlig og værd at læse.

Da vi forlader Risskov Bibliotek denne kølige torsdag aften, står mere eller mindre alle tilskuerne i kø til at få signeret deres bog og få snakket med de to Fries-kvinder. Duoens indflydelse er ikke til at overse.