Selvom studiestarten er en fantastisk tid, oplever mange nye studerende også, at omvæltningen til den akademiske side af studielivet kan være udfordrende. Der er store krav til selvstændighed og selvdisciplin, og det kan være svært at strukturere sin tid. Herunder, og på www.studypedia.au.dk, vil vi prøve at give nogle gode tips, der kan gøre udfordringerne mere overkommelige, så du samtidig får mere plads til aktiviteter ved siden af studiet.
Strukturér din tid
Ved at lave en ugeplan får du et meget bedre overblik over din tid. Når du bruger en ugeplan, kan du afsætte tid til studieaktiviteter, studiejob og diverse fritidsaktiviteter. Samtidig kan det hjælpe dig til at undgå, at din studietid og fritid flyder sammen og dermed mindske følelsen af stress. En velfungerende ugeplan bør indeholde et fast mønster og rutiner. Du kan eksempelvis koordinere med din studiegruppe at mødes på fastlagte tidspunkter, planlægge de vigtigste aktiviteter først på dagen og gå direkte i gang med dem.
Brug læsestrategier
Mange studerende møder på universitetet et stort pensum, som kræver både tid og energi at komme igennem – og nogle gange føles det ikke som om der er nok timer i døgnet til at nå at læse alt. Og det er heller ikke nødvendigvis meningen. For at gøre processen lettere kan du f.eks. skabe dig et overblik over teksten før du går i gang ved at identificere, hvorfor du skal læse teksten og hvad du skal forstå af teksten. Herefter kan du benytte dig af forskellige teknikker til at læse teksten. F.eks. kan nogle tekster blot skimmes, hvor andre bør nærlæses eller anvendes som opslagsværk. Afslut arbejdet ved at formulere de tre til fem mest centrale pointer fra teksten med dine egne ord, som et værktøj til at huske teksten bedre.
Find et fællesskab
Mange studerende vil opleve, at det tager tid at vænne sig til de nye omgivelser på universitetet. Overgangen vil for de fleste involvere mange forskellige følelser – både positive og negative. Det er helt naturligt. Ved at være en del af et fællesskab, kan din faglige, sociale og personlige trivsel øges. Ud over studiegrupper, kan du også overveje at deltage i en af de mange studenterforeninger, som beskæftiger sig med sport, kultur, studentermagasiner og meget mere. Der er desuden mange andre fællesskaber, der arrangerer aktiviteter såsom brætspil, krea-ting og biografture.
Scan QR-koden og find flere tips på AU Studypedia.