Spring til indhold
Hjem » Artikler » Et kunstnerisk stævnemøde

Et kunstnerisk stævnemøde

Fire kunsthistoriestuderende fra Aarhus Universitet har startet en ny frivillig forening, som skal styrke samarbejdet og netværket mellem de kunstneriske uddannelser i Århus. De har udsendt et Open Call, og til august laver de deres første pop-up-udstilling.

Tekst & foto: Agnete S. Bønnerup

Bag det nye udstillingsinitiativ i Århus, Rendezvous, står fire kunsthistoriestuderende. Jeg har snakket med tre af de fire ildsjæle; Søs Bech Ladefoged, Amalie Marie Laustsen og Stine Skjødt Mygind om konceptet bag og vigtigheden af at samarbejde på tværs af de kunstneriske uddannelser.

Konceptet går ud på, at uetablerede kunstnere kontakter foreningen og viser deres kunst i porteføljer eller gennem links til deres hjemmesider. Så vælger Rendezvous mellem de interesserede og finder et bindeled mellem dem: ”Vi håber på, at finde måske 10 stykker til at starte med, som har noget der binder dem sammen. Det kunne være en lille detalje eller et materiale, de har tilfælles.” siger Søs Bech Ladefoged. Målet er at lave halvårlige pop-up -udstillinger med lokale og uetablerede kunstnere rundt omkring i tomme butikslokaler i Århus midtby. Det udsendte Open Call har deadline d. 1. maj, og gruppen håber, de har fået samlet en solid gruppe kunstnere til den første udstilling.

En gensidig afhængighed

Rendezvous’ formål er at skabe et tidligt samarbejde mellem kunsthistoriestuderende og kunstnerne: ”Der er ikke rigtig noget link, som det ser ud lige nu, mellem de to forskellige typer uddannelser. Her tænkte vi, at vores projekt faktisk kan gøre en forskel.” siger Stine Skjødt Mygind. Ideen til Rendezvous startede, da de fire studerende sad sammen til en venskabelig middag og ærgrede sig over, at deres studie ikke gav praktisk erfaring i at lave udstillinger: ”Når vi engang skal finde et job, så er det et krav, at vi skal have erfaring med at lave en udstilling. Vi besluttede, at hvis vi vil have erfaring med at lave udstillinger, så må vi selv gøre det. Der er ikke nogen, der kommer og spørger os.” siger Søs Bech Ladefoged.

Rendezvous mener, at samarbejdet mellem de kunstneriske uddannelser er vigtigt, fordi de er gensidigt afhængige af hinanden: ”Vi er afhængige af kunstneren, kunstneren er afhængige af os som kunstformidlere. Vi kan få italesat og brandet deres kunst.” siger Søs Bech Ladefoged.

Positiv respons

Rendezvous har indtil videre fået god respons både fra kunstnere og folk fra kunstverdenen: ”Vi har fået fin respons fra Århus Kunstakademi, Det Jyske Kunstakademi og Byhøjskolen. Underviserne har været gode og ivrige efter at bruge vores koncept.” siger Søs Bech Ladefoged. Gruppen er blevet spottet i forbindelse med OFF2017, som er en del af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad i 2017. OFF2017 vil skabe et netværkssamarbejde mellem kreative unge iværksættere inden for vækstlaget i Århus. I iværksætter øjemed har Studentervæksthus Aarhus også vist interesse for gruppen. Rendezvous har fået en kontorplads hos Studentervæksthus Aarhus, og de har på den måde mulighed for at dyrke foreningens iværksætteri i et dynamisk og levende miljø.

Trods den gode opbakning så er Rendezvous en frivillig forening, der først og fremmest er afhængig af sponsorater og fonde, fordi hele projektet går udenom kommercielle interesser. Indtil videre har de fået støtte fra Kulturforvaltningen i Århus Kommune og venter i øjeblikket svar fra Statens Kunstfond. De fire studerende er opsatte på at få Rendezvous til at fungere, og man kan tydeligt mærke deres passion for kunsten: ”Vi synes der mangler et tættere samarbejde, og vi brænder for projektet” siger Amalie Marie Laustsen.

Fakta:

Pop-up-udstillingen foregår mellem d. 21.8-13.9 2015

Rendezvous’ bestyrelse:

Søs Bech Ladefoged

Amalie Marie Laustsen

Mathilde Renberg

Stine Skjødt Mygind

 

Følg Rendezvous på Facebook og Instagram

E-mail: rendezvouscurators@gmail.com