Trods gratis rundstykker og gavmilde julemænd er stemmeprocenten lav ved bestyrelsesvalget. Studenterrådet og Frit Forum er uenige om årsagen.
af Julia Sakskjær Nielsen
foto Maria Maarbjerg
Det er ikke nogen hemmelighed, at valgdeltagelsen på Aarhus Universitet er meget lav. Sidste år var stemmeprocenten til bestyrelsesvalget på 13,8%. Det er lavere end ved de fleste valg i den tredje verden. Universitetsstuderende er ellers hyppige gæster i stemmeboksen ved både kommunal- og Folketingsvalg. Så hvorfor gider de ikke universitetvalget? Frit Forums spidskandidat, Christian Rabjerg Madsen, har et kontant bud på det manglende engagement i valget.
”Den lave valgdeltagelse skyldes, at der er lige så lidt spænding, som ved de valg der afholdes i Congo”, siger han.
I år står valgkampen ellers til at blive tættere end tidligere. Frit Forum er gået i valgforbund med Liberale studerende og Konservative studenter. Sammen ønsker de at rejse sig mod den monopollignende tilstand, Studenterrådets massive overtal har medført de seneste år. Hvis valgforbundet havde eksisteret i 2009, ville kun 100 stemmer have holdt Frit Forum fra en plads i bestyrelsen
Hos Studenterrådet er man opmærksom på, at der i år er større risiko for miste en bestyrelsesplads. Formand Thea P. Frederiksen glæder sig til en valgkamp, der bliver spændingsfyldt og anderledes.
En sørgelig nekrolog over demokratiet
Traditionen tro er personlig kontakt med de studerende nøgleord for både Studenterrådet og Frit Forum. Men der er forskel på midlerne. Frit Forum har tradition for at dele rundstykker ud i kantinerne i dagene op til valget. På den måde får de en god snak med de studerende.
”Når vi deler rundstykker ud, forsøger vi at stille skarpt på de politiske spørgsmål, vi vil tage op i bestyrelsen,” fortæller Christian Rabjerg Madsen fra Frit Forum.
Studenterrådet vakte sidste år opsigt ved at klæde sig ud som julemænd og dele gaver ud i form af pakker med pebernødder og partiprogrammer.
”Det lokker jo folk til, og det synes jeg egentligt er meget ærligt. Vi vil gerne have folk hen og snakke med os,” siger formand Thea P. Frederiksen.
For Christian Rabjerg Madsen har jagten på opmærksomhed en bitter eftersmag. Det er efterhånden mange år siden, andre end Studenterrådet har vundet de studerendes to pladser i bestyrelsen. Christian Rabjerg Madsen mener, Studenterrådets dominans er stærkt medvirkende til den lave valgdeltagelse.
”Jeg synes, det er en sørgelig nekrolog over demokratiet på Aarhus Universitet, at næsten 9 ud af 10 studerende ikke stemmer. Det skal vi have lavet om på”, siger han.
Hos Studenterrådet har man en anden forklaring på den lave stemmeprocent.
”De studerende har det relativt godt i dag. Der skal være noget galt, før de handler. Mange tænker nok, at andre tager sig af det,” siger Studenterrådets formand, Thea P. Frederiksen.