Spring til indhold
Hjem » Artikler » En læsesal som ingen anden

En læsesal som ingen anden

FOTOS Claus Linddahl Hansen

Hvis du mangler en læseplads, skal du prøve at tjekke på Statsbiblioteket. Som en af de højeste bygninger på Aarhus Universitet overgår den ikke alene i højde andre læsesale, men også i indhold, fornødenheder og mængder af gratis muligheder. Det er en komplet læsesal, med mere end der forventes.

TEKST Claus Linddahl Hansen

Statsbiblioteket. Navnet signalerer ikke ligefrem, at det er en oase for studerende. Nærmere at der er tale om et offentligt bureaukratisk udlåningssystem, hvor man skal igennem en masse forskellige stivstikkere og skrankepaver for at låne en bog. Det er heldigvis ikke tilfældet. Medgivet, det er ikke den mest moderne bygning på Universitetet, men man skal ikke skue hipsteren på skægget.

Fra gammelt til nyt
Statsbiblioteket er den høje gule bygning i toppen af Universitetsparken, hvor omkring hvilken det meste af Aarhus Universitet er centreret. Biblioteket er dækket af de karakteristiske grønne slyngplanter, der også pryder mange af Universitetets andre aldrende bygninger. Den gule murstensbygning er dog netop blevet renoveret og moderniseret indvendig, og det nyder mange studerende allerede godt af.

Dét, du forventer af en læsesal
Statsbibliotekets studiepladser har alt, hvad den studerende har brug for. En behagelig stol, masser af bordplads, stikkontakt, lampe og vigtigst af alt: Masser af ro. Statsbiblioteket henviser på deres hjemmeside til at ”overtøj og tasker anbringes i garderoben”, og samtidig er det forbudt at spise og drikke på læsesalen.

Hvis du leder efter Edens Have for studerende, er dette stedet.  Læsesalen befinder sig på 1. sal og er det første øjet ser, når trappen bestiges (kig en anelse mod højre). Inde bag dobbeltdøren, som selvfølgelig ikke smækker, når den lukker, findes der 78 læsepladser med rigtig gode, boglige omgivelser. Der er nemlig 23.000 bøger, som omgiver læsepladserne, og de kan frit benyttes på læsesalen, hvis du altså kan finde den bog, du mangler. I stueetagen kan du låne garderobeskabe i op til en måned, hvis du er daglig gæst på læsesalen. Statsbiblioteket har også en kantine, der serverer dagens ret, salatbar og kagebord. De søde sager kan efter sigende købes til meget favorable priser.

Et (for) populært studiemiljø
Statsbiblioteket har omkring 120 individuelle studiepladser, foruden dem på læsesalen, hvor studiemiljøet er mere afslappet. Så hvis du vil have din læsegruppe med, er der også rig mulighed for at finde plads til den. Der er over 250 pladser, hvor det er muligt at arbejde i grupper, og der kan reserveres aflukkede lokaler, så studiegruppen kan arbejde i fred. Med et så godt studiemiljø tiltrækker Statsbiblioteket rigtig mange studerende, og derfor kan det være problematisk at finde både læsepladser og læsegruppepladser. En god idé er at komme sidst på dagen eller møde tidligt, hvilket nogle studerende notorisk har svært ved. Derfor kunne Statsbiblioteket godt udvide deres kapacitet. Et andet problem, som kan ramme nogle studerende, måske de samme som de føromtalte, er, at Statsbiblioteket har faste åbningstider. Det er altså ikke muligt at lave en all-night’er med bøger, kaffe og tunge øjenlåg.

Dét, du ikke forventer af en læsesal
Statsbiblioteket er muligvis den bedste læseplads, fordi den er en medieoase for de studerende. Udover at have det basale som en læseplads skal have, har Statsbiblioteket også aviser, magasiner, film, tv, musik og spil, som kan benyttes frit og uden beregning. Du får altså både fordelene ved en god læsesal, men også fordelene ved et moderne bibliotek. Udvalget af tidsskrifter, magasiner, månedsblade og aviser varierer over danske, udenlandske, faglige og populære. Selv Delfinen er der blevet plads til.

Med et login til Statsbiblioteket kan du desuden benytte mange studierelevante databaser som for eksempel Ordbogen.com, Filmstriben.dk og Infomedia.dk. Fra nogle topmoderne designerstole med indbyggede højtalere og iMac touchskærme kan du også lytte til alverdens musik via Bibzoom, som er bibliotekernes svar på Spotify. I relaxområdet har du sågar mulighed for at spille Playstation 3 eller få en omgang massage i massagestolen. Endelig kan du også opsige dine tv-aftaler. For på samme etage som kantinen kan du via nogle skærme se den store tv-pakke – men husk, biblioteket lukker kl. 18.00.

Den bedste arbejdsplads for studerende
Som studerende har du en atypisk hverdag sammenlignet med et 8 til 16 job. Det er i høj grad op til dig selv at skabe en arbejdsplads. Nogle studerende har dog undervisning, der minder om en 8 timers arbejdsdag, men i eksamensperioder mangler også de deres eget kontor.

Derfor er det vigtigt at skabe sig nogle faste rammer at arbejde i, som ikke er i hjemmet – for at undgå de berygtede overspringshandlinger. De kan selvfølgelig også opstå uden for hjemmet, bevares, men det tager trods alt kortere tid at tjekke Facebook end at vaske vinduer og tælle hullerne i ens loftsplader. Og når du nu skal vælge en læsesal, er Statsbiblioteket et godt valg. Statsbiblioteket er en komplet læsesal med rigtig mange tillægsgoder, som man umiddelbart ikke forventer.