Spring til indhold
Hjem » Artikler » Du har ret til hjælp

Du har ret til hjælp

retshjælp

Mange har formentlig hørt om eller set DR1’s programserie ’Retshjælpen’, men det er ikke sikkert, at alle er klar over, at der findes en retshjælp netop i de gule bygninger på Aarhus Universitet – Studenterrådets Retshjælp. Delfinen har været et smut forbi og har mødt den nye bestyrelse, der tiltrådte i marts 2014.

Studenterrådets Retshjælp er en retshjælp drevet af jurastuderende med tilsyn fra uddannede jurister. De studerende arbejder frivilligt, og retshjælpen yder gratis rådgivning til alle, der måtte have brug for det, men kan også i nogle tilfælde bistå med mere videregående sagsbehandling.

– Vi får mange henvendelser inden for nærmest alle juridiske områder. Det kan være alt lige fra lejeret, hvor vi fx kan bistå med at indbringe sager for Huslejenævnet til spørgsmål om forsikring, inkasso og spørgsmål om arv og skilsmisse. Som retshjælper får man virkelig lov til at afprøve sin juridiske metode i praksis, da man pludselig står over for rigtige mennesker med rigtige problemer. Man bliver god til at omstille sig i forhold til den enkelte rådsøgendes problem, og man får udfordret sine juridiske færdigheder. Det er et virkelig spændende studiejob, og det bedste er, at man kan mærke, at man gør en forskel over for de rådsøgende, siger Selina Rosenmeier.

Hun er lige startet på 9. semester og er retshjælpens nyudnævnte formand.

– Det kræver ikke, at man er på et specifikt semester, eller har en særlig interesse for givent fagområde for at blive retshjælper. Det kræver derimod gode kommunikative evner, et godt juridisk fundament og overblik, fordi vi arbejder med så bredt et fagområde og så mange forskellige mennesker, siger hun.

Det er ikke kun de juridiske færdigheder, der er vigtige for at få retshjælpen til at fungere.

-Vi har ofte rigtig travlt i retshjælpen, og det er derfor dejligt, at vi har et rigtig godt sammenhold og socialt fællesskab. Vi afholder løbende sociale arrangementer, og vi har netop afholdt vores årlige sommerudflugt, så det hele går ikke bare op i arbejde og paragraffer, siger rethjælpens nyudnævnte næstformand, Christian Seifert, som er i fuld gang med sit speciale.

– Retshjælpen er i det hele taget et godt sted at lære sine medstuderende at kende på tværs af årgangene, siger Christian Seifert.

Retshjælpen består af 14 jurastuderende og besvarer årligt omkring 600 henvendelser på e-mail, telefon, og ved personligt fremmøde på kontoret i Studenternes Hus og på Hovedbiblioteket.