Spring til indhold
Hjem » Artikler » Din gamle sweater skaber varme i de hjemløses jul

Din gamle sweater skaber varme i de hjemløses jul

Plastsække med doneret tøj bugner på gangene i FO-Byens lokaler. Det summer af en blanding mellem de frivilliges lystige samtaler og lyden af gavepapir fra en håndfuld børn, som nøjsomt pakker gaver ind. I et andet lokale for enden af den sti, der langsomt danner sig mellem plastsækkene, går tre unge med hænderne fulde. De sorterer i de mange sække med tøj. De samler jeans i bunker, hænger jakker og jakkesæt på knager og småsnakker med Dean Martins “Let it Snow” i baggrunden. Midt i tabernaklet prøver Rikke Sejthen selv at hjælpe til, mens hun bliver hevet i fra alle sider. Rikke Sejthen står for at organisere arrangementet, der allerede efter tyve minutter er fyldt med liv fra de over 25 frivillige, der knokler for at hjælpe andre:

“Jeg bliver glad af det. De her mennesker er nogle af dem i vores samfund, som har det allersværest og allerhårdest. At være i stand til at hjælpe dem. Det, synes jeg, er fantastisk,” siger Rikke Sejthen, der står bag Facebook-siden Hjemløs i Århus.

Lørdag den 15. december samlede organisationen Hjemløs i Århus endnu engang sammen til de hjemløse, som mangler tøj i den kolde tid.

Et problem med vokseværk

I Aarhus er der over 750 hjemløse. Det er en kedelig stigning fra 2009, hvor der knapt var over 450. Du ser dem alle steder i byen, og begivenheder som denne sætter fokus på problemet. Problemet er, at et stigende antal af vores medborgere ikke har råd til bolig og ikke nyder godt af juleand, kartofler og brun sovs den 24. december, hvis ikke frivillige kræfter hjælper dem. Der er hjemløse, som mangler til dagen og vejen, og noget så basalt som et ordentligt sæt tøj kan være udfordrende at støve op. I denne tid er det ikke nemt at holde varmen, og det kalder på hjælp fra folk, som har lidt at give af, og det er der heldigvis flere, der har.

“Jeg vil bare gerne være med til at gøre en forskel, der hvor jeg kan. Når der er et arrangement som det her, er det en dejlig, nem mulighed for at bidrage med den lille smule, man kan, og jeg tror, de fleste af os gerne vil gøre en forskel, især hvis der bliver lavet nogle rammer, som gør det nemt,” siger Ditte Pode, som brugte et par minutter af sin lørdag på at donere tøj, hun ikke længere bruger, i stedet for at smide det ud.

Rammerne var der i hvert fald d. 15. december. Korteger af biler fyldt med unge, gamle, familier og tøj kører til og fra parkeringspladsen foran basen for indsamlingsstedet, som gradvist mindskes, i og med poserne med tøj hober sig op og spreder sig ud over den decemberkolde asfalt.

Mange bække små gør en stor å

At gøre en forskel kan kræve få mennesker med mange ressourcer, men dagens begivenhed beviser også, at man kan gøre en anseelig forskel, hvis flere hjælper, hvor de kan. De frivillige ved indpakningsposten smiler, som om de pakker en gave ind til deres elskede, og de forestiller sig smilet på personens ansigt, når han eller hun åbner gaven. De snakker sammen. Hvis ikke det var for de instruerende bannere, som på pædagogisk viser, hvor du skal stille posen med din gamle uldsweater, du fik af din farmor for fire år siden, men glemte at bytte, ligner det mere en social sammenkomst end frivilligt arbejde. De hygger. De hjælper hinanden med at hjælpe andre, og det er netop filosofien bag projektet:

“Jeg snakkede med en dame i går, som har doneret hertil, siden jeg startede. Hun synes, det er fedt, at mange bække små gør en stor å. Alle har mulighed for at bidrage. Jeg har taget teten og organiserer det hele, og jeg gør det muligt for gamle Fru Jensen at donere den lille del, hun kan,” siger Rikke Sejthen med et smil på læben.

Tøjindsamlingen tidligere på måneden foregik dagen før en festlig begivenhed for hjemløse, der fik mulighed for en julefrokost med rent tøj, mad, slik og kager. Hjemløs i Århus samler på nuværende tidspunkt ikke sammen, men på Facebook kan man følge med i kommende aktiviteter, hvor frivillige igen kan gøre sit bidrag og mødes til omfavnende gensyn i arbejdsstøjet.

Glædelig jul.