Spring til indhold
Hjem » Artikler » Din Feng Shui-guide til studieboligen

Din Feng Shui-guide til studieboligen

Der er sket noget fuldstændig vildt i mit liv – jeg har fået en køjeseng! Måske lyder det fjollet, men sengen har transformeret mit kollegieværelse fra at være en kollegie-fængselscelle til en lækker étværelses med egen hems. Inspireret af erkendelsen af, hvordan noget så hverdagsagtigt som indretning har forandrede mit velvære markant, kommer her en Feng Shui-guide til din studiebolig så den oldgamle kinesiske indretningsfilosofi kan hjælpe dig til at få energien til at strømme mere harmonisk rundt og gøre din studiebolig bare lidt bedre.

Opdeling af rummet

Har du en lille studiebolig, f.eks. et kollegieværelse, kender du sikkert problemet med at grænsen mellem studie-mode og fritids-mode kan flyde ud. Når ét værelse er mange ting samtidig – studie, kontor, soveværelse – er det vigtigt at opdele funktionerne. Ifølge Feng Shui kan en opdeling både være fysisk, symbolsk eller rituel. Fysisk opdeling er for eksempel rumdelere, reoler, gardiner mm. Pas dog på at du ikke mørklægger dele af rummet. Chien – livsenergien – bliver suget ud af mørke hjørner, så placér taktisk en behagelig lyskilde hvis du absolut skal. De mere symbolske rumopdelinger er gulvtæpper, farvede vægge mm. Man kan også opdele sit være symbolsk ved at rede sin seng om morgenen og dække den med et sengetæppe og stille puderne på den lange led – så afgiver sengen mere sofa-energi end “uredt-seng-der-lokker”-energi. Selve ritualet med at redde sengen sætter din intention om at ændre rummets energi.  

Yin og Yang

Balancen mellem yin (det rolige og mørke) og yang (det aktive og lyse) afhænger både af dit behov for enten mere ro eller mere stimulans samt hvordan værelset ligger. Et solrigt, sydvendt værelse med store vinduer er meget yang, mens et lille, skyggefuldt nordvendt værelse er mere yin og derfor behøver mere yang. Jeg har for eksempel larmende Langelandsgade som udsigt, solen lige ind gennem vinduerne dagen lang, og et stort vindue – alt sammen yang – og har derfor behov for lyse gardiner, tekstiler og blomster. Men er dit værelse et lille kældervindue, skal der smæk på varme farver, få nogle planter ind og eventuelt en lampe af metal. Denne tabel kan give lidt inspiration til forskellen på yin-yang på værelset:

Chi

Et centralt begreb i Feng Shui er Chi – energi. Chi’en kommer ind gennem døren i hjemmet og ud gennem vinduerne, og pointen er at få den til at cirkulere roligt gennem rummene i stedet for at flyde alt for hurtigt eller blive blokeret eller fanget. Her kommer en oversigt til at optimere chi’ens flow i forhold til senge, søvn, spejle og skrivebord.

·       Spejle: Placer på ingen måder spejlet, så det reflekterer hoveddøren / indgangen. Sørg for at spejlet reflekterer noget smukt – det som spejlet reflekterer, bringer man mere af ind i værelset. Spejle kan dog være distraherende, så undgå at du kan se dig selv i spejlet mens du sidder ved skrivebordet.

·       Seng og søvn: Feng Shui handler om at føle sig godt tilpas i sit hjem. Sørg for at hovedenden af sengen har overblik over vinduer og døre – på den måde føler man sig tryg. Spejle kan forstyrre nattesøvnen, så eksperimentér med at tildække spejle i 2-3 nætter og se hvordan du sover. Undgår at placér sengen på en lige linje med indgangen for at afbøde for at for meget energi kommer ind i rummet. Bøger har meget energi, så placer dine bøger længst væk fra hovedenden af sengen.

·       Skrivebordet: Placér skrivebordet i en ”kontrol” position, hvor du kan se indgangen, eller hvis du har vindue ud til en larmende vej – hvor du kan se vejen. Sørg for at du ikke stirrer ind i en tom væg, men hænger noget smukt, der kan løfte din motivation og handlekraft.·       Placér ikke alting i lige linjer, men sørg for at placere en fodskammel, lænestol eller andet skråt. Runde borde eller rektangulære borde med let rundede kanter er at foretrække frem for skarpe kanter

Sidst og ikke mindst: Væk med rod! Tag dig selv i nakken og smid alt det du ikke behøver op på loftet, så gammel energi ikke forbliver bundet i nuet. Held og lykke med din Feng Shui optimering af din studiebolig, og skriv endelig til Delfinen, hvis en forandring på dit værelse har forbedret din hverdag. For flere hverdagstips til feng shui, følg Mr. Cliff Tan, @dearmodern, arkitekt og Feng Shui ekspert på tiktok!