Spring til indhold
Hjem » Artikler » DIGTSAMLING: ’Røntgen’ skræller huden af tilværelsen

DIGTSAMLING: ’Røntgen’ skræller huden af tilværelsen

Forside

Tekst: Eline Eggers

Foto: Rikke Hector Degner

Anmeldelse: Røntgen af Daniel Boysen, Det Poetiske Bureaus Forlag, udgives den 29.08.2015

Forfatter Daniel Boysen river i hudlap efter hudlap, side efter side, mens han skildrer et liv i forandring og udvikling.

Hvem kan ikke huske følelsen efter døren er smækket, og man står alene med nøglen i hånden – flyttet hjemmefra. Det husker Boysen, og han skriver levende og klart om livet både generelt og personligt. Han skyder skarpt og rammer ungdommen lige i hjertekammeret med følelserne uden på skjorteærmerne. Kærlighed, angst, ensomhed, glæde, vrede. Alle de store er samlet på de knap 160 sider. Han giver læseren en veludført gave, helt enkel og svær på samme tid. Hurtigt læst, men langsomt glemt.

Bevægelsens bevægelse

Røntgen blev til mens Daniel Boysen selv var i bevægelse. Han fortæller på sin hjemmeside, hvordan skriveprocessen udfoldede sig flere forskellige steder. I toget gennem Tyskland mod Berlin, i Århus og Tjæreborg og i Norge på færgen og på fjeldet. Der har altså været en stor indre og ydre bevægelse i og omkring selve skriveprocessen, hvilket udmønter sig i digtene.

Læs bare her:

”Jeg sidder i min gamle have

kartoflerne er gravet ned

og venter på at bryde frem

forstå dagens lys

hvis man hiver nok i fiskene

kan de flyve

jeg tager hertil

når jeg har brug for

en uges ensomhed

katten går over terrassen

stjæler mit vand

næsten

som en dronning

der er også kriser her

de virker bare mindre

pupinkablerne svævede

engang over markerne

de førte vores ord

gennem fjerne ekkoer

og majskolber

fra vi havde sagt

vores ord

til de

nåede frem

havde verden

ændret sig

bortset fra her

hvor haven blomstrer

som sidste år”

Et udsnit af livet

Røntgen er Daniel Boysens fjerde værk og den første officielle digtsamling. Dog viste han allerede i starten af 2015 sine lyriske færdigheder med den selvtrykte og uofficielle digtsamling, Alt kan sam l e s igen. Heri finder han rejseteleskopet frem og stiller skarpt på eksistensen i stormvejr. Digtene beskriver det rige følelsesliv, der opstår når vi frivilligt rives ud af vores varme comfort zone og tvinges til at tale, tænke og føle anderledes. På mange måder spejler de to digtsamlinger hinanden, hvor Røntgen nysgerrigt forsøger at undersøge livets forskellige mikrokosmos, spiller Alt kan sam l e s igen endnu mere på ’hjemme-ude-hjemme’-retorik.

Boysen skriver personligt, men uden at virke udstillende. Med ægte poetisk elegance skriver han det, vi alle sammen gerne vil fortælle, uden at det bliver for overvældende.

Denne skribent ser frem til Daniel Boysens næste skud på stammen.

Foto Rikke Hector Degner, sorthvid
Daniel Boysen

Røntgen udkommer d. 29. august fra forlaget Det Poetiske Bureaus ForlagHvis du går og tænker hvad du skal foretage dig d. 5. September i Aarhus by, så sving forbi den åbne reception, hvor man kan møde forfatteren og forlaget og få en autograf i sin egen nyerhvervede Røntgen (100 kr. til receptionen)

Bogen kan også købes her fra d. 29. August, hvis man er mere til nethandel.

Læs mere om værk og forfatter her