Spring til indhold
Hjem » Artikler » Det bedste i verden er gode historier

Det bedste i verden er gode historier

  • af

Shanghai – The Never Ending Big Band Experience blander musik, visuel scenografi og spoken word i et nyskabende scenisk format, hvor det vigtigste formål er at fortælle publikum en god historie.

Tekst: Agnete Schleicher Bønnerup, festivalmedarbejder

Foto: Esben Kjær Ravn, Ulla Bjulver &  Laura Rathschau Nielsen. 

Folkeuniversitetet og Kong Orange præsenterer forestillingen Shanghai – The Never Ending Big Band Experience, som er en af de helt store koncert- og vidensoplevelser til Århundredets Festival 2016. Komponist Signe Bisgaard har skabt det musikalske lydbillede, som i samspil med bigbandet Blood Sweat Drum+Bass, designer og scenograf Laura Ratschaus’ visuelle billedside og spoken word fra historiker Søren Hein skaber en helt særlig audiovisuel oplevelse. Publikum er garanteret, at sanserne kan få frit løb i en historie, der tager udgangspunkt i det dunkende hjerte af Shanghai i 1927.

Tænksomme Søren 16-02 16

Harmoni mellem det svævende og konkrete

Koncerten består af musikalske, visuelle og historiske fortællinger, som tilsammen skal skabe en helt særlig stemning og giver publikum en oplevelse ud over det sædvanlige. For Signe Bisgaard er det vigtigt, at der er en balance mellem koncertens musiske og visuelle del og de konkrete historiske fakta, som Søren Hein bidrager med.”Vi svæver over historien, og forholder os kunstnerisk til den – og det giver et interessant clash med Sørens meget konkrete fortællinger. Og så er det jo spændende at få det til at hænge organisk sammen, så det ikke bare bliver en kasse af musik efterfulgt af en kasse med Søren og så musik igen”, siger Signe Bisgaard. Bigbandet Blood Sweat Drum+Bass spiller Shanghai-inspireret jazzmusik, som sammen med oprindelige fotografier på billedsiden skaber en harmonisk interaktion, der skal understrege historiens handling i 1920’ernes Shanghai.

Vi føler for det, vi husker

Både for Signe Bisgaard og Søren Hein er det vigtigste formål med koncerten at give publikum en god oplevelse og at vække en nysgerrighed om Shanghai. ”Jeg synes, det vil være fantastisk, hvis folk har haft en spændende kulturel oplevelse og samtidig også har haft en oplevelse af at lære noget og fået åbnet deres øjne for Shanghai i 20’erne – et emne som de fleste ikke kender noget til på forhånd” siger Signe Bisgaard. Søren Hein mener også at for at huske en historie, skal man kunne mærke den, ”Det bedste i verden er gode historier, og det er det, vi trækker med os og føler for.” Søren Hein ved som historiker og tidligere underviser på Aarhus Universitet, at man skal få folks opmærksomhed og inddrage dem i historierne, så de kommer til at betyde noget. ”Hvis du ikke giver folk en god oplevelse i bred forstand – det kan være en gribende eller en tragisk oplevelse – så vinder du dem ikke for noget som helst. Er du ikke i dialog, så er det bare envejstale.” Forestillingens forskellige audiovisuelle dele formidler den gode historie og gør, at publikum bliver draget og på eget initiativ får lyst til at opleve og interessere sig for historien på en anden måde.

Verdens fedeste by

Koncertoplevelsen tager udgangspunkt i den digitale tegneserie Pigen fra Shanghai, som er interaktiv og indeholder små kortfilm, historisk kildemateriale og en lydside. Søren Hein fortæller, at ideen til historien opstod efter, at han havde været på en rejse til Shanghai ”Jeg var i Shanghai, og syntes det var verdens fedeste by.” Sammen med hans personlige oplevelse lå interessen også i at lave en historiefortælling, som ikke foregik i Danmark.”Vi kom på, at det var interessant at lave noget om Kina i mellemkrigstiden, fordi Kina er så vigtig i dag, men vi kender jo ikke meget til historien.”

Signe Bisgaard står for tegneseriens lydside, og det særlige ved den er, at den består af tre forskellige lag, som skal passe til tegneseriens sideantal uden at læseren opdager, at musikken gentager sig igen og igen. ”Musikken følger handlingen på et antal sider og på en bestemt side ryger man videre til næste stykke musik. Det betyder, at musikken skal kunne repeteres” fortæller hun.

Shanghai – The Never Ending Big Band Experience bliver en blanding af de tre stykker musik, som Signe Bisgaard har komponeret. Efter koncerten sorterer og udvælger hun i det store musikmateriale og skaber på den måde den endelige lydside til tegneserien. Signe Bisgaard understreger, at koncerten er en selvstændig del, som tager udgangspunkt i tegneserien, men som i sig selv kommer til at formidle sin egen historie.

Forventningerne til koncertoplevelsen er tårnhøje hos både Signe Bisgaard og Søren Hein, som glæder sig til at give publikum en god oplevelse og skabe en historie ud over det sædvanlige. ”Ideelt set får du en kombination af flere verdener, både kunst og viden på en eller anden facon” indskyder Søren Hein til sidst.

FAKTA

Signe Bisgaard er forestillingens komponist og pianist

Søren Hein er historiker og optræder i et væld arrangementer under festivalen. Oplev ham også til Historieslabberas – Populærkultur og nye medier http://www.aarhundredetsfestival.dk/program/torsdag-10-3/populaerkultur-og-nye-medier-1611-465.aspx

Shanghai – The Never Ending Big Band Experience spiller både 11/3 kl. 19.30-21.00 og 12/3 kl. 15.00-16.30 i Musikhuset

Århundredets Festival 2016 tager udgangspunkt i Danmark i 1900-1950 og foregår fra 4/3-13/3. Se det fulde program:

Click to access %C3%A5rhundredets-festival-danmark-1900-1950.pdf

Pris 125 kr.