Spring til indhold
Hjem » Artikler » Delfinen tester energidrugs: Kaffe, Kaffe med Grøn te, Red Bull, Cult Cola

Delfinen tester energidrugs: Kaffe, Kaffe med Grøn te, Red Bull, Cult Cola

  • af

Tekst: Vassili Stroganov

Foto: Vassili Stroganov

I mine 21 år på skolebænken har jeg altid haft brug for et ekstra kick til at få lavet lektierne, skrive de store opgaver, være knivskarp i timerne og generelt være hurtig og effektiv. Fra min første dag i folkeskolen i august 1995 til specialeskrivningen her i 2016, har jeg brugt en eller anden form for energidrug til at holde mig kørende. I folkeskolen var det sukker, i gymnasiet var det kaffe, på bacheloren var det energidrikke, såsom Red Bull og Cult Cola, og nu på kandidaten er jeg blevet lidt sundere, hvor den står på kaffe mixet med grøn te, eller bare ren kaffe. Disse energidrugs virker på hver deres måde, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Jeg har testet fire energidrugs, vi kunne kalde dem ”studydrugs light”,  hver dag henover fire dage.

Det første energidrug, jeg testede, er nok den mest populære af dem alle, nemlig kaffen. Jeg tror kaffen kommer til at virke, fordi koffein altid har virket og øget mit energiniveau. Hvis kaffen ikke kan give mig energi til dette speciale, så er der intet, der kan. Nu skal jeg se om Nescafeen kan give mig den magiske effekt, som alle snakker om. Jeg tager en tår og derefter en til. Energien strømmer ind med det samme, og jeg begynder nu at hamre løs på mit tastatur. Specialeskrivningen virker nu forholdsvis let og overskuelig. Konklusionen er, at når man sidder og bakser med et 80 siders langt speciale, så er der intet bedre end en dejlig sort kop kaffe, der på få sekunder aktiverer hjernen, så skriveblokeringen forsvinder. Kaffen har virket til perfektion, og de næste par timer er jeg helt frisk, men på lang sigt er kaffe, ligesom de fleste andre energidrugs, rent faktisk energidrænende og ikke omvendt. Den drænende effekt er også kendt som et koffeincrash, og det er netop det, jeg oplever efter et par gode timer, hvor jeg ellers var helt frisk og energifyldt.

På dag to testede jeg et energidrug, der endnu ikke er særlig udbredt, men er ved at blive mere og mere populært, nemlig kombinationen af grøn te og kaffe. I min optik bør dette drug virke godt, da kaffen giver stærk energi på kort sigt, mens den grønne te stabiliserer energien, så man ikke crasher på lang sigt. Efter at have prøvet dette kreative mix, må jeg sige, at det virker udmærket i længden, og at jeg kom op på et glimrende energiniveau i lang tid, men jeg savnede ”kaffekicket” utrolig meget; altså det skønne ”kick” man får efter den første store tår af den sorte kaffe, hvor man kan mærke energiniveauet stige med det samme. Tilgengæld kunne jeg næsten ikke mærke det crash, som jeg normalt får efter en kop kaffe, og det var netop den grønne te’s fortjeneste. Det er tydeligt, at jeg kan holde mig kørende i længere tid med dette mix, end jeg kan med ren kaffe, og det er jo fantastisk, når man skriver speciale, så måske burde jeg altid putte lidt grøn te i min kaffe fra nu af.

Den tredje dag testede jeg den famøse energidrik, Red Bull. Jeg tænker, at Red Bull bør virke, for når jeg kigger nærmere på dåsen, kan jeg se, at der er 194 KJ pr. 100 ml i den, og dette bør være nok energi til at aktivere min hjerne og gøre mig frisk. Frisk, må man sige, at jeg blev, og jeg skrev nu videre på mit speciale i høj fart. Hvis man troede, at kaffe kicket var stærkt, så skulle man prøve Red Bull kicket, eftersom dette er det stærkeste energikick, jeg nogensinde har fået. Desværre er der konsekvenser forbundet med dette kick, og det er et næsten ligeså stærkt crash. Derudover fik jeg en lille smule hjertebanken, hvilket var ret ubehageligt. Cirka en time efter, jeg drak min Red Bull, var jeg lige pludselig helt færdig og måtte holde en pause med specialet. Jeg må konkludere, at Red Bull faktisk er mere et energitease, end det er et energidrug, eftersom man opnår et tårnhøjt energikick til at begynde med, men det forsvinder dog ligeså hurtigt igen, og man ender med et kæmpe energicrash frem for et energiboost.

Den fjerde dag lavede jeg min sidste energidrugtest, og her testede jeg en Cult Cola. Denne energidrik bør give mig en masse kræfter på grund af den store mængde sukker, der er i Cola. Den store sukkermængde, kombineret med energien fra en Cult drik, kan kun øge energiniveauet endnu mere. Jeg tager et par tårer, men der sker ikke rigtig noget. Jeg sidder og stirrer ind på den halvblanke side på min computerskærm og venter på at få noget energi, og pludselig mærker jeg ilten løbe rundt inde i hovedet, og jeg bliver knivskarp på et sekund. De 196 KJ pr. 100 ml, som der står, den indeholder, har helt sikkert virket, og nu skriver specialet nærmest sig selv, men efter kun 45 minutter, er jeg pludselig helt færdig. Energi levetiden i en Cult Cola har været skuffende lille, og jeg vil aldrig mere bruge en Cult Cola til opgaveskrivning. Det er ikke energien værd, hvis man crasher efter bare 45 minutter. En anden negativ sideeffekt, jeg fik, udover det store crash, var hjertebanken, som heller ikke var særlig rart.

Efter at have testet de fire ”studydrugs” eller ”energidrugs”, kan jeg konkludere, at de to sikreste og mest effektive energidrugs på lang sigt er kaffen, samt kombinationen af kaffe og grøn te. For mig var det dog kaffen, der var bedst, fordi den gav mig lige præcis den mængde energi, jeg havde brug for, og det crash, der så kom efter et stykke tid, var slet ikke så slemt, som de crash jeg oplevede med Red Bull og Cult Cola. Grunden til, at grøn te og kaffe mixet blev mit andet valg efter kaffen og foran både Red Bull og Cult Cola, er fordi, at selvom jeg ikke rigtig fik det store energikick ud af mixet, så kunne jeg stadig holde mig kørende med specialet og være nogenlunde frisk i lang tid uden det store crash bagefter. Mit råd er at holde sig langt væk fra Red Bull og Cult Cola for at undgå de store crash og i stedet drikke kaffe, samt kaffe med grøn te, for så får du mere energi over længere tid, og du slipper for de store og ubehagelige crash.