Spring til indhold
Hjem » Artikler » Delfinen på Danmarks smukkeste festival

Delfinen på Danmarks smukkeste festival

Fuld af mystik, magi og kærlighed rammesat i dybe skove, hyggelige lunde og lysegrønne plæner. Et sted befolket af bekymringsløse, festglade og dansende væsner. Øl i endeløse strømme og musik i alle afskygninger. Det kunne lyde som en beskrivelse af J. R. R. Tolkiens ’The Shire’; hobbitternes hjemstavn. Men nej, vi befinder os på Smukfest: Danmarks smukkeste festival! Efter tre års pause blæste musikken igen liv bøgetræernes blade i Skanderborg, og selvfølgelig var Delfinen til stede for at observere, interagere og falsificere. Den første vi møder er JP Andersen. JP er blandt de fem drenge der for 42 år satte sig ned, kløede sig i håret og spurgte: hvordan får vi andre til at betale for vores øl og koncerter? Opskriften blev selv at arrangere det! Nu, 42 år senere sidder JP som Head of Booking og strikker store line-ups sammen; i år med navne som Justin Bieber, Gorillaz og Nile Rodgers. Bookingen af navne er en proces der kører året rundt og nogle gange flere år forud. Det handler om hvem der turnerer, hvem der er ledige og hvem man kan vinde i konkurrence med andre koncertsteder og festivaler. Der er også altid en grad af usikkerhed for, om bandet som spiller i radioen nu, også er populære om 10 måneder – det må man tage med. Uanset hvad leverer Smukfest i år det muligvis flotteste line-up på den danske festivalscene anno 2022 og vi skal selvfølgelig ud at møde flere af dem!

Det er onsdag, luften står stille og et højspændt crowd står forsamlet foran The Hood: Scenen for up-coming artists. Den fremadstormende popkvartet Blæst indtager scenen og sætter skub i vindende med ’Juice, Juice Baby…’  – Blæst tog crowded med storm. Trommeslager Lauge Kjærulf fortæller efterfølgende begejstret om følelsen af at se ”musik som blev til i en beskidt kælderlejlighed ramme og bølge igennem et ekstatisk publikum.” Midt under koncerten begynder det pludselig at vælte ned med vand fra en blågrå himmel, men som Lauge observerer var folk bare ”pisseligeglade med at det regnede og som reaktion opstod der sådan en fuck-det mentalitet og folk dansede endnu vildere for ligesom at ryste regnen væk.” Vi bliver afbrudt af poppen fra en pagne, og Lauge er videre.

Klokken er 20.00 og vores alle sammen Martin fra x-factor<3 AKA SAVEUS rammer de nybyggede og nu megastore bøgescener. Med en sex-appeal i retning af Johnny Depp og Orlando Bloom, en silkeblød stemme og et aggressivt spillende band bag sig lykkedes det Martin at blæse publikum omkuld. Musikken rev i dansemusklerne som et vildt dyr og fik sendt rockende bevægelser ud til det mindre og mindre stillestående publikum længere væk fra scenen. Martin formåede endnu engang at spille sig direkte ind i hjerterne på seerne. Bare en time senere indtager en ny artist scenen: Justin Bieber. Manden der kan få selv den mest heteroseksuelle dreng eller lesbiske pige i tvivl om sin seksualitet, som gang på gang har leveret de største bangere til dansegulvet. Her. Midt iblandt os. Nu. Med en god blanding af catchy hits og nogle nyere skud på stammen, solonumre fra de fænomenale musikere og et hold exceptionelle dansere leverede Justin varen. Han var bare ikke selv til stede og virkede til tider decideret uengageret. Lidt som at have sex med et af de metalhegn der er imellem publikum og scene. Lidt for koldt og ikke noget man har lyst til. Klokken gik lidt over de planlagte 00.30 før Bieber forlod scenen og det musiske samlingspunkt for festivalen.

Torsdag. Pind går på scenen. Ikke Søren Pind, nej, men hiphop kunsteren Pind. Ligesom Benjamin Hav, som også spillede torsdag, rapper han til ofte bløde houseklingnende beats som dels gør musikken utroligt dansevenlig, men også fint akkompagnerer hans til tider følsomme numre og karakter. Sammen med Benjamin Hav lavede Pind i 2021 nummeret Plastic som i flere uger lå nummer et på de danske hitlister – hvad man I dén grad kunne mærke på energien hos publikum da nummeret endelig, som et af de sidste, blev spillet. Benjamin Hav blev i 2020 af Gaffa portrætteret som en af Danmarks mest underkendte popmusikere. Det blev der rådet bod på torsdag kl. 21.00. I lyset fra den nedgående sol og til tonerne af Hav og Familien lagde tilhørende sig fladt ned. Hav er her for at blive. Tag især og lyt til hans seneste album!

Fredag. Herbie Hancock. Et navn bemærkelsesværdigt få kender, men som har formet musikhistorien – ikke mindst hiphoppen. Herbie Hancock er udpræget jazzmusiker, men har aldrig været bange for prøve grænserne af. I dag er han knap 80 år gammel, og hans optræden er da også lidt mere hygge and fart. Folk sidder ned og nyder deres øl til lyden af den 14-grammyaward-vindende Herbie Hancock under bøgetræerne. Men det er bare stilhed før stormen. Danmarks nye popstjerne, Andreas Odbjerg, er ved at gøre klar. Det er hans første optræden på Smukfest nogensinde, og som det selvfølgeligste indtager han Bøgescenerne. I en sær blanding af sprød, sprød pop og stand-up lignende indslag formår tryllebinder Odbjerg og får selv de gamle op af stolen for at vrikke hoften. Det bliver spændende at se hvad der kommer fra Odbjerg fremadrettet!

Vi er nået frem til lørdag, og festivalens andet hovednavn skal på: Gorillaz. Der var tæt trængsel for at få de gode pladser. Fra start af var der dømt hit-parade hvor Gorillaz lange række af hits også kom til udtryk. Undertegnede hørte indtil flere udbryde ’har de også lavet den?!’ Publikumskontakten var overvældende med en forsanger, Damon Albarn der flere gange var nede i graven for at komme helt tæt på tilhørene. Tilmed brystede han sig af sit jyske ophav, hvad der kun fik publikum til at gå endnu mere amok. Det var ren festival stemning.

Søndag. En utaknemlig dag. Den harske lugt af øl, mudder og sved hænger over kærligheden. Alle er trætte. Festivalen havde snedigt nok valgt at sætte Scarlet Pleasure på søndag aften for at holde på folk, og guderne skal vide om det lykkedes, for jeg var der ikke. Det sidste Delfinen deltog i, var Anders Matthesens stand-up show søndag eftermiddag kl. 13.00. Her stadfæstede han sig endnu engang som en komiker i verdensklasse med sans for aktualitet, tilpas forbudte jokes og intelligent humor.

Vi bringer naturligvis kun et lille udsnit af hvad festivalen havde at byde på, og blandt vores kriterier var relevans for vores kære læsere og personlig interesse. Hvis du er utilfreds med vores ensidige dækning, synes vi at du selv skal tage på smukfest næste år og få det hele med! Adios, gruß Got, tchöss.

Kulørte lamper i kæmpetræerne, svingende kviste og faldende kastanjer

Kærlige krammere, kropsvæsker, kondomer, kriller og kondens.

Kritiske kritikere der kradser kragetæer ned på karton

Kreative komponister og klirrende krus, kjoler og lange kys

Et menneskeligt kalejdoskop: Smukfest.

Tags: