Bæredygtighed handler i bund og grund om at bevare klodens økosystemer og ikke fuldstændig dræne naturens ressourcer. Overfor det står det menneskelige ønske om opretholdelse af vækst og borgernes mange ønsker og behov. Disse to ting er svære at forene. Det er en omfattende opgave i en verden, hvor de fleste samfund har udviklet sig fra landbrugssamfund til industrisamfund og endelig til vore dages forbrugssamfund.
Materialismen hersker i hver en krog af det 21. århundrede, og selv samfundets højere instanser opfordrer til køb, køb, køb: køb – eller samfundet falder fra hinanden. ‘Bonderøven’ er sjov at kigge på på TV, men du kan lige vove på selv at blive selvforsynende! For så bidrager du ikke til samfundet!
Før det skæbnesvangre år 2008 – post-finanskrise – lød mantraet: penge er til for at blive brugt! Så der blev shoppet, forhandlet, prøvekørt biler og fremvist huse til den helt store guldmedalje. Men materialismen, købevanviddet og billige produktionsapparater gør ondt på planeten.
Polerne smelter, temperaturen stiger og ressourcerne svinder ind. Som ung studerende kan det hele virke temmelig abstrakt. Man står med sit lille SU-budget og føler sig som en meget lille fisk i dammen. Men på individplan kan vi gøre en forskel! Delfinen mødte Connie Hedegaard og hørte hendes tanker om alternative vækstbegreber, og om hvordan du selv kan være med til at påvirke verden i den rigtige retning. Læs interviewet, hvor hun også fortæller om en ny deletendens, hun ser hos unge mennesker. Bliv klogere på denne deletendens i artiklen om kjolebutikken Reseconds bæredygtige byttemedlemskab. Dyk ned i butikkernes famøse madspild i reportagen fra et ægte skraldeeventyr.
Få et indblik i hvorfor vegetarisme er bæredygtigt i interviewet med bloggeren Emma. Find ud af hvorfor Uniparken lugter af lort. Og tag med på en farefuld tur til Beirut, hvor Libanons usikre politiske situation kommer under kyndig behandling.
God læselyst!