Spring til indhold
Hjem » Artikler » Debat: Objektivisering af kvinder er ikke fællesunderholdning

Debat: Objektivisering af kvinder er ikke fællesunderholdning

  • af

Det er udtryk for ekshibitionisme og sexisme, når økonomerne hyrer en stripper som underholdning til kapsejlads.


Til årets kapsejlads var økonomiholdets underholdning til indledningsceremonien (igen i år) en stripper, der gav en lapdance til en studerende. Det er fuldstændig upassende underholdning til et fællesarrangement på Aarhus Universitet og udtryk for en sexistisk kultur, som underskriverne af dette debatindlæg ønsker at være foruden.

Fra vores perspektiv var det ikke nøgenhed som sådan, der var problemet, men at det var betalt, seksualiseret nøgenhed til universitets fællesarrangement. Derudover at det er kvinder, der i mange år er blevet betalt for at strippe til ØF’s indledningsceremoni. For selvfølgelig er det en kvinde, nogen syntes det ville være sjovt at seksualisere og objektivisere foran hele universitetet, så alle kan forstå, åh hvor potente mændene på økonomi forestiller sig, at de er. Underskriverne til dette indlæg oplevede indslaget som blufærdighedskrænkende og som en eksplicit konfrontation med en sexistisk kultur, idet nogle finder ekshibitionistisk nydelse i at proppe sine seksuelle fantasier i hovedet på alle os andre uden samtykke. Selvom MeToo-bevægelsen har fremmet et opgør med denne kultur, døjer vi stadig med sexismen på mange måder. Flere af indlæggets underskrivere
oplevede eksempelvis rigeligt med uønsket befamling til Kapsejladsen.

Faktisk er det jo ulovligt at blotte sig, hvis man krænker andres blufærdighed. Selvom det typisk er mænd, der dømmes, så er det stadigt ulovligt for kvinder at blufærdighedskrænke, og det kan straffes med bøde eller fængsel på op til 2 år jf. straffelovens §232. Man må formode, at det derfor også er ulovligt at betale andre for at gøre den kriminelle (, blufærdighedskrænkende) handling for sig, fx ved at hyre en stripper til Kapsejladsen. Der var oven i købet nogle tilskuere, der havde deres børn med, hvilket er en skærpende omstændighed for blufærdighedskrænkelser i henhold til straffeloven. Det er meget naivt at forvente, at der ikke vil være nogen til et så stort arrangement, som vil føle sig blufærdighedskrænket af sådan et stunt. 

Vi mener, at man normaliserer mangel på hensyn til andre menneskers blufærdighedsgrænser, når man bestiller en stripper til et fællesarrangement som dette. Samtidig hylder man seksualisering og objektivisering af kvinder som en (misforstået) form for maskulin potens.  Det er meningen, at universitets fællesarrangementer skal være inkluderende, men dette indslag var, for os, ekskluderende. Objektificering kan desuden have betydelige, negative konsekvenser for de objektificerede på lang sig. Det kan føre til selvobjektificering, hvilket er usundt for ens mentale helbred og kan bidrage til lavt selvværd, dårligt forhold til egen krop og spiseforstyrrelser. Især i en tid hvor alle spejler sig i illusionen af perfektion på sociale medier og det generelle mentale helbred
blandt navnligt unge kvinder er dårligt (jf. sundhedsstyrelsens nye sundhedsprofil), så er det vigtigt at sige fra over for grov objektificering. Vi har derfor også skrevet til Universitets ledelse og argumenteret for, at det ikke bør være okay at hyre en stripper til universitetets arrangementer.

Underskrevet af syv bidragsydere.