Spring til indhold
Hjem » Artikler » Dans dig ind i mørket

Dans dig ind i mørket

  • af
Om du bare kan lide at danse (ædru), prøve en ny motionsform eller søger et værn mod vinterdepressionen, så venter danseformen ‘De Fem Rytmer’ på dig. 

Måske har du hørt om de 5 søjler eller de 5 tibetanere? Men har du nogensinde hørt om de 5 rytmer? Da jeg for første gang dukkede op på teaterskolen i Grønnegade en fredag aften, vidste jeg intet. Uden nogle indledende ord – som i overhovedet ingen – startede dansemeditationen, De 5Rytmer , der skulle vare i to en halv time. Aftenens lærer indtog DJ-pulten og guidede dernæst både elegante ballerinaer og gumpetunge begyndere til ikke bare at danse, men at lade sig blive danset af de fem rytmer: Flowing, Staccato, Kaos, Lyrik og Stilhed.

Dansen

Okay, så det er altså fredag aften, og jeg når lige at tænke: Hvad laver jeg egentlig her og hvorfor er jeg ikke til fredagsbar? Men så starter musikken, og alle omkring mig hengiver sig til den første rytme, flowing. Efter at jeg har bevæget mig flydende og hengivent som vand, bliver jeg sendt videre ind i den næste rytme, Staccato: Her bevæger jeg mig mere kantet og intentionelt (tænk på en go’ basarm).

Efter noget tid messer læreren: ”When clarity becomes very clear, it wants to explode!” og til lyden af shamanske trommer overgår staccato til kaos. Danserne danner en stor cirkel, og på skift springer folk ind i cirklen og viser sit eget kropslige kaos udtryk ledsaget af små urskrig. 

”Now comes the letting go of the letting go,” råber læreren nu og med et lettelsens suk ændrer musikken sig til et blødere tempo, der til sidst henfalder til stilhed. Så er de fem rytmer overstået … Troede jeg! Haha! For så gør man det hele én gang til. 

Hvorvidt jeg blev danset eller bare dansede er uklart, men jeg i hvert fald meget svedig og fyldt med lykkehormoner bagefter.  

Revidering af hverdagen

Nu har jeg tilbragt tre-fire fredage med de fem rytmer, og har lagt mærke til  at jeg er begyndt at tænke over hvilke aspekter af min hverdag der matcher de forskellige ”rytmer”. Til min skuffelse må jeg nok erkende at den fluktuerer mellem stilhed og staccato (Netflix and the rat race). Sommeren ligger ligesom lidt bedre op til flowing – svømmeture, grillaftener, og alt det gode der. Så tag og duk op til en omgang 5Rytmer og revidér efterfølgende din hverdag!

Hvor og hvornår kan jeg danse de 5 rytmer?

Du kan både danse hver fredag på teaterskolen nede i Grønnegade 19-21:30, samt hver anden søndag på Møllevangskolen 11-13, og hver tirsdag på Kochs Skole 18:30-21:00. 

Du behøver ikke have gået til dans for der er ingen trin at mestre. Prisen er 130 kr for studerende. hvis du vælger at danse om fredagen som opvarmning inden byen, så garanterer jeg en naturlig high på højde med 5 vodka Red Bulls!