Spring til indhold
Hjem » Artikler » Corona: Hvordan har udvekslingsstudenterne det under pandemien?

Corona: Hvordan har udvekslingsstudenterne det under pandemien?

For udvekslingsstudenter er hjemve og ensomhed ikke helt uvante følelser. De kan opstå, når man opholder sig i en anden kultur over længere tid.  Disse følelser kan være forfærdelige at gå rundt med, og bliver nemt forstærket under højtider og i usædvanlige situationer

Som alle ved, så står verdenen i en ekstraordinær situation, så hvordan takler  udvekslingsstudenter denne situation?

Jeg har taget kontakt til tre af AU’s internationale udvekslingsstudenter for at høre om, hvilke overvejelser de gør sig om at rejse hjem, hvordan de takler isolationen, og hvordan de får adgang til regeringens information. Udvekslingsstudenterne jeg har snakket med hedder Godchapun Sikka fra Thailand, Camilla Cellari fra Italien og Myrian Bendjema fra Frankring.

Camilla Cellari overvejede i starten at tage hjem, men hun valgte alligevel at blive, da situationen i Italien er forfærdelig og langt værre end situationen her i Danmark. Hun vurderede, at det nok var langt mere sikkert at blive her. Dog bekymrer hun sig meget for sine gamle bedsteforældre, som er i risikogruppen.

Myrian Bendjema fortæller mig, at han er en af de 15 ud af 200 udvekslingsstudenter fra Frankrig, som har valgt at blive. De mange franskmænd valgte at tage hjem i løbet af de første dage af Danmarks nedlukning. Dog valgte Myrian Bendjema at blive, da han vurderede at trods sit afsavn til sin familie, så ville det være mere sikkert at blive i Danmark end at rejse hjem. Ifølge Myrian Bendjema, så er det en god ting, at restriktionerne her i Danmark ikke er ligeså strenge, som de er i Frankrig. Her er mere roligt, og der er større mulighed for at opholde sig udenfor, hvilket Myrian Bendjema værdsætter.

Godchapun Sikka har ingen tanker om at forlade landet. Både hendes hjemland Thailand og Danmark gør, hvad de kan for at holde styr på situationen. Hun føler sig dog meget deprimeret over, at hendes udvekslingssemester er blevet så påvirket, og at intet vil gå som planlagt.

Fanget i egen lejlighed 

Camilla Cellari og Myrian Bendjema deler Gochapuns Sikka følelse. De havde glædet sig meget til deres ophold her i Danmark, og at de føler sig frustreret og triste over, at verdenssituationen har udviklet sig, som den har gjort. Camilla Cellari beskriver følelserne sådan:

Being an exchange student should be the best experience in your life as a university student. Being an exchange student during the Coronavirus pandemic can be the most challenging experience ever. You leave your home full of hopes, you expect great adventures and lot of time to spend with friends, and you actually end up with (at least) a month of self isolation”.

Foråret 2020 skulle altså være en af de mest fantastiske oplevelser i Camilla Cellaries liv, men i stedet er hun og mange andre udvekslingsstudenter endt som fanger i egen lejlighed. Så mens vi andre studerende brokker os over kapsejladsen ikke bliver til noget, sidder udvekslingsstudenterne og drømmer om de oplevelser, som de havde håbet at få i løbet af semesteret. Oplevelser som var enestående og ikke blot kan oplevelses næste år.

Ligesom danskerne så gør udvekslingsstudenterne også, hvad de kan for at modvirke ensomheden og isolationsfølelsen. For eksempel bruger de teknologiens kommunikationsmuligheder og tager gåture med god afstand.

Godchapun Sikka fortæller, at både hendes danske venner og vennerne hjemmefra prøver at opmuntre hende, hvilket gør alt mere overkommeligt. Myrian Bendjema snakker jævnligt med sine venner i Frankrig og går den samme tur i skoven med de samme venner. Camilla Cellari derimod er taknemlig for, at hun bor sammen med tre andre udvekslingsstudenter, da hun så har nogle at snakke med under isolationen. Ligesom alle andre i Danmark, så står de sammen – hver for sig.

På jagt efter information på engelsk

Men i modsætning til størstedelen af befolkningen i Danmark, så snakker ingen af de tre udvekslingsstudenter dansk. Så hver gang der har været pressemøde og andre vigtige informationer fra myndighederne, så har Godchapun Sikka, Camilla Cellari  og Myrian Bendjema været nødsaget til at søge informationerne andetsteds. Dette sker for eksempel i grupper på Facebook og Whatsapp, hvor nogen har oversat informationerne til engelsk. Denne søgen efter information var i starten lidt problematisk, men de tre studerende har fundet en god rutine til at få fingrene i informationerne. For eksempel bruger Camilla Cellari ’The Copenhagen Post’, da siden giver en jævnlig og grundig update. Camilla Cellari påpeger desuden, at det er nemt at komme til informationerne, da alle danskere snakker engelsk.

Det er udfordrende at være udvekslingsstudent grundet alle komplikationerne forbundet med pandemien. Disse tre udvekslingsstudenter valgte at blive i landet.  Under omstændighederne har de det godt, men de får ikke det fantastiske ophold, som de have glædet sig til. Forhåbentligt ender deres udveksling alligevel med at være en positiv oplevelse.