Spring til indhold
Hjem » Artikler » Burning Bush – film og foredrag

Burning Bush – film og foredrag

10712783_729452920437640_1214625075256921326_nI anledning af 45-årsdagen for Jan Palachs selvafbrænding og 25-årsdagen for kommunismens sammenbrud i Tjekkiet, inviterer Tjekkiets ambassade i København i samarbejde med Studenterhus Aarhus til fremvisning af filmen af Agnieszka Holland Burning Bush.

Filmen bliver introduceret af Tjekkiets ambassadør Jiří Brodský og lektor fra Aarhus universitet Peter Bugge.

Dette drama fokuserer på selvopofrelsen af den studerende Jan Palach, som satte ild til sig selv i protest mod den sovjetiske besættelse af Tjekkoslovakiet i 1969. Man følger den unge advokat Dagmar Burešová, som førte den juridiske sag anlagt af Palachs familie, mod den kommunistiske politiker, der bagtalte Palachs navn og hans offer for frihed. Filmen viser også reaktionerne blandt de studerende og aktiviteterne af det hemmelige politi StB, der forsøgte at slette Palachs arv fra den nationale bevidsthed. Denne historie om handlingerne foretaget af en studerende, og tapperheden af en advokat, er en historie om grundlæggende menneskelige værdier som sandhed, ære, retfærdighed og mod. Deres kamp for frihed og moralske principper, i en tid med censur og undertrykkelse, førte til sidst til foreningen af en undertrykt nation, og til en kamp som besejrede det totalitære regime tyve år senere.

20-årsdagen for Palachs bortgang i 1969 inspirerede en ny generation af studerende til at starte protester, der førte til det endelige fald af kommunismen i Tjekkoslovakiet, sideløbende med Jerntæppets fald i Europa. Familien Palachs advokat, Dagmar Burešova, der tilbragte sin tidlige karriere på at forsvare forfulgte oppositionsledere, blev den første justitsminister i et frit Tjekkoslovakiet.

Hvor: Studenterhus Aarhus, Nordre Ringgade 3
Pris: Gratis