JONATHAN FRANZEN
FRIHED
(Gyldendal)
Er udkommet
Bedømmelse: 6/6
Anmeldt af Rasmus Bach Frandsen
The New York Times Book Review skriver i en anmeldelse, at den amerikanske forfatter “Jonathan Franzens nye bog, Frihed, er et hovedværk i amerikansk litteratur”. Jeg er helt enig. Frihed er et mesterværk, der – fuldt fortjent – har fået status som den nye, store amerikanske samtidsroman, The Great American Novel.
Frihed skildrer en amerikansk middelklassefamilie, Berglund- familien, hvor ustabilitet, oprør, opbrud og undergang lurer lige under en ellers pæn og velpoleret overflade.
Patty er hjemmegående husmor og bruger det meste af tiden på at passe sine børn Joey og Jessica, der begge er ved at blive voksne. Da Joey, for at gøre oprør mod sin mor, vælger at flytte permanent ind hos naboen, er det som en dolk i hjertet på Patty. Hun føler, at alt, hvad hun har bygget op, smuldrer, og i løbet af kort tid får hun både alkoholproblemer og en større depression.
Walter, Pattys mand, er en idealistisk miljøforkæmper. Han elsker Patty over alt på jorden, men hendes depression tærer hårdt på hans kræfter. For at undslippe hjemmets dårlige stemning vælger han at fordybe sig i et arbejde med at sikre en lille truet spurvefuglearts overlevelse – et arbejde, der i høj grad synes at repræsentere Walters egen kamp for at fastholde et spinkelt håb for familiens fremtid.
Frihed – både økonomisk, politisk og individuel – har altid spillet en afgørende rolle i amerikansk selvforståelse, og som det hedder et sted i romanen: ”Folk kom til det her land for enten pengenes eller frihedens skyld.” Franzen viser i sin roman, hvordan den frihed, amerikanerne sætter så højt, kan have store menneskelige omkostninger, hvis den forvaltes uden omtanke. Frihed indebærer nemlig også, som Walter i romanen formulerer det, ”friheden til at ødelægge sit liv på enhver tænkelig måde”.
Og det er specielt Patty og Joey to glasklare eksempler på. De tror fejlagtigt, at frihed handler om at gøre sig fri af fortiden for at kunne realisere sig selv. Men fortiden kan man ikke løbe fra. Det er derimod først når man erkender sine rødder, tager ansvar og forpligter sig over for dem, man holder af, at man bliver virkelig fri.
Hvis man interesserer sig for den tid, vi lever i, den kultur, vi er en del af, og i øvrigt synes om at læse vidunderligt velklingende prosa, kan Frihed på det kraftigste anbefales. Nok er bogen tyk som en mursten, men den er ikke et ord for lang.