Spring til indhold
Hjem » Artikler » Boganmeldelse: Gyrdir Eliasson – Mellem Træerne

Boganmeldelse: Gyrdir Eliasson – Mellem Træerne

GYRDIR ELÍASSON
MELLEM TRÆERNE
(Forlaget Torgard)
Er udkommet

Vurdering: 5/6

Anmeldt af Christina Svendsen

Mellem Træerne er skrevet af den islandske forfatter Gyrdir Elíasson, som vandt Nordisk Råds Litteraturpris for dette værk tidligere i år.

Bogen består af 47 korte noveller, der næsten alle har Islands landskab som en aktiv medspiller. Novellerne tager udgangspunkt i det nære, som for eksempel en gåtur på kirkegården, en mand der er lige ved at falde i søvn eller en køretur.

Det, der gør bogen interessant, er, hvad der sniger sig ind i det trygge. I samtlige noveller oplever hovedpersonen noget, der gør den ellers trygge verden utryg. I titelnovellen har en mand været ude for en trafikulykke, hvor den implicerede bil var fra Japan. Han filosoferer over det kyniske i, at bilen, han kørte i, var derfra, fordi han altid har dyrket alt fra Japan.

Den første novelle, Inferno, var for mig en af de mest rammende. Den tager udgangspunkt i en situation, som de fleste har stået i, nemlig en tur i IKEA. Et ægtepar er på vej i møbelhuset, fordi konen mener, at de skal have en ny stol, da den gamle ikke passer ind i deres nye hjem. Manden kan ikke se behovet, men følger alligevel stiltiende med. Man får indtrykket af et ægtepar, der ikke kommunikerer særlig godt. I IKEA’s cafeteria ser manden August Strindberg, der sidder fortabt over en øl. Han undrer sig over, hvad den døde forfatter dog laver der, men finder det derefter logisk, at han selvfølgelig har fundet helvede i IKEA på Island. Manden deler sin opdagelse med konen, der først tror, at August Strindberg er navnet på IKEA’s direktør, men så bliver hun klar over, at han taler om den døde forfatter, og trækker ham straks med ud af butikken.

I denne novelle er der to hovedemner, der også figurer i resten af samlingens noveller. Det ene er ensomhed. I alle novellerne er personerne enten alene eller har kommunikationsbesvær med den omgivende verden. Det andet emne er det utrygge, der pludselig viser sin tilstedeværelse. Personerne bemærker tilstedeværelsen af det mystiske og det utrygge, men accepterer det næsten med det samme.

Der er en gennemtrængende melankoli i novellerne, men de gemmer samtidig på en underspillet humor. Jeg blev meget påvirket under læsningen og følte også det snigende ubehag, som hovedpersonerne føler. Gyrdir Elíasson er absolut en fortjent vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, og Mellem Træerne kan varmt anbefales.