Spring til indhold
Hjem » Artikler » Bilos, terpentin og silke

Bilos, terpentin og silke


Ren Zhitian er en anerkendt kunstner i Kina. Han udfordrer konstant traditionelle kinesiske materialer. Jeg fangede Zhitian under åbningen af hans udstilling Elegant & Exhausted galleriet Art Labor i Shanghai. På udstilling har han malet dekorative mønstre med bilos på silke.

Af Jakob Steensen

Ren Zhitian er 42 år og uddannet fra Wuhan Kunstakademi i Kina. Han er smilende, arbejdsom og udadvendt. Stemningen er god under åbningen af hans udstilling. Ren Zhitian beskriver sig selv som konceptkunstner – det handler snarere om tankerne bag værkerne end værkerne i sig selv.

Størstedelen af de kinesisk akademisk uddannede kunstnere har aldrig haft et andet hverv. De betragter ikke den kommercielle side af deres virke som noget, de selv behøver at tage ansvar for, da de sælger deres værker igennem gallerier. Det gælder også Ren Zhitian. Han rører ikke det kommercielle aspekt af kunsten med en ildtang. Det overlader han til sit galleri, Art Labor. Selvom det er dyrt. De fleste gallerier i verden tager 50 procent af salget, og Art Labor er ingen undtagelse. Ren Zhitian betragter normen som en form for service, kunstneren betaler for.

“Altså, at sælge mine værker er op til galleriet Art Labor og dets personale. Så du burde spørge dem! Det er jo det, vi (kunstnerne) betaler gallerierne for”, siger han.

Selvom galleriet tager en god luns, tjener Ren Zhitian alligevel godt. Hans værker fylder adskillige kvadratmeter på Art Labor, og prisen strækker sig fra 40.000-180.000 kroner. 

Samfundskritik
Nogle af hans mest interessante værker på den nye udstilling er bilosdekoreret silkestykker. Mønstret på silken er flot, selvom bilosen, silken er dekoreret med, forulemper vores lunger. Værkerne står på den måde for relationen mellem det smukke og dødelige.

“Værkerne er en ny form for kunstnerisk sprog, som jeg har udviklet. Det er grunden til, at de har deres egen unikke værdi. Det er en helt ny form for maleri. De er inspireret af en tilfældig tur i min bil. Jeg var ude at køre, da jeg pludselig lagde mærke til den sorte røg fra udstødningen på bilen foran mig. Vi indånder forureningen dagligt, og jeg mener, det er mit ansvar som kunstner at reflektere over problemet. Silke er et produkt fra gamle tider, hvor det symboliserede jagten på et bedre liv og højere social status. Biler står for det samme i dag”, fortæller Ren Zhitian.

Han blander silke og bilos, fordi han mener, det forbinder fortiden med nutiden, det smukke med det forurenende. Konceptkunst opstod i Europa og Usa i 60-70’erne, da politik og samfundskritik begyndte at fylde mere i kunsten end tidligere. På de fleste kunstakademier i Kina fokuserer man ikke på kreative processer og samfundskritiske indfaldsvinkler, men på håndværk og salg af kunsten. Ren Zhitian står derfor imellem en traditionel vestlig og kinesisk kunstforståelse. Han forholder sig kritisk til det kinesiske samfund, han lever i, samtidig med at hans værker er kommercielle og salgbare af natur.

Konceptkunst
Jeg bliver indviet i udstillingens grundliggende koncept, men jeg vil vide mere om værkernes fysiske side. Hvordan får han bilosen til at binde sig til silken?

“Det er svært at indsamle den fornødne mængde bilos, som det kræver at lave de her værker. Jeg fik hjælp af mine venner i Beijing, der assisterede med at indsamle materialet. De arbejder som mekanikere, og vi gik sammen rundt til forskellige bilværksteder og spurgte, om vi ikke måtte skrabe bilosen ud fra udstødningsrørene på bilerne. Bagefter blandende jeg bilosen med terpentin for at skabe en form for materiale, der minder om blæk. Det gjorde det muligt for mig at male på silken”, siger Ren Zhitian.

Kommerciel konceptkunst er et relativt nyt fænomen i Kina. De besøgende, jeg taler med under udstillingen, er splittede mellem, om det er godt eller skidt. Personligt er jeg fascineret af værkerne.  Bilosen forbinder værkerne med den forurenede luft, der svæver igennem Shanghais og Beijings gader, og det må have taget oceaner af tid at indsamle materialet. Omvendt fortæller Daniel Szehin Ho (en lokal og anerkendt kunstkritiker, der skriver for det kinesiske kunstmagasin Randian- Online) mig, at han ikke bryder sig om udstillingen. Han mener, at det bagvedliggende koncept kun tjener til at sælge Ren Zhitians værker til en bedre pris. De fleste gallerier og kunstkøbere i Shanghai er fra vesten, og for dem er det ofte et kriterium, at kunst er samfundsrelateret og ikke mindst samfundskritisk. Men med konceptkunst er holdninger ofte splittede. Et koncept kan skabe forundring og fascination ved at være finjusteret beskuerens tankevirksomhed og fantasi. På den anden side risikerer man, at konceptkunst falder til jorden, fordi idégrundlaget kan virke uforståeligt, simpelt eller plat.

Tags: