Spring til indhold
Hjem » Artikler » Billige og bæredygtige tøjvaner på SU

Billige og bæredygtige tøjvaner på SU

Det er svært at have god samvittighed og samtidig være på SU – det kan alle vi studerende bevidne. Når en facer stopper dig på gaden, når du bliver mindet om, at du burde købe økologiske fødevarer, eller når Børnefondens reklame bliver vist på TV2. Vi vil jo gerne. Det er ikke fordi, vi ikke føler for dem, der har det sværere end os selv, og ikke tænker på miljøet. Og selvom SU’en ikke rækker langt, vil vi gerne være med til at gøre en forskel. Desværre er det bare ikke altid, at budgettet tillader det.

Men faktisk kan vi på mange måder hjælpe vores planet og vores medmennesker uden at skulle frem med de store pengesedler. Her får du nogle konkrete forslag til, hvordan man som studerende på budget kan leve mere bæredygtigt i sin hverdag gennem sine tøjvaner. Modeindustrien er en af dem, der belaster vores miljø allermest, og derfor ønsker vi at sætte fokus på, hvordan man kan tage et socialt ansvar uden det store økonomiske grundlag at støtte sig på.

Forny din garderobe uden overforbrug               

Der er flere forskellige muligheder for at erhverve sig nyt tøj på bæredygtig vis. Du kan fx lede efter nyt tøj i din lokale genbrug. I de store studiebyer er der som oftest et væld af genbrugsbutikker, som alle støtter et godt formål. På den måde kan du både have god samvittighed over for din bankkonto, dine medmennesker og miljøet. Det er altid en god idé at genbruge i stedet for kun at ville have nyt hele tiden, og genbrug er en spændende måde at skabe sig selv en unik stil med påklædningsgenstande, du ikke kan finde andetsteds.

Det er selvfølgelig også muligt at gå efter brands og butikker, der sælger lokalproduceret tøj lavet af bæredygtige materialer, men det er ofte svært at kunne betale på en SU, da prisen ofte ligger over priserne i almindelige tøjbutikker. Nogle gode råd er altid at gå efter kvalitet fremfor kvantitet og ikke kun købe tøj efter den nyeste mode, men derimod tøj, som du kan forestille dig at bruge langsigtet. Hvis du gør dig sådanne overvejelser, sparer du både penge på tøj, du alligevel ikke har brug for, og du er samtidig med til at sige nej til det overforbrug, som belaster vores miljø så meget.

Pas på det, du har

Ved at tænke over din tøjvask, kan du nemt sørge for, dit tøj holder længere. Når du skal vaske tøj, så tag en nøje overvejelse af, om dit tøj virkelig trænger til vask. Ofte er det nok at lufte tøjet, og så kan det sagtens bruges nogle dage endnu. Ellers er et godt trick at lægge tøjet i en lufttæt pose i fryseren i 24 timer, hvorefter bakterierne vil være dræbt, og tøjet vil dufte neutralt igen. Dette trick kan bruges til både tøj og sko.

Når du endelig skal vaske, så prøv at sætte vasken på 30 grader i stedet for 40. Det betyder ikke meget for dit tøjs renhed, men det gør en stor forskel for miljøet og sparer dig samtidig en god portion penge årligt. Derudover er det en god idé at reducere brugen af tørretumbler så meget som muligt, da det ofte er komplet unødvendigt. Har du et sted at hænge dit tøj til tørre indendørs, så drop tørretumbling helt og holdent. Hvis du ikke har plads til at hænge til tørre indendørs, så brug tørretumbler om vinteren og hæng dit tøj op udenfor om sommeren.

Hvis dit tøj får nogle skrammer eller en ødelagt lynlås, så forsøg i første omgang at finde ud af, om det er noget, du selv kan reparere, eller om du har venner eller familie, der kan. Det er dyrt at gå til en skrædder, og hvis tøjet ikke kostede meget, er det billigere og nemmere at købe nyt. Men hvis du vil gøre noget godt for miljøet, så giv dig i kast med nål, tråd og tøjlapper. De fleste af os har en ældre dame i familien, der hjertens gerne vil hjælpe med den slags.

Smid ikke tøjet ud med skraldet

Det værste, du kan gøre, er at smide dit tøj ud med skraldet. For det første kan det ikke blive genbrugt af andre, og for det andet vil det bare blive tilføjet det store tekstilspild, vi producerer i Danmark hvert år. I stedet bør du finde måder, hvorpå dit tøj kan komme til gavn for andre.

Mange nødhjælpsorganisationer har containere og genbrugsbutikker rundt om i landet, hvor du kan aflevere dit tøj, enten for at blive købt af andre eller sendt til lande, hvor det kan hjælpe fattige, nødsramte mennesker. Du kan se en oversigt over dem her.

Hvis du gerne vil tjene nogle penge i forbindelse med at rydde op i klædeskabet, kan du også sagtens sælge dit tøj. Det kan du bl.a. gøre på diverse hjemmesider og apps eller på nogle af alle de markeder, der bliver afholdt i Danmark i sommerhalvåret. Du kan også tage på et byttemarked, hvor du kan komme af med dit aflagte tøj i bytte for nyt. Se en oversigt over byttemarkeder Danmark over her.

Hvis du har tøj med særligt stor affektionsværdi for dig, men som du ikke længere kan passe pga. størrelse eller stil, kan du altid vælge at give det videre. Lad det komme til nytte, når du engang selv får børn, eller giv det til venner og familie, der kan bruge det lige nu. Kender du en familie uden mange midler, kan du også give dit brugte tøj til familiens børn.