Spring til indhold
Hjem » Artikler » Bæredygtige startups spirer frem under studiet

Bæredygtige startups spirer frem under studiet

 

Der vokser både bæredygtige initiativer og økonomisk bæredygtige virksomheder ud af Studentervæksthus Aarhus. Alligevel er det ikke alle studerende på Aarhus Universitet, der kender til mulighederne for at starte virksomhed op under studiet. Studentervæksthus Aarhus hjælper studerende med iværksætteri og opstart af virksomhed. Aluna er en af de virksomheder, som netop har lanceret en webshop med uundværlig hjælp fra huset.

Tekst: Karina Morsing

Foto: Anders Trærup, AU & Max Rosborg Photography

De mange rammer med virksomhedsnavne til venstre ved indgangen vidner om de mange kreative og innovative hoveder, der holder til under Studentervæksthusets tag. I stueetagen bliver der holdt workshops, morgenmøder og foredrag, som er åbne for alle, der studerer på Aarhus Universitet. Bagerst i lokalet er der kontorpladser til studerende med iværksætterdrømme, ideer eller nystartede virksomheder. Ovenpå sidder de virksomheder, som er i vækst, og derfor har udvidet medarbejderstaben fra en til flere. Køkkenet dufter af kaffe, og man skal være uheldig, hvis man ikke ramler ind i en iværksætter eller to.

Alunas opstart

Aluna er en af de virksomheder, som har fået ben at gå på med hjælp fra Studentervæksthus Aarhus. Virksomheden, som består af Christina, Line og Silje, har netop lanceret en webshop, hvor man som kunde kan købe økologiske bind og tamponer – blandt andet på abonnement. De har alle tre været på forskellige workshopforløb i Studentervæksthuset, og søgte derefter ind i huset, for at arbejde videre med hver deres idé. Ideerne viste sig at ligne hinanden på flere områder og de slog sig derfor sammen. Nu har de arbejdet sammen i virksomheden i et år og lancerede den 10. februar webshoppen Aluna.nu.

”Det var helt ubeskriveligt og også grænseoverskridende at lancere. Fordi det jo er noget vi har arbejdet på i over et år, og pludselig er der nogle andre mennesker, der skal have en mening om det,” fortæller Christina, som lige for tiden er i praktik, men som studerer Innovation Management til daglig. ”Vi lancerede efter et år med konceptudvikling, og blev til sidst nødt til at sige til os selv, at nu måtte vi komme ud og få noget feedback.”

Workshopforløbene i Studentervæksthuset har haft stor betydning for, hvor de står i dag. ”Det har givet os alle skubbet til at søge ind, og at det så lige var på samme tid, det er totalt tilfældigt.” fortæller Christina.

Iværksætter_AT_4108 web
Billede fra en app-workshop i Studentervæksthus Aarhus. I baggrunden rammer med virksomheder i huset.

Tilfældigvis økologisk

I første omgang var det ikke tanken, at Aluna skulle sælge økologiske produkter. Men som nystartet virksomhed er det svært at få opmærksomhed fra de større og etablerede virksomheder. ”Det er faktisk lidt af et tilfælde, fordi vi skulle have fat i nogle produkter, og de store virksomheder var lidt ligeglade – det var en rigtig frustrerende periode.” Så Aluna endte med at få kontakt til en mindre virksomhed, som kunne levere produkter til webshoppen og endte derfor med at gå den økologiske vej.

”Da vi så begyndte at tænke lidt i det, så gav det rigtig god mening, og vi blev egentlig grebet af det.” Ingen af de tre er dedikerede økologer, men vælger det gerne til, hvor det er muligt og til at betale. Det er også den tilgang de har til økologien i forhold til deres egen virksomhed. ”Vi synes det passede rigtig godt ind i den tid, vi er i lige nu, med fokus på sundhed. Det der med, at det er let at få fat i, og så skal produkterne også bare være gode.”

Studentervæksthuset går op i økonomisk bæredygtighed, og det at de nystartede virksomheder skal have noget ud af deres arbejde på længere sigt. Samtidig er der også virksomheder med den mere grønne form for bæredygtighed. Både Aarhus Sustainability Festival og Greenticket er startet i huset.

Værdifuldt netværk og fast arbejdsplads

Iværksætter_AT_4087 webChristina gik med ideen i halvandet år, inden hun valgte at opsøge Studentervæksthuset. Ikke desto mindre har huset betydet rigtig meget for udviklingen af virksomheden. ”Det hele var meget nyt. Jeg havde en idé om, at jeg gerne ville noget og have en startup, og så var det bare så oplagt,” fortæller hun. ”Der var så mange tydelige fordele ved at søge ind i Studentervæksthuset, end at sætte sig ned derhjemme og sige, nu går jeg i gang med en startup. Hvis ikke jeg var kommet ind, så var det nok ikke blevet til noget.”

Noget af det Aluna har brugt mest, er det at have et sted at tage på arbejde. Christina bor i Aarhus, mens Silje og Line bor i Vejle. De har derfor haft ugentlige arbejdsdage, hvor de har mødt ind i Studentervæksthusets kontorlokaler og kaldt det deres arbejdsplads. ”Bare det at have et sted, hvor man kunne komme og gå, det har været enormt vigtigt for os,” fortæller Christina.

Derudover har de brugt både morgenmøder og workshops, som blandt andet har handlet om social media marketing, som inspirerende indspark. Efter kontorpladsen, er noget af det vigtigste Christina peger på, det at være i et miljø med andre iværksættere. ”Man er blandt ligesindede. Når man begynder at tale om sit startup, og det begynder at tage et år inden det ligner noget, så kan folk godt begynde at sige, hvor svært kan det være, og hvad laver I egentlig? Hvad bruger I tiden på? Det er bare noget andet at tale med nogle der forstår det, og står i det samme og på den måde kan sætte sig ind i det. Den der dynamik der er mellem os, den har betydet meget.”

Både værdien i en arbejdsplads og et dynamisk iværksættermiljø er noget af den feedback, som Kirstine Volkmar Moltzen, der er faglig leder hos Studentervæksthus Aarhus, har fået fra de studerende iværksættere. Kirstine fungerer som kontaktperson for flere af virksomhederne i huset, blandt andet Aluna.

”De fleste siger, at det simpelthen er så dejligt at have et sted at arbejde. Et sted at køre hen, hvor man kan sige, nu er jeg i min iværksættervirksomhed og ikke på studiet. Så nu har jeg fokus. Og så er der mange der påpeger det værdifulde i det netværk af iværksættere og det at få hjælp.” Udover en kontorplads og et uundværligt netværk af nye og vækstende virksomheder tilbyder Studentervæksthuset også advokat- og revisorhjælp.

Forløb for alle

Studentervæksthus Aarhus har forløb til studerende på alle stadier. For de helt uprøvede og stadigt drømmende tilbyder de workshops og kurser, som tager udgangspunkt i dig eller din idé. Har du ingen idé endnu, har de et 4-timers workshopforløb, hvor man som studerende får redskaber til at tage udgangspunkt i sig selv, sin interesse og faglighed, og derigennem se hvilke ideer der blomstrer herfra. ”Her arbejder vi helt grundlæggende med at gå ud og finde en eller anden disharmoni eller undersøge sin egen passion og sit eget potentiale. Hvad kan jeg, hvem kender jeg og hvad ved jeg.”

Iværksætterworkshoppen er skridtet videre. Den er for de studerende der allerede går med en idé, som de har lyst til at afprøve potentialet i. Her arbejder man med markedspotentiale, forretningsmodeller og både metoder og teknikker til at undersøge den idé man har med hjemmefra.Iværksætter_AT_4028 web

Take Off er for de studerende, der er klar til at arbejde videre med det at starte egen virksomhed. De får en kontorplads og muligheden for at booke mødelokaler. Derudover får de tilknyttet en kontaktperson, som følger forløbet, og er med til at give gode råd og feedback, samt en peer to peer gruppe, som er en anden iværksættervirksomhed, man jævnligt kan sparre med.

Aluna har benyttet sig af flere af de mange tiltag, og havde ikke været der, hvor de er i dag uden hjælp fra Studentervæksthuset. ”Tilbage til det med lanceringen, det er jo helt vildt, at det er blevet til noget. Det er så fedt,” fortæller Christina fra Aluna. ”Det kan godt være det har været hårdt nogle gange, når jeg ser tilbage. Men jeg vil ikke bytte det for noget som helst. Jeg har lært så meget af det.”

Fakta:

Se nærmere på Alunas hjemmeside og webshop lige her.

Vil du læse mere om Studentervæksthus Aarhus og dine egne muligheder for at starte virksomhed under studie, så gå ind på deres hjemmeside her eller facebook lige her.