Spring til indhold
Hjem » Artikler » AU Studypedia: Sådan kommer du godt fra studiestart

AU Studypedia: Sådan kommer du godt fra studiestart

Studiestart kan virke overvældende. Nye mennesker, nye rutiner og måske en helt ny by. Oveni alt dét kommer strømmen af praktiske informationer fra fx undervisere, studievejledere og studerende fra tidligere semestre, som du også skal forholde dig til. For at hjælpe dig til at komme bedst muligt fra denne lidt omvæltende men virkelig spændende studiestart, giver AU Studypedia her 5 gode råd til dig, der netop er startet på Aarhus Universitet.

Aktivér dit studiekort og få adgang til AU’s lokaler uden for lukketid

Du kan som studerende komme ind overalt på Aarhus Universitet inden for åbningstiden. Hvis du gerne vil have adgang uden for normal åbningstid, kan du komme ind ved hjælp af dit studiekort. Nøglekortet fungerer nemlig ikke kun om ID, men også som nøglekort, der kan åbne op for aflåste lokaler på campus. Også i weekenden og i de sene aftentimer. De fleste studerende får aldrig aktiveret deres studiekort, og det er en skam, for adgang til lokaler er et virkelig brugbart redskab i eksamensperioderne. Følg linket her for at aktivere dit kort: https://studerende.au.dk/studiekort/

Brug bibliotekerne – her kan du finde dem

Som studerende har du adgang til AU Library, hvilket giver dig mulighed for at bl.a. at låne og aflevere bøger, benytte læsepladser og grupperum samt printe- og bruge kopi-faciliteter. AU Library er at finde flere steder på universitetet. Afhængigt af, hvad du læser og hvilke bygninger, du er i, kan du vælge, hvor det er smartest for dig at afhente dine bøger, når du bestiller dem, og hvor det giver bedst mening at benytte de andre faciliteter. Her kan du se en liste over de forskellige biblioteker i AU Library og hvilke steder, der hører til det fakultet, din uddannelse hører under; https://library.au.dk/biblioteker/.  

Find brugte bøger via Facebook-grupper

Hvem vil ikke gerne undgå at betale nypris for sine studiebøger? Gennem Facebook-grupper eller en såkaldt “bogbørs” for din uddannelse kan du følge med i, når studerende fra tidligere semestre sætter deres bøger til salg, som du skal bruge på dit kommende semester. Her gælder det om at være hurtig til at slå til, for de eftertragtede bøger har det med at blive afsat hurtigt. Forhør dig eventuelt hos dine tutorer eller hos andre studerende fra tidligere semestre, hvis du ikke kan finde siden. Det eneste du skal være opmærksom på er, at nogle undervisere underviser i de nyeste udgaver af bestemte pemsumbøger- og tekster – her vil genbrug af tidligere studerendes bøger altså ikke altid være tilstrækkeligt. Husk desuden også, at du selv kan sælge dine brugte bøger, når du engang er færdig med at bruge dem.

Opbyg gode studievaner fra start

At være studerende indebærer selvdisciplin og selvstændighed. Det betyder, at det er dig, der skal vide, hvornår du har undervisning, hvilket lokale du skal være i og hvad du skal forberede inden undervisningen. Du skal også selv holde styr på praktiske informationer og tidsfrister fx i forbindelse med tilmelding til undervisning og eksamen. Du er også ansvarlig for at få opbygget nogle gode studievaner, hvor du får tilpasset din studiehverdag til dit øvrige liv med venner, familie, interesser og evt. studiejob. Her skal du også være opmærksom på, at studietid består af mere end blot undervisning – du bør fx også sætte tid af til pensumlæsning, gruppearbejde, projektarbejde, øvelser, eksamensperioder og måske praktikperioder mm. På siderne herunder finder du konkrete forslag til, hvordan du kan skabe gode studievaner:

  • Strukturer din tid handler om, hvordan du planlægger din studietid, så du får mest muligt ud af den. 
  • Studiemotivation handler om, hvordan du kan motivere dig selv til at få tingene gjort, også når det ikke er lysten, der driver værket. 
  • Den gode forberedelse handler om, hvordan du kan håndtere din forberedelse hensigtsmæssigt. Det er vigtigt, fordi den vil fylde meget under din uddannelse.

Prioritér det sociale

En velfungerende studiegruppe og hyggelige aftaler med dine medstuderende efter undervisning er noget, der bidrager til din sociale trivsel på studiet. Og den har stor betydning for, hvordan du har det med at gå på universitetet. Det er derfor en god idé at gøre en indsats for at indgå godt i forskellige relationer på din uddannelse – både i og uden for det faglige rum. Du kan fx styrke din sociale trivsel ved at bidrage til et godt samarbejde i din studiegruppe, hvor I i fællesskab løfter jeres egne og de andres faglige niveau. Det kan give en følelse af at høre til og være en del af et fællesskab. Du kan også styrke dine relationer til dine medstuderende ved at deltage i arrangementer som Kapsejlads, Danmarks største Fredagsbar, de ugentlige fredagsbarer på dit fakultet eller ved blot at lave aftaler med dem efter studietid. 

På AU Studypedia kan du læse mere om, hvad der kan være særligt vigtige at forholde sig til i starten af sin studietid. Her kan du også se videoer af andre studerende, der fortæller om deres råd til og oplevelser med at starte på universitetet: https://studypedia.au.dk/ny-studerende/