Spring til indhold
Hjem » Artikler » AU har fået sparekniven

AU har fået sparekniven

Universiteterne har de seneste år måtte spare store millionbeløb. Nu vil regeringen spare yderligere på uddannelserne. 

Den 5. oktober demonstrerer de studerende mod nedskæringerne på uddannelserne. De seneste år har regeringen hvert år sparet på uddannelser. Faktisk har de vedtaget en plan, der betyder, at gymnasierne og universiteterne hvert år skal spare 2%.

Oprindeligt foreslog regeringen at spare 2% frem til 2019, så blev det 2020 og nu vil de lade spareplanen gælde frem til 2021. Det betyder, at der i alt vil blive sparet 11,4% på uddannelserne.

På Aarhus universitet har det den konsekvens, at der fra 2016-2021 skal spares i alt 629 mio kroner. Når perioden med besparelser er ovre, har Aarhus universitet årligt 174 mio kr færre at drive sine uddannelser for, end de havde i 2015.

Dårligere uddannelse
Det er klart, at så store besparelser har konsekvenser for kvaliteten af uddannelserne. Det har man for alvor mærket på Arts. Maria Kirkegaard læser uddannelsesvidenskab, og her har man valgt at spare den individuelle vejledningen med en underviser væk.  

“Der er en grund til at underviserne skal undervise. Når vi vejleder hinanden som studerende, mangler vi en masse viden til at kunne hjælpe hinanden op på et højere niveau i vores opgaver.”

Maria Kirkegaard er desuden kritisk overfor, at den individuelle feedback også er afløst af en fælles gennemgang af eksempler fra opgaverne.

“Det er simpelthen ikke muligt at give relevant og konkret feedback, når man skal give det til et helt hold på en gang. Det betyder, at vi ikke udvikler os og lærer af de konkrete fejl, vi hver især har begået. På den måde, er det rigtig svært, at blive dygtigere”

Forstå 2%-besparelserne på 1 minut

Sparekniven for struben
Emil Outzen, der er formand for Studenterrådet er meget ærgerlig over, at regeringen vil forlænge den periode, universiteterne skal spare.

“Regeringen har valgt at sætte sparekniven direkte for struben af universiteterne. Allerede nu ser vi flere afskedigelser og besparelser på vores uddannelser, og det vil uden tvivl fortsætte. Hvis vi gerne vil have danske universiteter og kandidater i verdensklasse, skal sparekravet stoppes omgående.”  

Fem grunde til at komme til demo den 5. oktober

Læs mere om demoen her