Spring til indhold
Hjem » Artikler » Århus rundt uden bremsespor

Århus rundt uden bremsespor

At køre så hurtigt som muligt ned ad Randersvej uden bremser, eller at bestige Ringgade-broen med kun ét gear til rådighed? For de fleste lyder det som en opslidende, nervepirrende og potentielt halsbrækkende oplevelse. For andre er det en sport. Århus lagde i september grund til byens første Alley Cat-løb nogen sinde. Delfinens udsendte var med som vidner.

af Svend Lokjær
foto Anne Bay Davidsen

Luften er tung og klæbrig af den konstante støvregn, da vi lørdag eftermiddag lidt før klokken 13 ankommer til et nedlagt og forfaldent industriområde i Århus midtby kun et stenkast fra Musikhuset. Her skal starten gå til Århus’ første Alley Cat-løb. Det, vi skal være vidne til den næste times tid, er et cykelløb ud over det sædvanlige: Ingen barrierer, intet felt, ingen taktisk kørsel og ingen jublende tilskuere på opløbsstrækningen. I stedet kommer vi til at opleve et intenst ræs gennem Jyllands hovedstad, hvor alle kører mod alle, hvor et ikke helt opdateret bykort over Århus volder problemer, og hvor færdselsregler er noget, der er til for at blive brudt.

Cykling uden frihjul

Ideen bag et Alley Cat-løb er simpel: Som i almindelige cykelløb handler det om at komme først i mål, men i en Alley Cat skal man samtidig rundt til et antal poster, hvor man får stemplet et såkaldt spoke card som bevis for, at man har været ved den pågældende post. Vinderen er den rytter, der når først i mål med stempler fra samtlige poster på sit spoke card.

Alley Cat-løb er tæt forbundet med cykelentusiaster, som kører på de såkaldte fixed-gear cykler, eller fixies, som rytterne selv kalder dem. Fixies er cykler, der ikke kan køre på frihjul. Det vil sige, at pedalerne konstant er i bevægelse, og cyklens hastighed bestemmes af, om pedalerne trædes forlæns eller baglæns. Samtidig har cyklerne ingen gear, og mange cykler har enten ingen bremser eller kun en enkelt forbremse. Rytteren kan altså kun stoppe cyklen ved at træde bagud i pedalerne. Fixies er ulovlige i Danmark, men alligevel er fixie-kulturen og Alley Cat-løbene stærkt på vej frem herhjemme. Kulturen omkring fixies og Alley Cats opstod oprindeligt i USA for omkring tyve år siden, men har først set sin spæde start i Danmark indenfor de sidste par år.

Cykelnørder og konkurrencemennesker

Tilbage på startstedet nærmer klokken sig 14, hvor løbet skydes i gang. Rytterne ankommer løbende, og stort set alle er klædt i spandex og cykelsko. De bruger de sidste minutter op til løbet på at gå cyklerne efter en sidste gang og sikre, at alt er perfekt. Stemningen er løssluppen. Selv om man kan høre på rytterne, at der er konkurrencementalitet blandt dem, er de stadig nørder, som mødes om deres fælles hobby. Og så skal der også lige være tid til at ryge de sidste cigaretter og fyre de sidste jokes af.

”Jeg håber det her er ligesom kondiløb, hvor man bliver meget hurtigere, bare man har det rigtige tøj på,” siger en fyr grinende.

En flok på ti ankommer på cykel, alle med pizzaer i hånden. De skal lige have lagt bunden, inden det går løs. Jeg får at vide at det er københavnerne, og blandt de lokale ryttere bliver der joket med, om drengene fra København mon kan klare de århusianske bakker.

Klokken 14 starter løbet. Alle ryttere har linet deres cykler op og taget opstilling 50 meter væk. 26 ryttere er klar til start. Cyklerne ligger på rad og række, den ene afpillede, minimalistiske racercykel efter den anden. Ingen gear, få bremser. Kun de allermest nødvendige dele er tilbage på cyklerne. For enden af rækken står en tung, sort damecykel på sin støttefod. En enkelt modig pige har valgt at tage kampen op med drengene på deres præmisser. Cyklerne er blevet udstyret med spoke cards, et bykort over Århus samt et manifest med adresserne på de forskellige poster. Pludselig bliver der råbt ”GO!”, og rytterne spæner hen til deres cykler. Nogle skubber hinanden væk for at komme først, og startpladsen bliver et virvar af fægtende arme, ben og bykort.

”Hvor skal vi hen?” råber en frustreret københavner.

”Aner det ikke. Følg efter ham der, han er århusianer,” svarer hans kammerat.

Det er nemmere at følge efter de stedkendte end at checke bykortet.

På mindre end et minut er pladsen støvsuget for deltagere. Kun arrangørerne, der har valgt ikke selv at køre, står tilbage. Storsmilende. Århus’ første Alley Cat er undervejs.