Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: Vejen tilbage

Anmeldelse: Vejen tilbage

daniel1

Fotografering blev essentielt for Daniel Rye Ottosen da han efter 13 måneders fangenskab i Syrien måtte genfinde sig selv i en verden udenfor. Denne weekend udstilles nogle af resultaterne fra rejsen tilbage til livet på Aarhus Kunstakademi som en del af festivalen ”Aarhus Independent Pixels”

Tekst Maria Breddam Slæggerup
Foto Daniel Rye Ottosen

Det har regnet tæt den sidste uges tid, så det er måske ikke så mærkeligt, at der kun er få mennesker i Kunstakademiets nu festivalindrettede gård. Klokken er desuden kun lidt over 12, så der er endnu ikke meget aktivitet i den opstillede bar eller på den lille scene. Efter en lettere forvirrende tur rundt i Kunstakademiets labyrintagtige opbygning finder jeg endelig frem til Daniel Ryes udstilling. Et lille lokale bag ved et kreativt værksted rummer en god håndfuld af de billeder som Daniel har taget siden sin frigivelse i juni i år.

Daniels udstilling har fået navnet ”Recovery”, da den, som han selv skriver ved udstillingens indgang, er en del af hans måde at hele på. Nogle fotografier viser glade og positive stunder, som en fars dans med sin datter eller venners kanotur, mens andre viser mere alvorlige sider af livet, som fotografiet af Pierre, der sammen med Daniel sad fanget i Syrien. Ved fotografiets tilblivelse har de netop fået at vide, at deres fælles ven og tilfangetagne, amerikaneren James, er død.

Fotografierne er alle stemningsfyldte og vedkommende. Deres forskellighed til trods mærker man personligheden i dem alle. Et af fotografierne er taget allerede få dage efter Daniels frigivelse. Her er vedhæftet ordene ”Jeg kan nu gå hen hvor jeg vil”, hvilket meget godt opsummerer fotoudstillingens samlede karakter.

Hele udstillingen er dedikeret til ”de der ikke kom hjem – James, Steven, David og Allan”. Alle fotografierne på udstillingen kan købes. Hvert billede koster 5000 kr. og pengene går til at dække den gæld som er opstået i forbindelse med Daniels frigivelse fra Syrien.

Udstillingen er en del af den nye foto – og kortfilmsfestival, Aarhus Independent Pixels, hvis mål er at give opmærksomhed til unge talenter fra hele Norden. Festivalen løber af stablen i weekenden 17.-19. oktober i Aarhus Kunstakademis lokaler. Mere information kan findes på www.theindependentpixels.com