Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: Svedigt afrobeat på Atlas

Anmeldelse: Svedigt afrobeat på Atlas

kuti3

Tekst & foto Kaspar Ottosen

Der var langt fra fyldt på Atlas, da Seun Kuti & Egypt 80 søndag trodsede de hårde odds ved at spille en søndag aften i Aarhus. Prisen på 240 kr. Har måske også skræmt potentielle gæster væk, der ikke har oplevet bandet før. Det var nemlig første gang, at Seun Kuti lagde vejen forbi Smilets By.

Publikum var en spraglet flok, hvor flere sprang i øjnene i det halvfyldte Atlas. Især en danseivrig, midaldrende mand i batiktrøje og dreadlocks fik lavet sin egen ‘lovepit’ foran scenen.

Lørdag aften spillede Seun Kuti på et udsolgt Global i København i forbindelse med CPH:Dox, hvor han introducerede dokumentarfilmen ‘Finding Fela’ om sin far, Fela Kuti, den legendariske musiker, der grundlagde afrobeat-genren i 70’ernes Nigeria. Seun Kuti overtog som bare 14-årig sin fars band, da han døde i 1997, og Seun har stået i spidsen for bandet siden.

kuti2Koncerten på Atlas blev sat i gang med en introduktion til det 13 mand store orkester, der spillede nummeret ‘Ohun Aiye’, inden aftenens egentlige stjerne blev kaldt på scenen. Seun Kuti entrerede i en camouflage heldragt, og havde det ikke været for saxofonen om hans hals, kunne han sagtens gå for at være oprørsleder, og der blev heller ikke lagt fingre imellem de politiske budskaber, der blandt andet resulterede i en ti minutters dundertale om blandt andet ulandsbistand midt i koncerten.

Numrene varer sjældent under otte minutter, når Seun Kuti & Egypt 80 folder sig ud. De repeterende og langsomt opbyggende numre sætter publikum i en form for trance, mens Kuti messer sig gennem numrene om uretfærdighed, korrupte politikere og vestens hårde greb om Afrika. Der blev lagt ud med at par af Fela Kutis gamle numre, inden hele den nye plade ‘A Long Way To The Beginning’ blev spillet. Alt i alt en fremragende koncert på et skævt tidspunkt, men jeg gik alligevel fra Atlas med sved under armene og ømme ben.