Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: “Min kamp 5”

Anmeldelse: “Min kamp 5”

Karl Ove Knausgårds store epos er nået til femte bind og mangler nu kun et enkelt. Sjette bind er udkommet i Norge, og det er i kølvandet på denne udgivelse, danskerne får lov at læse femte bind.

TEKST Christina Svendsen

Bøgerne er efterhånden blevet ganske populære herhjemme, og bind 5 har der- for høje forventninger at leve op til. Bind 4 handlede om Karl Ove Knausgårds overgang fra barn til voksenlivet, og bind 5 fortsætter, hvor bind 4 slap.
Karl Ove Knausgård er blevet optaget på Skrivekunstakademiet, hvor han er den yngste i en broget flok. Han døjer med dårligt selvværd, så al kritik fra hans medstuderende bliver taget utrolig hårdt. Man følger ham videre på litteraturvidenskab studiet og ud på arbejdsmarkedet. Han kæmper hele tiden med selvtilliden og et gennembrud med skriveriet. Imens kan han se mange af sine venner debutere og få succes indenfor den verden, han higer så meget efter.

Den alkoholiske far skygger stadig over Karl Ove Knausgårds liv. Han har nemlig selv besvær med at styre alkoholen og søger ofte beruselsen for at føle sig fri og ubesværet. Han bliver dog mere og mere klar over, at det, alkoholen tilbyder, er en falsk virkelighed, hvor det hele hurtigt kan gå grueligt galt.
I denne bog får han for første gang lidt held med kærligheden. Pigerne finder ham tiltræk- kende, og det fører til et par længerevarende forhold, hvor alkoholen dog truer med at ødelægge det hele for ham.

Femte bind holder samme niveau som de foregående bøger, dog synes den en tand for lang. Til tider bliver hans selvhad en smule trættende, fordi det får for mange sider at udfolde sig på. Mange af temaerne går igen fra bind 4 og kunne måske godt være reduceret lidt.
Det ændrer dog ikke på, at bogen er god, og jeg sluger den råt. Det er svært at sætte ord på, hvorfor den er så god, som den er. Noget af svaret kan muligvis findes i temaet om løsrivelsen fra forældrene. Det er fælles for os alle.
Sjette bind bliver afslutningen, hvor det hele skal bindes sammen, og hvor der efter sigende også kommer en forklaring på, hvorfor Karl Ove Knausgård har valgt at kalde værket “Min Kamp”.