Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: Hamlet

Anmeldelse: Hamlet

HAMLET
Aarhus Teater
Opføres t.o.m. den 22. oktober

Vurdering 4/6

Anmeldt af Jesper Arenkiel og Mia Lybkær Kronborg Nielsen

Hvis man vil være kulturel i Århus er Århus Teater et godt sted at starte og hvis man vil opleve noget kulturelt teater, hvad er så mere oplagt en Shakespeare’s klassiker Hamlet? Stykket spiller for tiden på den Store Scene i Århus Teater, hvor muligheden byder sig til at finde den fine kjole eller det nålestribede jakkesæt frem fra skabets indre, nyde et glas vin og føle sig fornem i foyéen.

Instruktør Stefan Larsson har hevet Hamlet frem til en dansk/svensk nyfortolkning anno 2011 hvilket vil sige at historien er genkendelig for de fleste, men fra første sekund fremgår det tydeligt at forventninger til fortælleform og genre vil blive brudt. Jonas Karlsson som Hamlet åbner stykket med vittige bemærkninger, hvorefter resten af skuespillerne kommer dansende frem på scenen til lyden af hårdtpumpende electronica. Stilen er lagt til noget både pudsigt og moderne, mens den traditionelle teaterform stadig brænder igennem i den alternative sceneopsætning. Det lykkes til dels at blande klassisk tragedie med folkelig komedie. Den karismatiske Jonas Karlsson stormer energisk rundt på scenen og er både sjov og fængende og han er en klar drivkraft i opsætningens succes.
Dette er Hamlet som det aldrig er set før. Stykket er dog ikke uden svagheder: En klar ulempe for de fleste er desværre barrieren til nabosproget svensk, som bliver talt af både Hamlet og Hamlets mor. Omend smukt, vil en del af publikummet sandsynligvis stå af her. Jonas Karlsson kæmper dog bravt for at holde publikum fanget med sin gribende og finurlige optræden. Også den folkelige stil og de komiske indfald kan være forstyrrende og tangerer til at være på grænsen til revy i det ellers så velfungerende drama.
Hamlet rammer et spot mellem kræs for kendere og folkelig underholdning. Man føler sig godt underholdt og i dejligt selskab hele vejen igennem. Hvis man har interesse for Shakespeare, og dramaturgi generelt, ville det være en skam at gå glip af (Husk din dansk/svensk ordbog) og for alle andre er det også værd at smide noget af din sparsomme formue og tid efter. Forestillingen kører indtil d. 22. oktober 2011 og koster 138 kr. med studierabat.