Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: Et krigssnakkedrama

Anmeldelse: Et krigssnakkedrama

Diplomatie-DE-Poster

Torsdag aften tilbragte jeg i Øst for Paradis’ bløde, røde biografsæder til premieren på ”Diplomati”.  Et rigtig fint premiere-arrangement med bobler og hors d’oeuvre, helt i stil med den franske ånd.

Tekst: Trine Møller

Vi befinder os i de sidste dage af Anden Verdenskrig. Tyskernes sammenhold er ved at gå op i limningen. En mand står med Paris’ skæbne i sine hænder. En anden mand prøver at påvirke denne skæbne. En nat. Et hotelværelse. En lang samtale. Scenen er sat til det alternative krigsdrama ”Diplomati” – et snakkedrama, hvor den tyske militærguvernør Dietrich von Choltizt krydser verbale klinger med den svenske generalkonsul Raoul Nordling, spillet af henholdsvis Niels Arestrup og Andre Dussollier.

”Diplomati” er instruereret af Volker Schlöndorff, som især er kendt for at have instrueret filmatiseringen af Günther Grass’ ”Bliktrommen”. Selvom det er givet, hvad Paris’ skæbne bliver, sad jeg grebet af spændingen hele vejen igennem. Den verbale duel, som udgør størstedelen af filmen, er elegant og spillet intenst og ganske fremragende af de to hovedrolleindehavere. Den tyske militærguvernørs dilemma er interessant og fangende. Over ham ligger en trussel om, at hans familie vil blive henrettet, hvis han ikke parerer ordre fra Hitler om at jævne Paris med jorden. Skal han ofre sin familie eller skal han ofre Paris?

Forestillingen om, at en enkelt person kan præge verdenshistorien i den grad er fascinerende og skræmmende. Jeg er normalt ikke til krigsfilm, men denne anderledes en af slagsen, kan jeg varmt anbefale, hvis man er til gribende dialoger og krigsstemning krydret med fremragende skuespil og smukke billeder af Paris.