Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: Cosi Fan Tutte

Anmeldelse: Cosi Fan Tutte

 

Tekst Katja Lund Sohl

Idet jeg forsigtigt træder ind ad teaterets lyse døre med trægulvet knirkende under mig, går det op for mig, at denne aften vil byde på overraskelser. Inde i entreen spotter jeg en tillukket luge, hvorpå ordene Billet Contor står med håndskrevne, sorte bogstaver og vidner om en svunden tid.

Trods tidligere besøg i Den Gamle By, er det første gang mine slidte ballerinasko betræder Helsingør Teater anno 1817. Jeg finder vej ind i salen og trækker på smilebåndet, da jeg opdager de sortpåklædte musikere, siddende med instrumenterne ved deres side. Så er det en rigtig opera! Jeg finder hurtigt min plads og lyset dæmper sig.

Som ivrig biografgænger er jeg på uvant grund, idet jeg lørdag d. 1. september skifter mit vanlige biografsæde ud med operastolen i Den Gamle By. Forestillingen, jeg sætter mig til rette for at overvære, bærer den italienske titel »Cosi Fan Tutte«, som jeg et par googlesøgninger senere finder ud af, betyder noget i retningen af »Sådan gør alle kvinder«.

Operaen, som forresten er et værk af vidunderbarnet Mozart, handler om to kammerater der ved hjælp af udklædning, sætter deres forlovedes troskab på prøve, idet de udgiver sig for at være bejlere. Spørgsmålet er så, om deres forlovede er i stand til at modstå fristelsen?

To akter og en pause senere sidder jeg en anelse målløs tilbage. Hver og én sætning synges og sågar på dansk! De seks operasangere, som skiftevis alene og sammen, optræder på scenen er rigtig dygtige og scenevante. For ikke at forglemme musikken som er en oplevelse for sig! Det at Cosi Fan Tutte foregår på et forståeligt sprog og finder sted i Den Gamle Bys charmerende, gamle teater, udgør de to vigtigste årsager til, at jeg vil anbefale andre at tage af sted!