Spring til indhold
Hjem » Artikler » Anmeldelse: BERL-BERL på ARoS

Anmeldelse: BERL-BERL på ARoS

  • af

– opslugende og foruroligende

Skribenter: Amalie Ørsted & Tine Eltved

Studenteravisen præsenterer stolt tidligere AU-studerende Jacob Kudsk Steensens installationsværk: BERL-BERL, der kan findes på ARoS Kunstmuseum niveau 1 frem til d. 23. oktober 2022

Helhedsoplevelsen starter på trappenedgangen, der i anledning af udstillingen er udsmykket med højtalere, hvorfra en dyb mandestemme lyder. Stemmen har en rungende kvalitet, som ekkoet af drypsten i mørke grotter og en rytme som en lavmælt bøn – et passende valg til en udstilling, der hylder de forhistoriske våd- og sumpområder omkring nutidens storby Berlin. Få vil vide, at byens navn kommer af det slaviske ’Berl’, som betyder sump, og det er heller ikke en sump i klassisk forstand, som du vil finde for foden af trappen.

For selvom Kudsk har skabt værket på baggrund af fotografisk materiale fra nutidens sumpområder udenfor Berlin, har en 3D-animering af sumpen, udstyret med sin egen kunstige intelligens, skabt noget langt vildere. På storskærmene vil du se naturlige landskaber træde frem, blive opløst, forvrænget og forvandlet, ledsaget af lyde fra nutidens såvel som fortidens dyre- og planteliv.

Resultatet er en intens oplevelse af en virkelighed i opbrud, en naturalistisk surrealisme, der opsluger og foruroliger på en og samme tid.