Spring til indhold
Hjem » Artikler » Alliancen satsede alt… og tabte

Alliancen satsede alt… og tabte


Valgforbundet mellem Frit Forum, Liberale Studerende og Konservative Studenter fik ikke den ønskede effekt. Studenterrådet sidder også i 2011 på de to studenterpladser i bestyrelsen på Aarhus Universitet. Hverken Liberale Studerende eller Konservative Studenter vil dog kalde den uhellige alliance en fiasko.

af Sigrid O. Thygesen

Valgkampen ved bestyrelsesvalget i november varslede fra starten om nye tider. Et opsigtsvækkende valgforbund mellem det socialdemokratiske Frit Forum, Konservative Studenter og Liberale Studerende så dagens lys. Selv om de tre studenterpartier ikke deler politisk overbevisning, kunne de dog blive enige om én ting: at skrabe nok stemmer sammen til at bryde Studenterrådets monopol på de studerendes to pladser i Aarhus Universitets bestyrelse.

Sidste års valg gav gode perspektiver for det nye valgforbund. Havde valgforbundet været dannet i 2009, manglede de kun 100 stemmer for at kunne få en af bestyrelsespladserne.

I år stemte 6361 studerende til bestyrelsesvalget. Heraf fik Studenterrådet 4479 stemmer. Det nye valgforbund måtte derfor se sig slået, da deres 1882 stemmer ikke var nok til at slå Studenterrådet af pinden. Selvom Frit Forum næsten fik 24 procent af stemmerne, var det ikke nok til at opveje det dårlige valg for de to alliancepartnere i Konservative Studenter og Liberale Studerende. Emil Melchior Mikkelsen fra Konservative Studenter har svært ved at forklare deres tilbagegang.

”Vi gik en del tilbage i år. Det er svært at sige, hvad der er årsagen til det”, siger Emil Melchior Mikkelsen.

Han peger på, at Konservative Jurister (i listeforbund med Konservative Studenter red.) fik et rigtigt dårligt valg.

Jeg ved ikke, hvad der er sket for dem, for jeg synes, de har ført en aktiv valgkamp”, siger Emil Melchior Mikkelsen.

Michelle Holst fra de Liberale Studerende forklarer deres tilbagegang med, at de slet ikke har ført valgkamp i år, da ingen i partiet havde tid til det.

Fiasko vendt til forhåbning
Det nye valgforbund fik således ikke indfriet de håbefulde forventninger. De studerende har talt, og blandt de studerende er der størst tilslutning til Studenterrådet. Man kunne fristes til at erklære det nye valgforbund for en fiasko, og se valgresultatet som et udtryk for, at de studerende ikke ønsker et nyt studenterparlament – alliancens mærkesag.

Det er hverken Liberale Studerende eller Konservative Studenter enige i. 

”Jeg tror Studenterrådet har lykkedes med at stille nogle kandidater op, som vækker mere tillid hos de studerende, end de har gjort i tidligere år”, siger Michelle Holst fra Liberale Studerende.

Emil Melchior Mikkelsen vender blikket indad og konstaterer, at det nye valgforbund ikke har formået at forklare sin sag godt nok for de studerende. Trods det skuffende resultat for det nye valgforbund er der stadig optimisme at spore hos de to partier. Hverken Konservative Studenter eller Liberale Studerende er afvisende over for at indgå i samme valgforbund næste år.

”Når man går all in, og det så ikke lykkes, kan det selvfølgelig godt skræmme én lidt. Jeg kan ikke sige, om vi danner valgforbund igen næste år, på nuværende tidspunkt, da det skal tages op af den nye bestyrelse. Men jeg synes det har været et godt samarbejde, og jeg vil bestemt ikke udelukke det”, siger Emil Melchior Mikkelsen.

Nye tider
Stemmeprocenten fik et gevaldigt nyk opad ved valget i november sidste år. I 2009 stemte kun 13,3 procent af de studerende, mens hele 21,2 procent stemte i 2010. Den øgede valgdeltagelse bifaldes af alle de opstillede lister. Men derefter hører enigheden også op. Liberale Studerende og Konservative Studenter mener, at det nye valgforbund har æren for den øgede stemmeprocent.

”Der har været to valgdebatter, som har været velbesøgte. Det, tror jeg ikke, var sket uden valgforbundet. Folk har set, at der faktisk var mulighed for at stemme på nogle andre end Studenterrådet”, siger Emil Melchior Mikkelsen.

Det nyvalgte bestyrelsesmedlem fra Studenterrådet Christian Thyrrestrup mener, at den øgede stemmeprocent har en anden årsag.

”Jeg tror, det skyldes sammenlægningen af ASB og AU, hvor de studerende har bekymret sig om, hvor de skal være. Man kan måske bedre se, at det har betydning, at man stemmer”, siger Christian Thyrrestrup.

Alle opstillede kandidater er dog enige om, at valgkampen har været præget af mere debat og større konkurrence mellem listerne. De håber alle på at kunne øge stemmeprocenten endnu mere til næste valg.