Spring til indhold
Hjem » Artikler » AGF for dummies

AGF for dummies

Uanset om du er tilflytter eller om du kender Århus som din egen inderlomme, har du med statsgaranti (eller Bundu garanti som vi siger i fanzonen) på et eller andet tidspunkt hørt eller set noget vedrørende AGF. For det er, på trods af trøjernes farve, en yderst farverig, kaotisk og turbulent klub. Og netop disse adjektiver beskriver vel nok klubbens moderne historie bedst. For på fodboldbanen har der langtfra været garanti for flot spil, gode resultater og topplaceringer siden årtusindskiftet. Heftig udskiftning på trænerposten, indre uro, blodrøde regnskaber og adskillige nedrykninger har i stedet alt for ofte fyldt i klubben.

Alligevel har klubben en fanskare, der sjældent mister troen på holdet, og som i hvert fald aldrig undlader at bakke op, hvilket i dette øjeblik omsider ser ud til at give pote, da holdet ligger på en historisk flot tredjeplads. Og det er da svært ikke at få lyst til at være en del af dette.

Så hvis du har lyst til at blive en del af AGF’s fankultur eller blot kunne tænke dig at imponere svigerfar- eller mor med en god gang AGF-paratviden, vil vi stærkt anbefale dig at forsætte læsningen, som indeholder en udførlig guide til at fremstå som en inkarneret og stolt AGF-fan.

Skridt 1: KSDH

Vær klar på at råbe ”KOM SÅ DE HVIIIE (hvide)”. Et slogan der bliver råbt godt og vel 30.000 gange på en normal kampdag. Yderligere bør det siges et par gange dagligt. Hvis ikke til andre så bare til dig selv.

Skridt 2: Omstillingsparat

Før du vælger at dedikere dig til klubben, skal du være klar over, at man aldrig, som tidligere nævnt, er klar over, hvor klubben er på vej hen. Derfor er omstillingsparathed en central kompetence som AGF-fan. Man ved nemlig aldrig, om morgendagen byder på champagnebold eller ydmygende nederlag.

Skridt 3: Alt eller intet

Man kan ikke være AGF-fan for sjov. Det er alt eller intet. Man skal huske på, at fodbold ikke er et spørgsmål om liv eller død. Det er meget mere end det!

Skridt 4: Optimist

At Aarhus bliver kaldt ”smilets by” forpligter i høj grad, og derfor er AGF-fans i den grad kendetegnet ved deres evindelige optimisme omkring holdet. Der skal faktisk ikke meget mere end to sejre i træk til, før der bliver drømt om at komme til at spille i Europa, hvor den evige drøm om at vinde det første mesterskab siden 1986 trænger på.

Skridt 5: Memorér sangene

Når du har skrålet ”kom så de hviiieeee!” et par gange, er det tid til at synge de mere avancerede sange, hvor fanklubben altid er klar på at synge for. En af de mest kendte er ”I troede vi var døde og borte”, som får hårene til at rejse sig, og som desuden får ”You’ll never walk alone” fra Anfield til at lyde som fællessang i pensionistklubben. Teksten er en sikker vinder, når gutterne på banen skal have solid opbakning, og lyder således:

(Du holder hænderne over hovedet i de to første vers, hvorefter du klapper i tredje vers)

I troed’ vi var døde og borte

I troede vi ville forgå

Men blå-hvide er vi af hjertet

Og GF vil altid bestå

Med blod, sved og tårer vi fejrer

De modigste helte fra by’en

I taber jo modet og blegner

Når GF slår ned som et lyn

Oh oh oh oh oh oh oh oh oh

Oh oh oh oh oh oh oh oooh

Oh oh oh oh oh oh oh oh oh

Oh oh oh oh oh oh oh oooh

 

Skridt 6: Randers(rend os) i røven

AGF’S evindelige ærkefjende og (set fra AGF’s perspektiv) lillebror i Østjylland. Desværre går det altid helt ad helvede til mod Randers, og de har virkelig krammet på os. Men som skridt 4 foreskriver, så bliver det nok i næste kamp, at vores held vender!

Skridt 7: Vær forberedt på tosser!

Lige meget hvor du vælger at placere dig i Ceres Park, så vil der formodentlig sidde en tosse få pladser fra dig, som råber alt muligt både sjovt og upassende. Det er ofte en bitter ældre mand, der har svært ved at holde den vrede inde, som har ophobet sig over de sidste mange års manglende resultater.

Skridt 8: Godt med tøj på! 

Selvom Ceres Park er stort og relativt nyt i stadionregi, så kandiderer det til at være et af Superligaens ringeste stadioner. Løbebane og pivåbne tribuner hvor enhver lille vind kan slippe igennem og forårsage en omgang forkølelse. Selvom en hjemmekamp mod Hobro i starten af december i sig selv lyder sexet og uimodståeligt, så husk at være fornuftigt påklædt, så du kan nyde de hurtige kombinationer og knivskarpe afslutninger.

Skridt 9: Kom sulten!

AGF’s stadionplatte og den dertilhørende store fede frankfurter kan ikke beskrives med ord, så derfor er konklusion: Smag den – det vil du ikke fortryde, og du vil automatisk få medlemskab til klubben af stadionplatteafhængige AGF-fans.

Skridt 10: Etmålsføring er aldrig nok #nerverafstål

Statistikken over hvor mange gange AGF har smidt en etmålsføring i de døende minutter, tør ingen AGF-fans se. I stedet er der kun en ting, der hjælper, og det er nerver af stål. Derfor bliver man altid til kampens sidste fløjt med sine flossede negle og svedige håndflader!

AGF ligger i skrivende stund nummer tre i Superligaen og har fremvist et fremragende regnskab med smukke sorte tal. Vi har Mustapha Bundu som hamrer mål ind på samlebånd i angrebet og en dybt engageret cheftræner i form af David Nielsen, som elsker og er elsket af AGF-fans. Så hop med på bølgen, imens den er allerhøjest, også ses vi til næste kamp!

 

Illustration: Emma Iben Sahl Frederiksen