Spring til indhold
Hjem » Artikler » Afvikl dit sidste overspring med otte gode eksamensråd

Afvikl dit sidste overspring med otte gode eksamensråd

1. Find dine bedste rammer

Der er stor forskel på, hvordan man arbejder bedst, og hvordan man arbejder behageligt. Bliv ikke hjemme bare for at slippe for at smøre madpakke, hvis det ikke er dér, du er mest produktiv. På samme måde, skal du heller ikke tage hjem til dine forældre, hvis du ikke kan stoppe med at snakke med deres hund. Sid ikke alene, hvis det får dig til at lave overspringshandlinger. Prøv nogle forskellige rammer af for at finde ud af, hvor du er mest produktiv. En generel idé er dog, at det er bedst ikke at læse i det samme rum, som du skal slappe af i. Opdel de to, så du kan slappe af, når du skal slappe af.

2. “Så er jeg færdig for i dag!”

For mange hjælper det med noget struktur over ens læsning, så man ved, hvornår man med ro i sindet kan sige; ”Så er jeg færdig for i dag!” En ide kan være enten at arbejde ud fra en tidsplan eller et antal opgaver. Ved den første mulighed sætter du dig et starttidspunkt + sluttidspunkt og planlægger så dine pauser. Studier viser, at det er en god ide at læse mellem 25-50 minutter og så tage en pause på 10-15 minutter. Ved den anden mulighed stiller du dig selv en række opgaver, og først når du er færdig med dem, er du færdig for den dag. Start med små målsætninger – derefter kan du altid tilføje mere. Sætter du urealistiske mål, ender du formentlig med at slå dig selv oveni hovedet i frustration, og hovedpine hjælper sjældent til den gode eksamenslæsning.

3. Drop de dårlige to-do lister

Hvis du er en af dem, der laver to-do lister under din eksamenslæsning, kan app’en Wunderlist anbefales. Den giver en et tilfredstillende lille *Pling!*, hver gang man fuldfører en opgave. Problemet for manges to-do lister er, at man skriver for store opgaver ned til overhovedet at kunne komme i gang. Bryd dine opgaver ned til en masse små opgaver, og sidder du fast ved en opgave, så bryd den yderligere ned, så det der før syntes umuligt, pludselig er let og overskueligt.

4. Planlæg livet omkring eksamen

En god ide, inden du sætter dig ned for at læse, kan være at lave en madplan og at planlægge hvilken dag på ugen, du vasker tøj, gør lejligheden ren, handler ind. Træning kan også være et super afbræk fra eksamen, så find en træningsmakker, og planlæg en uge forud. Når du har planlagt de store overspringshandlinger, har du ingen undskyldning for liiige at skulle afvikle dem midt i den svære eksamenslæsning.

5. Vær produktiv OG red miljøet

En god ide kan være at finde apps, der lukker ned for forskellige hjemmesider eller fastlåser dig, så du undgår sociale medier. Her anbefales Forest til mobilen. Du planter et træ i x antal minutter, hvor du ikke kan åbne andre apps, uden at dit træ dør. Så mens du sidder og er produktiv, gror dit digitale træ, og på den måde bygger du din egen daglige skov op. De penge du tjener i spillet, kan derfra omsættes til at gro virkelige træer i regnskoven – se det er motiverende!

Et andet tip til at redde miljøet: Brug Ecosia som søgemaskine i stedet for Google. De donerer 80 procent af deres profit på at plante træer.

6. Køb ind til pauserne på forhånd

Overvurder ikke dig selv! Du prøver at holde dig fra snacks inden juleaften, men din hjerne har brug for energi, og alle har brug juleslik i december. Så få nu købt de snacks! Få også købt Kleenex, til når tårerne presser på! Og få købt den gode slags kaffe! Så selvom det kunne være rart at komme væk fra bogen og ned i den lokale butik, så vær hellere på forkant med alt det uundgåelige, og spar dig selv for overspringshandlingen – fokuser i stedet på forrige punkt om at være produktiv!

7. Brug hukommelsesøvelser

Vi kender det alle sammen. Når man har brugt en mindre evighed på at læse en tekst, og når man så endelig er færdig, kan man knap nok huske, hvad den handlede om. Det virker tosset, men prøv og læs teksten højt for dig selv, så du på den måde får det repeteret auditivt. Et andet råd er at markere de vigtigste ord undervejs og stoppe efter hvert afsnit for at genfortælle dig selv, hvad afsnittet handlede om. Mange husker også bedre ved at forestille sig tingene visuelt, altså at skabe billeder i hovedet eller tegne de vigtige begreber. Andre metoder kan være at skrive noter ned i hånden, optage dit mundtlige eksamensoplæg og høre det på en gåtur (bare rolig på et tidspunkt stopper din stemme med at lyde træls), eller bruge kropssproget og bevægelse til at huske. En af de bedste måder at huske ting på er dog ved at lære fra sig. Så få fat i din læsemakker, og øv jer sammen i et af AUs mange grupperum.

8. Planlæg noget at se frem til

En god motivation for at komme igennem eksamen er at planlægge noget, man glæder sig til efter hver eksamen. Planlæg en bytur med dine venner, og skru max op for en god sang i dine pauser, så du virkelig kan glæde dig. Lav en aftale med dine yndlingspersoner efter eksamen, og brug dine pauser på at tænke over, hvad I skal lave. Det kan også være en lille ting som at forkæle sig selv med en god film med chips eller en kage fra den lokale bager. Uanset hvad, så fortjener du det!

Held og lykke med eksamen!