Spring til indhold
Hjem » Artikler » Aarhus mangler studieboliger, man kan betale på SU

Aarhus mangler studieboliger, man kan betale på SU

Det er ikke let at finde en bolig i Aarhus. Men det største problem er faktisk at finde en bolig, man har råd til at betale på SU, på trods af at der løbende bygges nye studieboliger.

Der tegner sig et klart billede i de store studiebyer i Danmark. Der mangler studieboliger, der er til at betale. Hver fjerde studerende bruger hele deres SU eller mere på boligudgifter. Det viser en undersøgelse foretaget for Danske elever og Studerendes Kollegieråd (DSK) i 2016. SU’en udgør for størstedelen af de studerende den primære indtægtskilde, derfor har det stor betydning for deres økonomi, hvor meget af SU’en, der går til boligudgifter.

Boligundersøgelsen fra 2016 viser desuden tydeligt, hvad de studerendes behov er, når det kommer til en bolig. De er beskedne og realiserbare. Der er ikke behov for hverken have eller altan – der er brug for flere små, betalelige boliger og flere kollegier. Huslejen skal ikke overstige 3.000 kr. om måneden, for der skal være plads til at leve – ikke kun overleve – på en SU. Derudover er det vigtigt med en bolig tæt på uddannelsesstedet, for det sociale aspekt i studietiden er afgørende – og den foregår i det aktive studiemiljø tæt på uddannelsesstedet.

Færre eliteprojekter
Der er ikke behov for flere eliteprojekter eller krav om forældrekøb. Nyeste skud på stammen er Havneholmen, der brander deres lejligheder som studieboliger i reklamer på facebook på trods af at huslejen ligger på 15.500 kr for en fireværelses lejlighed.

Endnu et skridt til at bekæmpe den negative sociale arv er at sikre, at vores studerende ikke skal afhænge af deres forældres indkomst – heller ikke når det gælder om at sikre sig tag over hovedet.

Det er altså ikke nok, at der bygges nye boliger i Aarhus Kommune. De skal også være til at betale på en SU.

Der mangler stadig boliger
Der bliver hvert år optaget langt flere studerende på århusianske uddannelser, end der er boliger til, og konsekvenserne er de samme hver gang; De unge ender i midlertidige lappeløsninger som containerbyer opført af studieorganisationer og hos tvivlsomme private udlejere.

I Studenterrådet har vi i mange år været opmærksomme på, at der er behov for flere ungdomsboliger i Aarhus – og det gælder stadig.

De seneste 10 år er forskellen på, hvor mange, der bliver optaget på videregående uddannelser og antallet af ungdomsboliger nemlig vokset markant.

Antallet af studerende, der er blevet optaget er steget med 39% fra 2005 til 2015, mens ungdomsboligbyggeriet kun er steget med 25% i samme periode, skriver Boligministeriet. Det betyder, at der langt fra er nok boliger til alle de nye studerende, der kommer til.

Af en by som Aarhus, der ikke bare er – men også benhårdt brandes som – en studieby, er det ganske enkelt ikke godt nok.

Vender udviklingen? 
Men noget tyder på, at udviklingen er ved at vende. Nye tal viser nemlig, at boligforeningerne i Aarhus har fået grønt lys til at bygge op mod 3000 nye ungdomsboliger i løbet af de næste fire år. Det er altid glædeligt, når politikerne anerkender, at der er – og længe har været – stort behov for boliger til de studerende. Man kunne dog have håbet, at initiativerne var startet tilbage i 2005, da problemerne opstod.

Det lader altså til, at vi nu står i en situation, hvor politikerne er blevet opmærksomme på boligmanglen. Men det er kun et skridt på vejen til et boligmarked, der tilgodeser studerende på en SU.

Spørgsmålet er nemlig, hvilken type boliger, der bygges.

Du kan læse mere om boligsituationen her:

http://politiken.dk/forbrugogliv/boligogdesign/art6084120/Huslejen-på-private-boliger-til-studerende-er-eksploderet