Mandag morgen har Søren Pind, minister for universiteterne, holdt pressemøde. Her blev en række forslag fremlagt med udgangspunkt i anbefalinger fra Regeringens Udvalg for Bedre Universitetsuddannelser. Anbefalingerne indeholder blandt andet et forslag om at ændre på den demokratiske struktur som gennem 50 år har sikret de studerende medindflydelse på deres studie.
Emil Outzen, der er formand for Studenterrådet på Aarhus Universitet, er chokeret over, at man vil gøre universitetet mindre demokratisk.
”Jeg synes, det er helt forrykt at regeringen vælger at fejre halvtredsåret for studenterdemokrati og medbestemmelse ved de facto at afskaffe det.”
Studenterrådet står ikke alene med deres frustration. Både universiteternes rektorer samt medarbejder var en del af udvalget, men de støtter ikke anbefalingen.
Aktion på AU mandag morgen. Foto: Mette Marie Heinfelt
Nærdemokrati i opløsning
Forslaget vil gøre de lokale studienævn rådgivende, så studerende og medarbejdere ikke længere er med til at tage beslutninger lokalt på de enkelte studier. Det vil sige, at den eneste reelle indflydelse de studerende har på universitetet er gennem de to studenterrepræsentanter i den 11 mand store bestyrelse på Aarhus Universitet.
Line Dam Westengaard er studenterrepræsentant i bestyrelsen på AU, men er selv startet som aktiv i sit lokale studienævn på institut for kultur og samfund, hvor hun læser Religionsvidenskab. Hun mener, det er en stor svækkelse af demokratiet på universitetet, hvis studienævnene kun kan vejlede.
”Studienævnet er der hvor man har fingrene nede i materien og den enkelte studerende har mulighed for at påvirke sit eget studie. I bestyrelsen diskuterer man kun de store linjer og har ikke den vigtige viden om de lokale forhold på de enkelte studier.”
Vitalt organ
Formand for Studenterrådet Emil Outzen har da også selv oplevet hvor vigtigt det er at have studienævn
“Da jeg sad i studienævnet på Erhvervskommunikation foreslog ledelsen at afskaffe det mundtlige forsvar af specialet. Men vi studerende og medarbejdere stod sammen om at bevare det, fordi det er en uundværlig del af studiet og et vigtigt kvalitetsstempel.”