Campus klistres til med valgplakater, kantinerne fyldes med valgboder, og du har allerede drukket al for meget valgbodskaffe. Kort sagt – det er tid til årets universitetsvalg. Men hvorfor er det nu lige, det er en god ide at stemme?
1. Du er eksperten
Du er ekspert i din hverdag. Ved universitetsvalget kan du stemme til dit lokale studienævn, Akademisk Råd på dit fakultet og Aarhus Universitets bestyrelse. De er alle organer, hvor studenterrepræsentanter er med til at tage beslutninger om din hverdag på studiet. For at de valgte kan repræsentere dig, er det vigtigt, at du stemmer.
2. Et stærkt signal
Universitetsvalget er vi studerendes mulighed for at vise, at vores studier betyder noget for os. Jo flere der stemmer, jo mere tyngde er der i de valgte studerendes argumenter. Med en høj stemmeprocent sender vi altså et stærkt signal til ledelsen om, at vi kræver gode forhold – det er et signal, der ikke kan ignoreres.
3. Medbestemmelse
Ved at stemme opnår du medbestemmelse på flere niveauer af universitetet. Det gælder helt fra det nære studiemiljø på din egen uddannelse til de overordnede linjer i universitetsbestyrelsen. Hvem vil ikke gerne være med til at bestemme?
4. Gratis kaffe
Kunne du også godt bruge en kop varm kaffe her i efterårskulden? Heldigvis har en masse driftige fagrådsfolk opstillet valgboder rundt omkring på campus, hvor du både kan få information om valget, hjælp til at finde valghjemmesiden og en kop gratis kaffe med på vejen.
5. Støt studenterdemokratiet
For 50 år siden blev professorvældet brudt, og studerende fik medbestemmelse på deres studier. Denne rettighed skal vi værne om, og vi skal aktivt vise, at også nutidens studerende har en holdning til vores universitet.
6. Det er helt ok at være sofavælger
Glem alt om de udskældte sofavælgere. Til universitetsvalget stemmer du på nettet, så bliv bare hjemme i sofaen, og klik dig ind på www.e-vote.dk.
7. Gør noget ved det!
Går du af og til og lader dig irritere over det ene eller det andet på studiet? Universitetsvalget er din mulighed for at gribe til handling. Her vælger du studerende til at repræsentere dig og de problemstillinger, du går og tænker over i din hverdag på studiet.
8. Lær dit fagråd at kende
Ved universitetsvalget er fagrådene særligt synlige – de laver måske valgplakater, står i valgboder eller opstiller studerende til dit studienævn? Når du stemmer, er det samtidig en oplagt mulighed for at lære dit fagråd bedre at kende. De kæmper for dine interesser gennem hele året, så det er bestemt værd at undersøge nærmere.
9. En demokratisk rettighed
Universitetet er ikke en skole, hvor eleverne passivt følger med. Ej heller er det en arbejdsplads, hvor ledelsen egenrådigt dikterer hverdagen. Universitetet er derimod en demokratisk institution, hvor studerende direkte er med i beslutningsprocesser på alle niveauer. Benyt dig af din rettighed!
10. En godkendt overspringshandling
Er du kørt død i den der artikel, du skal have læst inden forelæsningen i morgen? Frygt ej! At stemme til universitetsvalget er en fuldt ud legitim overspringshandling, der klarer hovedet, så du kan vende tilbage til artiklen med fornyet energi.
Studenterrådets valghjemmeside
AUs valghjemmeside
Læs mere om Studenterrådet og dit fagråd her.