Spring til indhold
Hjem » Artikler » Studiestart: Gode råd studerende ville ønske, de havde fået

Studiestart: Gode råd studerende ville ønske, de havde fået

Sug i maven, svedige håndflader og nervøse blikke, der spejler sig i mange tilsvarende. Det ene øjeblik målrettede blikke, det andet øjeblik forvirrede. Studiestart er en blandet oplevelse, og snart står flere tusinde nye studerende på Aarhus Universitet overfor den erfaring. Det bliver både fantastisk, spændende, udfordrende men også ukendt for de fleste. Derfor giver redaktionen sammen med andre studerende gode råd, de ville ønske, de havde fået, da de selv startede på universitetet.

Du behøver ikke sige ja til ALT i starten – du skal nok få venner

Måske har du haft mange tanker om den første tid på studiet, særligt omkring det sociale. Og den famøse rusuge har nok heller ikke undsluppet dine tanker. Som ny studerende kan man godt tænke, at man skal opleve alt, og man i hvert fald ikke skal være den, der misser et arrangement. Du skal dog ikke være bange for at sige nej til hverken pubcrawl, madaftener eller filmarrangement. Er der for meget fart på, eller er der noget, du ikke har overskud til, så sig nej tak og vær klar til dagen efter. Det er helt okay, og det efterlader dig ikke alene og uden venner. Du skal nok få venner på studiet, og fester og arrangementer skal der nok komme flere af.

Få et studiejob

Måske har du altid været vant til at have et job ved siden af skolen, måske har du ikke. Men en ting er helt sikkert; hvis du har overskuddet og drivet, så er et studiejob en god ide. Det giver godt på CV’et – det kan blive dit hemmelige våben i jobræset – og så er det godt for din indre livsnyder. Med en husleje i Aarhus er der ikke meget tilbage af SU’en. Derfor kan en ekstra indtægt gøre, at du nemmere kan forsøde livet lidt. Du vil ikke som det første se røde tal på kontoen for dit indre øje, når du bestiller øl nummer to. De ekstra penge vil give dig enormt meget frihed.

Hvis du til gengæld ikke har mod på et studiejob, er det også vigtigt at understrege, at det ikke gør dig mindre sej eller mindre ”overskudsstuderende”. Det kan være vigtigt at blive mindet om.

Omdirigeret ’dropud.nu.’ Den hurtigste vej til STADS.

Nej, vi råder dig ikke til at droppe ud. Dette er bare et vaskeægte tech-tip, fra en filosofistuderende. Så har I også hørt det med! Dette er faktisk et genialt råd. STADS er en af de mange hjemmesider, som du som ny studerende skal lære at kende og skal bruge igennem hele dit studie. Det er Aarhus Universitets studieadministrative system, hvor du bland andet skal tilmelde dig undervisning og eksamen, og hvor du kan se dine beståede fag og karakterer. Dog er der bare lige det, at det kan være en jungle at komme derind. Du skal igennem flere veje og logge ind cirka 100 gange for til sidst at ende det rigtige sted. Selvom det nok ikke bliver dit største problem som universitetsstuderende, så er det bare lidt irriterende og bøvlet. Derfor vil dette råd spare dig en masse tid. Dropud.nu fører dig direkte ind på STADS. Uden kringlede veje. Selvfølgelig skal du ikke foretage dig noget under udmeldelse, men nu er du i hvert fald inde på hjemmesiden og kan derfra gøre, hvad du kom der for. Tjekke resultater, undervisning eller hente din indskrivning, når du skal have studierabat i biografen.

Køb bogpakken brugt fremfor at takke ja til den nye til 100.000 kr. …..

Ja okay, en bogpakke eller diverse bøger koster nok ikke 100.000, men det kan løbe op, når du skal købe nye bøger semester efter semester. Så et fornuftigt råd er derfor at købe brugte bøger. Rigtig mange studerende sælger nemlig deres bøger, når de er færdige med deres fag, og de bøger er selvfølgelig meget billigere. Der findes mange Facebook-sider til dette formål alt efter studie, og det er er bare med at blive medlem fra start. Så tjek siderne med bogsalg eller måske DBA, før du pludselig har brugt hele dit madbudget på SAXO. Måske er du endda heldig, at der er skrevet et par gode noter på siderne i de brugte bøger.

Spørg ældre studerende

Har du nogle spørgsmål eller undrer du dig over studieordningen, pensum eller noget tredje, så er det ikke kun studievejlederen, du kan spørge. Listen af spørgsmål, der kan dukke op i studietiden, er lang, og du vil helt sikkert have en masse overvejelser. Er instruktortimerne brugbare? Hvilke bøger er særligt gode at have? Hvad er tilvalgsfag, og hvad skal jeg overveje i den forbindelse? De fleste ældre studerende vil altid gerne hjælpe og svare på spørgsmål. Det kan også være, hvis du for eksempel har spørgsmål om, hvordan specifikke kurser eller måske specifikke forelæsere er. De ældre studerende har prøvet det, du skal igennem nu, og kan derfor trække på deres egne erfaringer og give dig et råd eller to med på vejen.

Det er ok ikke at læse alt! Men vær bevidst omkring, hvad du læser og hvad du ikke læser

På universitetet er pensum og dermed læsemængden oftest enorm stor, og derfor er det usandsynligt, at du kan nå at læse ALT. Og det er helt okay! Find derfor ud af, hvad der giver mest mening og er mest vigtigt at få læst. Det kan være primærtekster, du prioriterer, eller for eksempel hvis du har en underviser, der ikke går i dybden med teksterne, men forklarer en masse andet, så er det en god ide at prioritere teksterne fra pensum, i modsætning til en underviser, der forklarer teksterne i dybden med PowerPoints og noter – så kan du i de fag, måske nøjes med at komme til forelæsningerne og tage noter der. Et ekstra råd her er også at bruge dine medstuderende. I kan sammen uddelegere, hvem der læser hvad og skriver noter til. På den måde hjælper I hinanden med at nå lidt mere af pensum. Jeg har tidligere skrevet en artikel om gruppearbejde, og hvordan man får det bedste ud af det. Den kan du læse her.