Spring til indhold
Hjem » Artikler » Fra #metoo til #BeNiceNotTræls

Fra #metoo til #BeNiceNotTræls

#metoo

Da #metoo-bølgen rullede ind over os for et par år siden, var det naturligt at spørge, om seksuelle krænkelser finder sted på universiteterne. Det blev i første omgang blankt afvist. Mange synes, at man lukkede øjnene for et seriøst problem! Det fik blandt andre Danske Studerendes Fællesråd og Studenterrådet op af stolene. I december 2018 udkom Danske Studerendes Fællesråd og Danske Universiteter derfor med rapporten Undersøgelse af uønsket seksuel adfærd blandt studerende på de danske universiteter. Rapporten kunne dokumentere karakteren af seksuelle krænkelser på universiteterne – og det var ikke kønt. Det viste sig blandt andet, at en bemærkelsesværdig stor del af hændelserne havde fundet sted i studiestarten studerende imellem.

 

Samarbejde

Med rapporten stod det for alvor klart, at vi har et problem på de danske universiteter og dermed også på Aarhus Universitet. Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt og søge at forhindre, og studiestarten er altså ikke noget dumt sted at sætte ind. Derfor tog vi i Studenterrådet kontakt til Aarhus Universitet i foråret med vores ideer til en kampagne for at skabe en god og tryg studiestart for alle. Ideerne er hen over sommeren blevet til bunkevis af postkort, badges og plakater samt en sej film – alt sammen med budskabet Be nice, not træls, men også budskaber som Respect everyone’s boundaries, Be yourself – it’s cool to stand out! og Take care of each other. Forhåbentlig møder du budskaberne i løbet af den næste tid – for eksempel i dit eget studiemiljø, på AU, på Studenterrådets facebookside eller måske på storskærmene til Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag. 

 

Mange bække små

Er det nu det hele, tænker du måske? Vil vi forhindre alvorlige seksuelle krænkelser ved hjælp af en sjov video og et par postkort? Både ja og nej. Der er allerede iværksat tiltag – fx har dette års tutorer været på kursus i god adfærd i studiestarten, og nogle seje studerende sidder nu klar på AU Helpline, hvor studerende kan ringe anonymt for at tale om stort og småt. Det pibler frem med tiltag, og Be nice, not træls er et af dem. Vores forhåbning er, at vi med dette budskab sammen kan bidrage til et inkluderende studiemiljø og dermed forebygge de lette såvel som de grove krænkelser.

 

God studiestart til alle! Husk, be nice, not træls.