Spring til indhold
Hjem » Artikler » Sprudlende scener savner dig

Sprudlende scener savner dig

Når ens eget liv krystalliserer sig helt ind på værelset, når kulden skubber en ind under dynen, og når lyset flygter fra ens øjne, så trænger man til FILM og TEATER!  Og hvor er vi heldige, for i vores lille landsby Aarhus ligger der en biograf uden lige og et umådeligt hyggeligt teater, som begge længes efter dit selskab.

Øst for Paradis

Biografen hedder Øst for Paradis og er kendt for sin poetiske palette af film samt sin kalejdoskopiske klub på øverste etage. Lokalt kaldes klubben ‘Den Sidste’, da stedet er det sidste, du får adgang til i nattelivet – nemlig først som 21-årig. 

Delfinen havde for nylig sendt mig til et åbent arrangement i biografen for at se en ny film af Isabel Bilde ved navn “The Way We Fall”. Ærligt, så kan jeg ikke huske hvornår der sidst er blevet spillet så smukt på mit hjertes tråde. Jeg tog mig gentagne gange til hjertet, gispede, vred mig i stolen, trak fødderne op under mig selv og var fuldkommen hengivet til alt, hvad der foregik på lærredet. Filmen er en sand fortælling om to unges første møde efter at have tilbragt tre lange forvirrende år fra hinanden. Fortiden hang tykt i luften og var tynget af temaer som langdistanceforhold og fortrudt utroskab, men filmens fokus formåede på forbløffende vis at føre de to hovedpersoner Mariam og Martin så tæt på hinanden, at de til sidst alligevel kunne se sig selv som kærester. Følelserne flaksede over lærredet, og jeg gik derfra med et varmt hjerte og en glubsk iver efter rå romantik i mit eget liv.

Det er blot en af de formidable filmoplevelser der venter på dig i Øst for Paradis. Hvis du i stedet længes efter at skabe dine egne filmfortællinger eller stå foran kameraet, så er der også mulighed for det i Aarhus Filmværksted, den organisation, der har støttet Bilde og hendes smukke film. Filmværkstedet afholder løbende events i biografens lokaler og kan også findes på Instagram: instagram.com/aarhus_film_workshop.

Svalegangen

Hvis du allerede nu føler, at dit efterår vrimler med skærme, er det også muligt at lade fortællingerne træde ud af lærredet på teatret Svalegangen. 

For at finde frem skal du slynge dig ud af dit værelse og ind i Aarhus’ hjerte på Rosenkrantzgade 21. Du forfriskes ved ankomst af den livlige stemning fra hovedpulsåren ‘Strøget’, der allerede nu er ved at kridte banen op til decembers julespurt. Inden døre bliver du med det samme mødt med vin, smil og en fremragende følelse af at være trådt ind i en stor instruktørs private gemakker. Efter at have hængt overtøjet op, bliver du ledt op i, hvad der føles som et tårn, i hvis top vi finder de skrå brædder og en bænk fyldt med garvede skuespillere. Her havde Delfinen to skribenter inde for at se den nye forestilling af Hans Rønne ved navn “Fem kvarter ved 200 grader”. For at sige det mildt, eller rettere sagt lattermildt, så skraldgrinede vi begge fra start til slut. 

Svalegangen fokuserer på teaterstykker, der rækker ind i det liv, du lever, og berører emner, vi alle må tage stilling til i det daglige. I denne forestilling møder vi tre troværdige stereotyper, vi alle kender: Den progressive moderne søn, den liberale far rundet af 60’erne og den højreorienterede klimaskeptiske svigerfar. Snakken går om klimapolitik, utroskab og familietræf. Som små jordskælv startede latteren et nyt sted i lokalet hver gang, men bredte sig hurtigt til en fælles rungen i salen. Svalegangen byder på intimt skuespil, der giver publikum en stærk følelse af samhørighed, latterkavalkader og smil, der bliver hængende.

Øst For Paradis

Svalegangen

Kontakt: 86 19 31 22

Billetter: Paradisbio.dk

Adresse: Paradisgade 9C, 8000 Aarhus

Kontakt: 86 13 88 66

Billetter: Svalegangen.dk

Adresse: Rosenkrantzgade 21, 8000 Aarhus