Spring til indhold
Hjem » Artikler » Kunst i’ Intelligens 👩‍🎨🎨👨‍🎨​​

Kunst i’ Intelligens 👩‍🎨🎨👨‍🎨​​

Mon det er Monet, der har penslet pæoner i pastel? Var det Van Gogh, der fangede den kære kvinde i et tænksomt øjeblik? Er det Raphael vi ser? Rembrandt, her og der? Renoir, lidt mer’?

Svaret er paradoksalt. Kunstneren findes ikke. 

I dag vil vi introducere dig for en vidunderlig ny verden af kunstig intelligens. For nu hvor solen svinder, farverne falder fra træerne, og skyerne suger de sidste sanseligheder til sig som en svamp, så er det sundt at svøbe sig ind i kunst og flirte med fantasier om farver og forår. 
Vi skal sammen prøvesejle den fabriksny algoritmekunst!

Kunstnere kender vi som dem, der vier livet til at oversvømme deres øjne med billeder. De krydser oceaner for at tilbringe eftermiddagen på museer, i gallerier og begravet under kunstbøger. Kunstnernes hjerner sejler gennem indtryk, mens de langsomt forankrer spejlbilleder i deres egne udtryk. For nogle ender verden med at spejle sig i pastelfarvelader. For andre begynder hele himlen at snurre. 

Processen er en anelse ubevidst, og inspirationen kan nemt blive usynlig for kunstneren selv. Men for os, der ikke er druknet i kunsten, kan det være nemt at få øje på, når en kunstners værker ser ud som en andens. Over tid kan kunstnerne være heldige, at værkerne udvikler et særpræg. Der skabes et helt nyt udtryk fra en pulje af millioner af tidligere indtryk. Det nye udtryk, som ikke eksisterende blot en time før, er påvirket af alle de millioner af inspirationer, kunstneren har akkumuleret.

Plakat 1 er lavet lidt på samme vis. En algoritme er sejlet gennem de milliarder af billeder, der flyder på internettet, og har ladet sig afspejle i de mange indtryk, indtil den har lært kunstens mange mønstre at kende. Nu er den så i stand til at generere nye billeder ud fra kunst-mønstre som fx “Claude Monets farvepalet”, “Van Goghs penselstrøg”, “kattes mimik” og “menneskers gestik”. Vi har fx. hvisket disse ord til algoritmen for at få plakat 1 genereret:

“The emergence of an imaginative dazzling Danish woman from a field of flowers in Aarhus Denmark, au naturel, cinematic lighting, sparkles, smooth render, impressionism, fine art, by Anna Boch, by Wes Anderson, by Claude Monet, by wlop, by Vincent van Gogh, by Krenz Cushart, by Agnes Lawrence Pelton”

Lad os lege 💐🥰💐

Stjernekunstneren Vincent van Gogh er kendt for at have sagt: “Kunst er til for at trøste dem, der er knust af livet”. Med algoritmerne ved vores side står vi over for uanede muligheder for helbrede vores vinter blues med en forårs palette. Vi kan bruge algoritmerne til alt fra at skyde stop-motion film, pensle plakater, eller sågar besjæle en børnebog, som vi er ved at skrive, med billeder. Men hvor starter du, når du har stjernernes penselstrøg ved hånden og en computer, der genererer 1000 pixels i sekundet?

Billedliggør din fantasi 🍭🖼️🖍️

Algoritmerne kan støtte os, der halter lidt på den visuelle front, ved at lade os få tankerne ud af hovedet og ind i et billedformat. Billederne kan hjælpe din fantasi i gang ved at vise dig noget, du har en fornemmelse af ku’ se sjovt ud. Men du ved ikke helt, hvor du skal starte. Måske synes du at katten nedenunder ser lidt ensom ud – hvordan ville det se ud, hvis den havde nogle venner?

 

De ekstra katte på nederste række er genereret med algoritmen Dall-E lavet af Open AI

Drøm dit værelse på nye måder 🏛️🏰🏯

Hvis du har prøvet at arbejde på et større kreativt projekt, som for eksempel at indrette dit værelse, så har du måske prøvet kræfter med et moodboard. Et moodboard består ofte af en masse billeder, der skal give dig inspiration til projektet. Her kan algoritmerne også hjælpe med at gøre nogle af dine vage idéer til mere konkrete eksempler på, hvordan dit nye værelse kunne se ud. Ved blot at give et enkelt billede af dit værelse til algoritmen, kan du se forskellige kombinationer af indretningsstile, farver og møbler. Selv om resultaterne fra AI’erne måske ikke er perfekte eksempler på, hvordan dit værelse skal se ud, kan det stadig give dig en meget god idé om, hvordan du kan komme videre med dit projekt.Tænk det som Pinterest på speed.

De to billeder til øvrest og nederst er genereret ud fra det midterste billede med algoritmen Stable Diffusion af Stability AI.

Påklædningskatte og algoritmer ✨💎✨

Algoritmerne giver dig også mulighed for at lege med motiver, du allerede kender. Overvej hvis du kunne uploade et billede af din søde mis og få bud på, om en halskæde ville klæde hende. Måske er ædelsten læx, måske skal stilen være marokansk, eller også skal halskæden lige en du selv har haft?

 

 

Kattens bryst er prydet med kæder genereret af algortmen Dall-E lavet af Open AI

Ud at lege 🕹️🤖🏏

Nu er det din tur til at tage på et algoritmekunsteventyr! Her er nogle skønne algoritmer du kan google – vi håber, de lysner de mørkeste vinterdage: DALL-E, Stable Diffusion, MidJourney, NightCafe, WomboDream, DreamStudio & Playground.