Spring til indhold
Hjem » Artikler » Glædelig Kampdag

Glædelig Kampdag

Sange

”Run the world (Girls)” – Beyonce

Man kan nok ikke komme uden om Beyonce på en dag som denne. Queen B er særligt kendt for sine sange, hvor hun promoverer kvinders naturlige skønhed, retten til succes og uafhængig. Sangen fokuserer på og opfordrer til at kvinder kan være med til at forandre verden.

 

”Born this way” – Lady Gaga

Kvindernes kampdag handler i lige så høj grad om at kunne rumme mangfoldighed. Vores næste sang hylder alle køn, der strækker sig udover og midtimellem kvinde og mand. Sangen handler ikke mindst om at turde elske sig selv for den, man er. Hvis det ikke giver noget at kæmpe for, hvad gør så?

 

”All about that bass” – Meghan Trainor

Vores næste sang handler også om at elske sig selv, også selvom du ikke ligner kvinden på forsiden af modemagasinet. Trainor tager et vigtigt emne op, som i dag har stor betydning for mange kvinder. Ifølge hende behøver man ikke at følge idealet for at elske sig selv og lade sig blive elsket.

 

“Hard out here” – Lily Allen

En fantastisk sang der virkelig understreger kvindernes kampdag. Allen bryder alle de klassiske forventninger ned omkring kvinder. Kvinder behøver ikke stå i køkkenet, skal ikke objektiviseres eller være modeltynde for at være en ”rigtig kvinde”. De kan gøre lige præcis, hvad der passer dem, og det bør de også have retten til.

 

”Raise your glass” – P!nk

Her har vi en sang, der ikke ligefrem skriger kvinder. I stedet synger P!nk nemlig for alle ”underdogs”. Hun forklarer selv, at sangen er til alle dem, der føler sig uden for den populære klike. Sangen opfordrer alle til at fortsætte med at være freaks, højlydte og sig selv sammen med P!nk. Skål på det!

 

Film

”The Women” (1939/2008)

Filmen ”The Women” er original fra 1939, men blev geninstrueret i 2008, hvor den får et mere klassisk Hollywood-vibe over sig. En film hvor dens særlige karakteristika er, at ikke en eneste mand ses i filmen, på trods af at det netop er alt kvinderne i første omgang går op i. Hvordan manden er nødvendig for det gode liv, hvordan man håndterer når han er én utro, og om det overhovedet er muligt at leve uden ”ham”.

 

”En kongelig affære” (2012)

Den historiske fortælling om trekantsdramaet mellem livlægen Strueense, Kong Christian 7. og dronning Caroline Mathilde. I dronningens fortvivlelse over sit ulykkelige ægteskab med kongen finder hun sammen med Struensee, og sammen udnytter de den sindssyge konge til at påbegynde en revolution for Danmark.

 

”Mona Lisa Smile” (2003)

Filmen foregår i USA midt 50’erne, hvor professoren Katherine Watson, spillet af Julia Roberts, bliver ansat på en pigeskole. Professoren opdager dog hurtigt at pigernes tanker er andetsteds end undervisningen – de interesserer sig nemlig kun for at blive gift. Watson må uden hjælp fra skolen prøve at få disse kvindelige studerende til at åbne øjnene op for deres eget potentiale.

 

”Bad Moms” (2016)

I en tid hvor vi kan opleve, at der bliver stillet utallige krav til det at være mor, og hvor der også bliver peget fingre hvis man træder ved siden af, er det befriende med en film, der endelig kommer påpeger denne problematik. Filmen handler om en mor, spillet af Mila Kunis, der bryder sammen over hele tiden at skulle være perfekt, og sammen med andre trætte mødre beslutter de sig endelig for at være ”Bad moms”.

 

”Moana/Vaiana” (2016)

Disney er efter flere års efterspørgsel endelig begyndt at lave film, hvis plot ikke blot omhandler en prinsesse, der skal have sin prins for at leve lykkeligt til sine dages ende. Denne film er netop et eksempel herpå. Den handlekraftige Vaiana, som hun hedder i den danske version, drager ud på en mission mod større kræfter for at sikre sin stammes overlevelse, og om det lykkes må man se med for at finde ud af.

 

Bøger

“Den der lever stille” – Leonora Christina Skov

Bogen der har vundet ”De Gyldne Laurbær” er et fantastisk værk, som vi også anbefaler her på redaktionen. Hovedpersonen Leonora har hele sin barndom forsøgt at passe ind i håb om at opnå sine forældres kærlighed, indtil hun en dag flytter til København, forelsker sig i en kvinde, bliver forfatter og endelig finder sin egen person løsrevet fra hendes forældres holdninger.

 

”Kvinde kend din krop” – Karen West

En håndbog der er kendt som lidt af en klassiker indenfor dansk kvindelitteratur. Bogen er ikke den store litterære oplevelse, men en fremagende bog som lærer kvinden om sin krop og de debatter, der måtte være oppe i tiden omkring kønnet. Bogen var meget kontroversiel, da den først udkom i 1975, men er nu blevet genudgivet for femte gang med flere af samtidens debatter i fokus.

 

”Min historie” – Michelle Obama

2018’s vinder af Amerikas ”Most Admired Woman” og tidligere præsidentfrue Michelle Obama har skrevet en selvbiografi om hendes barndom til hendes succes i dag. Særligt er hun kendt for at kæmpe for piger og kvinders rettigheder, og for at kæmpe for bedre sundhed til borgerne. Michelle Obama betragtes af mange som en stærk og fantastisk kvinde, der med sin lige så fantastisk bog fortæller om at være med til at forandre verden.

 

”Kvinderne fra Thy” – Maria Helleberg

Da Helleberg dykker ned i sin egen slægt, kommer hun nærmere ind på livet af kvinderne i hendes familie. Her opdager hun nemlig, hvordan det var for kvinderne på landet i Thy i starten af 1900-tallet, særligt ser hun at kvinderne i hendes slægt har været nødsaget til at klare sig selv, fordi de ellers autoritære mænd ofte var fraværende. Bogen skildrer ikke kun et portræt af livet på landet, men også hvad det vil sige at være kvinde hen over århundredeskiftet.

 

”Pigebørn” – Louisa M. Alcott

En bog der nok bedre er kendt under navnet ”Little women”. Romanen udkom første gang i 1868 og er derfor ofte blevet kaldt verdens første pigebog. Bogen omhandler fire søstre, der hjælper deres mor, mens faren er udsendt i den amerikanske borgerkrig. Hver af de fire piger har deres egen personlighed, som kendetegner dem, men hvad sker der mon, hvis man adskiller sig fra samtidens normer, om hvad det vil sige at være en kvinde? En ægte klassiker der stadig kan læses med stor glæde i dag.

 

Podcasts

”Fries before guys” – Nanna Hovgaard & Josephine Kuhn

Den allerede meget velroste podcastserie ”Fries before guys”, er fra redaktionen helt klart anbefalelsesværdig. De to veninder Nanna og Josephine snakker frit om vidtstrakte emner, der fylder når man er kvinde i 20’erne. På den måde sætter de sig på lige fod med lytteren, som gør det behageligt, relaterbart og afslappende at lytte til.

 

”Vi Unge podcast” – Vi unge

”Vi Unge? Var det ikke sådan et blad, man læste som 13-årig”, tænker du sikkert. Og jo. Men nu har de lavet en podcast fyldt med pinlige historier, 10 forskellige Fun Facts og småerotiske godnathistorier, som rigtig kan bringe nostalgien frem fra teenageårene. Afsnittene er kun ca. 5 minutter lange, så hvis du altid er på farten og bare trænger til et godt grin, er det her podcastserien for dig.

 

”Queer-bio” – Linea Maja Ernst

Her på redaktionen vil vi også give et skud ud til Weekendavisens nye podcast serie ”Queer-bio”, hvor Linea inviterer seks forskellige gæster ind til at diskutere seks forskellige queer-film. De ønsker særligt at undersøge, hvad disse film kan fortælle os om kærlighed, sex, sorg og retfærdighed i moderne tid.

 

”Busigirl podcast” – Terese Ask

Terese Ask, kendt fra Impression PR, har startet en serie, om det at være en såkaldt business girl. Hver uge inviterer hun andre kvinder ind i studiet, som kan give inspiration og motivation til at blive den absolut bedste udgave af dig selv, og som giver modet til at gå efter dine drømme.

 

”Ludermanifestet” – Nikita Klæstrup, Louise “twerk queen” Kjølsen & Ekaterina Krarup Andersen

Selvom man måske med det samme sidder og ruller øjne ved kvinderne bag denne podcast, skal man altså ikke lade sig narre af hvor dybdegående podcastserien i virkeligheden er. De tre kvinder sætter sig fuldstændig i øjenhøjde med deres lyttere og snakker om nutidens syn på kvinder og deres seksualitet. Herudover bringer de i afsnittene en ekspert ind, og podcastserien ender faktisk med at blive lidt af en øjenåbner.

 

Delfinen ønsker alle glædelig kampdag!

1 tanke om “Glædelig Kampdag”

Der er lukket for kommentarer.