Spring til indhold
Hjem » Artikler » Åbningsceremonien: Da den jyske hovedstad blev europæisk kulturhovedstad

Åbningsceremonien: Da den jyske hovedstad blev europæisk kulturhovedstad

  • af

5000 frivillige. 17,5 millioner kroner på fyrværkeri. 70.000 fremmødte. Som det første af flere end 400 arrangementer skød åbningsceremonien kulturhovedstadsåret i gang med pomp og pragt.

Af Mathias Bjerrum og Rasmus Norup.
Foto: www.katoni.dk

IMG_5276

Som en lidt ældre, kvindelig udgave af Chris Froome rækker hun trofæet mod himlen. Hendes Majestæt Dronning Margrethe II har kort forinden erklæret den jyske hovedstad for europæisk kulturhovedstad anno 2017. Imens toner lyden af trommer og sopran-bløde stemmer ud af de enorme højtalere. Musikken henleder tankerne til et gammelt dansk rige, der var blevet for stor til at kunne være i “manden med snotklatten og et par øer”, og som derfor strakte sig ud over naboegne.IMG_5346
Stemningen forstærkes af et optog af lysende vikingeskibe bemandet med alt fra blåmejser og vindmøller til grønne bakker og ræve formet i rispapir. Mellem de store skibe går mennesker i optog med lanterner formet som både og geometriske figurer. Det former sig som en flod af lys, der rinder gennem byen fra rådhuset til havet.

Den lysende flåde med dens hob af tilskuere fortsætter mod Dok1. Menneskehoben mødes af et kor på 1.000 sangere, der fra Dok1’s trappe skuer ud over havnen. De ældgamle danske toner akkompagneres af et moderne lysshow projiceret på gavlen af DGL fabrikken. Mens sangerne drømmer sig en drøm, løber vilde dyr rundt på gavlen, og vi flyver verden rundt. Eksplosioner fylder himlen og sætter punktum for rejsen; nu er vi nået frem til kulturhovedstaden!IMG_5432

Da sangen er stummet af, overtager DJ Static havnen med en medley af de sidste tyve års engelske musik.
Musikken stopper og der falder igen stilhed over havnen, den summende menneskemængde diffunderer langsomt ud i natten på de bilforladte veje.